ο Δαίμονας των δημαρχείων

Όταν εγώ λέω πως τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στους Αγίους Αναργύρους δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τον νυν δήμαρχο, παρ’ όλο που στηρίζεται από την παράταξή τους, ορισμένοι παραπονιέστε. Έμαθα λοιπόν πως ένα ακόμη στέλεχος της τοπικής οργάνωσης στην περιοχή θα είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του «αντάρτη» Σταύρου Νικητόπουλου. Πρόκειται για τον Στέφανο Σταμούλη. Σοβαρό στέλεχος που είχε συμβάλει κατά πολύ στην εκλογική νίκη του νυν δημάρχου. Αμφίβολη είναι επίσης η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής αρχής του νυν αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Σακέτου. Ο Γιώργης, ικανό στέλεχος, βλέποντας την κατηφόρα που έρχεται, φαίνεται ότι προτιμά να κάτσει στο σπίτι του παρά να γίνει μέρος των επικείμενων συντριμμιών. Από την άλλη μεριά, ο Νίκος Σαράντης, ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καταφέρει να πείσει για τη δυναμική του συνδυασμού του, έχοντας αφήσει μεγάλα περιθώρια στους «πράσινους αντάρτες», Νικητόπουλο και Ταμπακίδη, και ελεύθερο το πεδίο συλλογής ψήφων.

Τη συνεργασία του με τον δήμαρχο Βύρωνα, Νίκο Χαρδαλιά, ως υπεύθυνο του γραφείου Τύπου, «πλήρωσε» ο συνάδελφος Βασίλης Πουλάκης, αφού του ανακοινώθηκε ότι δεν θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που τα μυαλά τους λειτουργούν με νοοτροπία του 1970. Κρίμα. Όχι τόσο για τον φίλο Βασίλη αλλά γι’ αυτούς τους φουκαράδες που είκοσι χρόνια στην εξουσία δεν έμαθαν τίποτα. Μερικοί εξ αυτών σε λίγο καιρό, από την κατάληξη που θα έχουν, θα είναι να τους λυπάσαι.

Ξημεροβραδιάζεται, μου είπαν, στο Μαρούσι ο δημοτικός σύμβουλος των Αγίων Αναργύρων Ηλίας Γιάτσιος. Ο ίδιος διαδίδει ότι θα είναι γενικός γραμματέας του δήμου εάν εκλεγεί ο Πατούλης! Τη θέση αυτή όμως, όπως ισχυρίζεται, την έχει καπαρώσει κάποιος Μιχάλης Μπάρλας που βρίσκεται όλη μέρα μέσα στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού. Σιγά, ρε παιδιά. Αφήστε και καμιά καρέκλα για κανέναν άλλον. Ε, ρε, σανίδα που χρειάζεται.

Πέρασα και είδα το νυν δημαρχείο του Παλαιού Φαλήρου. Ούτε το κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο δεν είναι έτσι. Επιτέλους, ο δημότης της πόλης θα εξυπηρετείται σε ένα κτίριο που παρέχει κάθε άνεση. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους που εργάζονται στον δήμο. Έμαθα ότι τα εγκαίνια θα τα κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι ο τοπάρχης Διονύσης Χατζηδάκης είναι πολιτικό του παιδί. Αυτό όμως που έχει σημασία πιο πολύ απ’ όλα είναι ότι ο δήμος και κατ’ επέκτασιν ο δημότης δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ για την ανέγερση του κτιρίου. Χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς, τα καμώματα της Χαριλάου Τρικούπη με τις αλλεπάλληλες «νυχτερινές αλλαγές» των υποψηφίων δημάρχων στο Αιγάλεω έχει δημιουργήσει απίστευτη ηττοπάθεια στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στην πόλη. Η τελική επιλογή στο πρόσωπο του γιατρού Χρήστου Καρδάρη δεν δείχνει να έχει το ανάλογο πολιτικό βάρος για να μπορέσει να «παλέψει» με τον έμπειρο και κατά γενική ομολογία πετυχημένο δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο. Στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, βλέποντας αυτήν την κατάσταση, έχουν ήδη πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο της νυν δημοτικής αρχής, αφού το βλέπουν πλέον ως μοναδική διέξοδο για την παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο της επόμενης περιόδου.

Μου έστειλε ένα δελτίο Τύπου ο αγαπημένος μου υποψήφιος στο Χαϊδάρι Δημήτρης Μαραβέλιας. Η ουσία του δελτίου με δυο λόγια είναι ότι συναντήθηκε με κατοίκους μιας γειτονιάς στο Χαϊδάρι και κουβέντιασε μαζί τους.

Ο φουκαράς ο αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης ακόμη δεν μπορεί να θυμηθεί πόσες γροθιές έφαγε μέσα στο δημαρχείο από έναν άγνωστο. Πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργης μαζί με δυο τρεις υπαλλήλους βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ στο δημαρχείο εξαιτίας των μεταδημοτεύσεων. Μπαίνει λοιπόν στο γραφείο του ένας άγνωστος άντρας και αρχίζει το ξυλοκόπημα. Μιλάμε για πολλές μπουνιές και κλωτσιές. Ο άγνωστος έφυγε και ακόμη ψάχνουν να τον βρουν. Πού έχεις μπλέξει, ρε Γιώργο; Η αλήθεια πάντως είναι ότι η κατάσταση στη διοίκηση του δήμου είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη. Αγωγές, μηνύσεις, εξώδικα, απειλές, τραμπουκισμοί αιωρούνται σε κάθε δημοτικό συμβούλιο. Πάντως, μέχρι σήμερα τέτοιο φαινόμενο δεν είχαμε. Λέτε να έρθουν χειρότερα;

Την υποστήριξή του στον ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο στο Μαρούσι Μάκη Ιωσηφίδη ανακοίνωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Η δυναμική που καταγράφει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στην περιοχή οπωσδήποτε δημιουργεί πρόβλημα στη ΝΔ.

Σε απολογιστικές ανοιχτές συγκεντρώσεις έχει επικεντρώσει τον προεκλογικό του αγώνα ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Παντελής Ειρηνάκης. Κάθε γειτονιά και μια συγκέντρωση. Μου αρέσει αυτό. Έτσι μπορεί να γίνεται διάλογος και όχι ο συνηθισμένος μονότονος ξύλινος λόγος των προεκλογικών συγκεντρώσεων. Πάντως, από αυτές τις συγκεντρώσεις φαίνεται ότι το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο του γιατρού Μανώλη Παπαδακάκη δεν έχει καταφέρει να πείσει για την «άλλη πρόταση». Το μόνο που ίσως καταφέρει είναι να στηθούν οι κάλπες μία ακόμη Κυριακή. Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Βασίλης Γιαννακόπουλος, άνθρωπος του υπουργού Μιχάλη Λιάπη, δεν έχει πρόβλημα από τον ανεξάρτητο, με «γαλάζια» όμως απόχρωση και λίγο προς το «πράσινο», διευθυντή του τοπικού ΙΚΑ, Νίκο Λαζαρόπουλο και δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη.

Έπεσε στα χέρια μου το απολογιστικό φυλλάδιο της δημοτικής επιχείρησης του δήμου Μεταμόρφωσης. Εδώ δεν χωράνε αστεία. Οι άνθρωποι έχουν κάνει πολύ σοβαρή δουλειά στον δήμο. Κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές προς τους δημότες που σπάνια τις βρίσκεις να γίνονται από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Έμαθα ότι επικεφαλής στην επιχείρηση του δήμου είναι ο δημοτικός σύμβουλος Σάββας Νάνος. Όλη μέρα τον βρίσκεις στον δήμο και προσπαθεί για το καλύτερο. Το καλό να γράφεται και να λέγεται χωρίς τσιγκουνιά. Μπράβο, δήμαρχε, για την επιλογή σου, μπράβο, Σάββα, για το έργο σου!

Βρέθηκα στην περιοχή της Δάφνης και λέω άντε να πιω ένα καφεδάκι. Βλέπω μια πολύ ωραία καφετέρια και πηγαίνω προς τα εκεί. Μπαίνω λοιπόν στο «Εμπόριο» και, πριν προλάβω να καθίσω, αντικρίζω καμιά δεκαριά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να έχουν κάνει «πηγαδάκι» γύρω από τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Δαουλάρη και να κουβεντιάζουν. Κάναμε και τις χειραψίες μας και αποφάσισα να παραγγείλω το περιβόητο καφεδάκι. Το αφτί μου βέβαια ήταν στο διπλανό τραπέζι, αλλά ευτυχώς που έχω δύο και άκουγα και τον συνομιλητή μου στο τηλέφωνο. Τα συντρόφια είπαν πολλά και διάφορα. Κάτι για διαγραφές έλεγαν, αλλά δεν άκουσα καλά τα ονόματα. Πάντως, η επίσκεψή μου στο «Εμπόριο» ήταν φαίνεται και η αφορμή να ενισχύσω το ταμείο του δήμου Δάφνης, αφού «τσίμπησα» και την κλήση μου από τη Δημοτική Αστυνομία. Τοπαρχάρα μου, δεν πιστεύω να το έκανες επίτηδες, επειδή αναρωτιέμαι γραπτώς καμιά φορά τι έχει απογίνει το περίφημο πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών που αφορά την προηγούμενη διοίκηση; Εσύ άλλωστε είσαι καλός άνθρωπος. Φήμες είναι όσα ακούγονται.

Είδα το περιοδικό που εκδίδει ο δήμος Δάφνης. Ως δημοσιογραφική δουλειά ομολογώ ότι είναι καλό. Η φωτογραφία σε μια σελίδα του τοπάρχη με φόντο έναν δρόμο των Ιεροσολύμων είναι πραγματική ή φωτομοντάζ;

Πριν από λίγες ημέρες οι επιθεωρητές του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης υπέβαλαν έκθεση στον ειδικό γραμματέα του σώματος, Λάμπρο Γεωργακόπουλο, για πεπραγμένα του δήμου Καλλιθέας που αφορούν την περίοδο από το 2001 έως το 2005. Η έκθεση με μια πρώτη ματιά είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Ο φόρτος των εγγράφων όμως, λόγω της άδειας που είχα, δεν μου έχει επιτρέψει ακόμη να τη μελετήσω. Την επόμενη εβδομάδα τα νεότερα.

Άλλο πάλι και αυτό. Κάποιος ιδιώτης έστειλε εξώδικο στον δήμο Βούλας, διαμαρτυρόμενος επειδή ο δήμος έχει κάνει παράνομες εργασίες οικοδομικής φύσεως σ’ ένα σύμπλεγμα μικρών νησίδων εκτάσεως 56.864 τ.μ. κατά μήκος της ακτής, καθώς, όπως ισχυρίζεται ο διαμαρτυρόμενος, είναι ιδιοκτήτης και δεν έχει δώσει καμία άδεια. Τι έγινε, ρε παιδιά; Καταπάτησε ο δήμος τα νησάκια του ανθρώπου ή πρόκειται για μια ακόμη γνωστή άγνωστη-προσπάθεια διεκδίκησης από ιδιώτη; Το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρον. Αύριο το πρωί θα είμαι στη Βούλα.

Φαίνεται ότι το άγχος της προεκλογικής περιόδου οδηγεί τον δήμαρχο Γαλατσίου να ζητά τη σφράγιση του ενός μαγαζιού μετά το άλλο με την παραμικρή αφορμή. Όπως μου λένε καταστηματάρχες, οι παραβάσεις που κάνουν αφορούν τη μουσική ή μια καρέκλα παραπάνω που έβαλαν στο πεζοδρόμιο. Δημαρχάρα μου, ήρεμα και αγαπημένα. Όλοι θα ζήσουμε. Όλη η παρανομία της πόλης γίνεται στις οδούς Ολυμπίας και Σύρου; Έλεος.

Πυρ και μανία είναι ο δήμαρχος Πεύκης, Παύλος Καμάρας, εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας δημοτικός του σύμβουλος που αποφάσισε να αναζητήσει την πολιτική του τύχη σε άλλον δήμο τον πολεμάει υπογείως. «Ήθελε να γίνει δήμαρχος σε μια νύχτα. Θα τον κανονίσω εγώ», έλεγε ο Καμάρας σε φιλική παρέα πριν από λίγες μέρες. Ο πληροφοριοδότης μου ήταν αυτήκοος μάρτυρας. Δεν αμφισβητείται το γεγονός. Ποιον εννοούσε άραγε;

Ούτε στα καλύτερα όνειρά τους στον Χολαργό δεν πρόκειται να υπάρξει ενότητα των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ. Ο Πάνος Δεμερτζής και ο Χρήστος Δασκαλόπουλος δεν λένε ούτε καλημέρα. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ευνοεί αρκετά τον νυν τοπάρχη Δημήτρη Νικολάου, ο οποίος φυσικά από τη μεριά του κάνει ό,τι μπορεί με «διάφορους τρόπους» για να οξύνει αυτή την αντιπαράθεση.

Επειδή ως γνωστόν είμαι και άριστος παίκτης του τένις, επισκέπτομαι συχνά το γήπεδο της Φιλοθέης. Η λειτουργία του, η ανάθεση από τον δήμο και το ποσό της ενοικίασης είναι σκάνδαλο μεγατόνων, με το οποίο ήδη έχω ασχοληθεί με παλαιότερα δημοσιεύματα. Δεν υπάρχει λόγος να τα ξαναπούμε. Επειδή όμως το καλό, εάν υπάρχει, πρέπει να γράφεται, οφείλω να πω ότι όσες φορές έχω διασχίσει τους δρόμους της Φιλοθέης εντυπωσιάζομαι από την ποιότητα της καθαριότητας. Στον τομέα αυτόν ο δήμαρχος Θεόφραστος Οικονομίδης μαζί με τον συνεργάτη του, αντιδήμαρχο Νίκο Παχύλη, έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Μόνο στα χέρια δεν πιάστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας στον δήμο Αγίων Αναργύρων Κωτάκης και Τσιβλάκος. Ο πρώτος έχει αποστασιοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό από τη δημοτική αρχή, ενώ ο δεύτερος όλη την τετραετία της διοίκησης του δήμου ήταν σε έμμισθη θέση. Αφορμή ήταν η υποστήριξη των θέσεων του δημάρχου από τον Τσιβλάκο για την εν λευκώ εξουσιοδότησή του για κάποιο εργολαβικό έργο. «Έχεις αναδειχθεί σε νταβατζή του δημάρχου» είπε ο Κωτάκης στον συνάδελφό του. Αυτό ήταν. Επακολούθησε χάος. Εικόνες διάλυσης προ του τέλους.

Με φουλ τις μηχανές η Σοφία Χρήστου στον δήμο Παπάγου. Καταρτίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματός της, πριν μπει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου. Ο συνδυασμός της υποψηφίας δημάρχου έχει ήδη «κλείσει» και είναι έτοιμος να κατατεθεί στον Άρειο Πάγο. Το ψηφοδέλτιο της συμπαθέστατης και μαχητικής υποψήφιας του δημαρχιακού θώκου, κατά γενική ομολογία αυτών που ζουν τα δημοτικά πράγματα της πόλης επί δεκαετίες, ίσως είναι το πιο ποιοτικό που έχει παρουσιάσει ποτέ δημοτική παράταξη. Ίδωμεν. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Ενημερώστε μας για καθετί που κινείται στην πόλη σας. Προσοχή. Μακριά από τα λαμόγια. Δεν χρειάζεστε ενδιάμεσους και διαφημιστές. Τα λαμόγια κάνουν κακό στην… τσέπη. Καλό χειμώνα!


Σχολιάστε εδώ