Ναι, συζητούσαμε τον περιορισμό των διαδηλώσεων, παραδέχονται οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ!
Κροκοδείλια αποδείχθηκαν τα δάκρυα όλων όσοι μέσα από το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν στον κ. Πολύδωρα αφού η επιστολή του τέως πρωθυπουργού που δημοσιοποίησε το «Π» την προηγούμενη Κυριακή τους άδειαζε και έκανε πολλά στελέχη να χάσουν τον ύπνο τους.
Ο πλέον στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη, όχι μόνο την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός αλλά και σήμερα, ο Σωκράτης Κοσμίδης, στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε πλήρως τις αποκαλύψεις μας για την πρόθεση του τέως πρωθυπουργού και λαμβάνοντας τον λόγο υπεραμύνθηκε της προσπάθειας αυτής και αφού εξήγησε τους λόγους, κατέληξε λέγοντας (προφανώς με λύπη) ότι το σχέδιο για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων δεν προχώρησε γιατί αποφασίστηκε τελικά να βρεθεί τρόπος μέσα από συνεννοήσεις των δημοτικών αρχών της πόλης με τους απεργούς και τους διαδηλωτές.
Στην ουσία λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει το σχέδιο του τέως πρωθυπουργού και ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην ίδια συνεδρίαση παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι υπάρχει όντως πρόβλημα κάθε φορά που κλείνει το κέντρο της Αθήνας από διαδηλωτές και γι’ αυτό σημείωσε ότι δεν είναι αντίθετος σε μια ρύθμιση: εμείς, επεσήμανε στους συνομιλητές του, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, έγινε προσπάθεια να το λύσουμε και στο παρελθόν, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, τόνισε και πέταξε το μπαλάκι στους διάφορους κοινωνικούς φορείς, ότι εκείνοι είναι αρμόδιοι να βρουν έναν κώδικα δεοντολογίας ώστε να υπάρξει μια αυτορρύθμιση και προς αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ θα διευκολύνει τον διάλογο.
Το παρασκήνιο της πρότασης Σημίτη
Σύμφωνα και με τη δημοσιευθείσα στο «Π» επιστολή του κ. Σημίτη προς τους τότε υπουργούς του, ο τέως πρωθυπουργός ήθελε πάση θυσία να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε φορά που το κέντρο της Αθήνας κλείνει από διαδηλωτές. Το είχε καημό, όπως λένε σήμερα τέσσερις πρώην υπουργοί στους οποίους είχε απευθυνθεί.Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος αναφέρει σήμερα στο «Π» πως η πρόταση του κ. Σημίτη δεν προχώρησε τελικά μετά από πολλές συζητήσεις που έγιναν στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε διάφορες συσκέψεις. Οι εμπειρογνώμονες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση, γιατί δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη καμία απόφαση. «Δεν μπορεί να υπάρχει κανένα μέτρο σε αυτήν την περίπτωση, γιατί κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν μπορούσε επί του οδοστρώματος να βρει λύση που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.
Θα υπήρχαν πάντα ενστάσεις και αμφισβητήσεις για το ποιο είναι το μέτρο κάθε φορά της κάθε διαδήλωσης. Ως εκ τούτου, εγώ μετέφερα στον κ. Σημίτη όλες αυτές τις παραμέτρους και έτσι δεν προχωρήσαμε σε ανώτερο επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τον περιορισμό των διαδηλώσεων».
Όταν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εγκαταστάθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάποια στιγμή αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την πρόθεση του κ. Σημίτη να βάλει «τάξη» στο κέντρο της Αθήνας. «Η Αστυνομία ήταν αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», υποστηρίζει σήμερα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Είχαν γίνει συσκέψεις με τους αξιωματικούς, αλλά όπως έλεγαν οι ίδιοι ήταν αδύνατο να ληφθούν μέτρα που στην πράξη θα περιόριζαν τον όγκο των συγκεντρώσεων στην Αθήνα και γι’ αυτό, όπως τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, η απόφαση που προέκρινε στη συνέχεια και ο ίδιος ο Σημίτης ήταν να κληθούν όλα τα κόμματα και να γίνει διακομματική συνεννόηση σε επίπεδο Βουλής, γιατί ο τέως πρωθυπουργός κάθε φορά που έβλεπε το κέντρο της Αθήνας να καταλύεται από διαδηλωτές ενοχλούνταν. Έτσι ο κ. Χρυσοχοΐδης επιμένει ότι δεν έγινε καμία περαιτέρω κίνηση ώστε η κυβέρνηση τότε του ΠΑΣΟΚ διά νόμου να περιορίσει τις διαδηλώσεις σε μία μόνο λωρίδα του δρόμου.
Όταν τη θέση του κ. Χρυσοχοΐδη πήρε ο επόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης, το πρώτο πράγμα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν αυτό. Δεν μπορεί μια πορεία να κρατά το κέντρο της Αθήνας κλειστό. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους αρμόδιους αξιωματικούς της Τροχαίας και τους υπεύθυνους της υπηρεσίας μέτρων τάξης δεν μπόρεσε να βγάλει κανένα, όπως λέει, ασφαλές συμπέρασμα. «Τους είπα ότι δεν γίνονται αυτά και ότι έπρεπε να βρεθεί οπωσδήποτε λύση. Οι αξιωματικοί έλεγαν διάφορα και καταλάβαινα ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση. Έτσι», επισημαίνει ο κ. Φλωρίδης, «μια ημέρα που γινόταν απεργία στην Αθήνα και υπήρχαν διαδηλώσεις πήρα κοντά μου τον ταξίαρχο και από μακριά είδαμε τη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης και πάνω εκεί κοιτάξαμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Είχα πει στον Σημίτη τότε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο νομοθετικής ρύθμισης, απλώς πρέπει η Αστυνομία κάθε φορά που καλείται να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις να κάνει καλά τη δουλειά της».
Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, που σήμερα από τη θέση του υποψηφίου δημάρχου Αθήνας δυσκολεύεται να πει ότι απορρίπτει τις προτάσεις Πολύδωρα, γιατί είχαν προηγηθεί όλα τα παραπάνω επί κυβερνήσεων Σημίτη, υποστηρίζει ότι η απάντηση που έδωσε τότε στον κ. Σημίτη ήταν ότι δεν χρειάζεται νομοθέτημα. Σήμερα και ο κ. Σκανδαλίδης αναγνωρίζει πως δεν είναι εύκολο να πει κανείς ότι αντιτίθεται στην πρωτοβουλία του κ. Πολύδωρα, αλλά όμως σημειώνει ότι πρέπει να βρεθεί φόρμα που θα διευκολύνει τους Αθηναίους να μην ταλαιπωρούνται στο κέντρο της πόλης.
Γι’ αυτό και με μια ελαφρά απόκλιση από τις αρχικές του δηλώσεις επισημαίνει τώρα ότι είναι θέμα που πρέπει να διευθετηθεί μέσα από τη δημοτική αρχή της πόλης και σε συνεννόηση με τις δημοτικές παρατάξεις, τους κοινωνικούς φορείς της πόλης και φυσικά τα συνδικάτα.
<Η4>Λάθος χειρισμοί Η4>Και αυτή όμως η διαχείριση του θέματος από πλευράς του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ποικίλα σχόλια. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χειρίστηκε λάθος άλλη μια υπόθεση, με αποτέλεσμα να γυρίσει μπούμερανγκ. «Ίσως κινηθήκαμε λιγάκι υπερβολικά και από την αρχή απέρριψε το ΠΑΣΟΚ την πρόταση Πολύδωρα. Θα έπρεπε να ήμασταν πιο προσεκτικοί, γιατί ο κόσμος αντιμετωπίζει θετικά μια τέτοια προοπτική και ως εκ τούτου θα απορρίψει τη δική μας θέση». Η θέση του ΠΑΣΟΚ, που εξέφρασε άλλωστε και ο κ. Παπανδρέου, δεν προέκυψε από κάποια συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο κ. Φλωρίδης, θα μπορούσε πριν προβληθεί οποιαδήποτε θέση κάποιος από το κόμμα να μας ρωτήσει τι είχε γίνει τότε και πώς αντιμετωπίσαμε και χειριστήκαμε την όλη κατάσταση. Αντί αυτών, λένε άλλα στελέχη, υποστηρίξαμε μια άποψη η οποία δεν βρίσκει αποδοχή στην ελληνική κοινωνία.