Με δώρα έρχεται ο Πούτιν!

Η ρωσική πλευρά θα αναλάβει όλο το κόστος κατασκευής του αγωγού. Με τον αγωγό, το κόστος μεταφοράς περιορίζεται σημαντικά. Συγκεκριμένα, για να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη από το Μπουργκάς το πετρέλαιο με πλοίο το κόστος είναι 8 ευρώ ο τόνος, ενώ με τον αγωγό θα στοιχίζει μόνο 2 ευρώ, εκ των οποίων το ένα θα το παίρνει η Βουλγαρία και το άλλο η Ελλάδα!

Δηλαδή ο αγωγός θα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, πέραν βέβαια από την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στο παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας.Βέβαια την εξέλιξη αυτή δεν την… βλέπει και με ιδιαίτερα «καλό μάτι» η Ουάσινγκτον, που δεν θέλει με τίποτα να μεγαλώσει η ρωσική οικονομική διείσδυση στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της αύξησης των ποσοτήτων του ρωσικού πετρελαίου που θα αγοράζουν. Για τον λόγο αυτόν ασφαλώς θα έχουν εκδηλωθεί… συστάσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να μη δεχθεί τις προτάσεις Πούτιν. Πολιτικοί παρατηρητές ωστόσο επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να κρατήσει ισορροπίες και με τις δύο πλευρές, αξιοποιώντας στο έπακρο τη γεωπολιτική της θέση, αλλά και την ανάγκη που έχει η Ρωσία να βγει στο Αιγαίο και στην Ευρώπη χωρίς να έχει τους περιορισμούς των Δαρδανελίων.

Να σημειώσουμε ότι η Ρωσία αναδεικνύεται σήμερα σε μια σημαντικότατη οικονομική υπερδύναμη με τεράστιες προοπτικές, σε σημείο μάλιστα έγκυροι οικονομικοί κύκλοι να υποστηρίζουν ότι σε ρυθμούς ανάπτυξης θα ακολουθήσει, αλλά και θα ξεπεράσει τα επόμενα χρόνια την Κίνα, που σήμερα είναι η ταχύτατα αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο.

Η Ρωσία εξόφλησε τις οφειλές της σε όλες τις χώρες και τους διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς. Αποπλήρωσε πιο γρήγορα από τον προβλεπόμενο χρόνο τα δάνεια που είχε πάρει από ευρωπαϊκές χώρες καταβάλλοντας ακόμη και τα αντίστοιχα «πέναλτι».

Το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας σήμερα είναι μόλις 9% του ΑΕΠ, ενώ των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Δανίας κ.λπ. ξεπερνά το 100%! Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα είναι μια τεράστια πρόκληση για τη χώρα μας. Και μόνο το γεγονός ότι έρχεται εδώ ο ίδιος ο Πούτιν, δείχνει τη σημασία που δίνει η Ρωσία στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει προετοιμασθεί και σε επανειλημμένες συσκέψεις έχουν σχεδιασθεί οι χειρισμοί. Το θέμα, εκτός από τον πρωθυπουργό, το χειρίζεται και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας.


Σχολιάστε εδώ