Με δύο γραμμές για την πυρκαγιά

Ωστόσο, οι παρατηρητικότεροι πρόσεξαν πως:

• Από τη μια, η επίσημη κυβέρνηση, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο περιφερειάρχης Γιώργος Τσιότρας, κινούνταν στη γραμμή πως ο κρατικός μηχανισμός έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπιστεί η φωτιά. Πως όλα λειτούργησαν άψογα και χάρη στις προσπάθειές τους αποφύγαμε τα χειρότερα. (Αλήθεια ποια θα ήταν αυτά;)

• Από την άλλη, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, έλεγε ότι η κρατική μηχανή κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια πως «ζητούμε συγγνώμη από τους πολίτες για ό,τι ακόμη θα μπορούσαμε να κάνουμε και δεν το κάναμε».

Την ξεκάθαρη προπαγάνδα του κράτους των Αθηνών υπηρέτησε εξαρχής η ΕΡΤ3, οι άνθρωποι -και κυρίως οι… αναλυτές- της οποίας δεν σταματούσαν να υποστηρίζουν πως δεν φταίει κανείς για το κακό και πως οι καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς δεν μπορούσαν να αποτραπούν ούτε να περιοριστούν, γιατί υπήρχαν καύσωνας και αέρας. (Θαρρείς και είναι αφύσικο να κάνει ζέστες το καλοκαίρι ή είναι αφύσικο μία από τις ημέρες του καλοκαιριού εκτός από ζέστη να φυσάει και αέρας.)

Οι «γαλάζιοι» τοπικοί άρχοντες απέφυγαν να αναμειχθούν στη διαδικασία αναζήτησης ευθυνών και επέλεξαν απλώς και μόνο να αποπειραθούν να εκμεταλλευτούν την πυρκαγιά για να αποκομίσουν ατομικά εκλογικά οφέλη.

• Ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης πήγε αμέσως στη Χαλκιδική και… κυνηγούσε τις κάμερες για να κάνει δηλώσεις στα κανάλια ως ο… επιτόπου. Ο Πανίκας «παρέλασε» από όλα τα κανάλια με δηλώσεις του τύπου: «Θα ‘πρεπε όποιος επισκέπτεται τη Χαλκιδική να βγάζει τα παπούτσια του πριν» «μόνον ο Θεός μπορεί να μας σώσει», ενώ, λειτουργώντας ως πρωθυπουργός της χώρας, δεν απέφυγε τις γνωστές του υπερβολές του τύπου «θα κηρύξω την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και «δίνω εντολή στους δημάρχους να στείλουν όλες τις υδροφόρες και τα χωματουργικά μηχανήματα στην περιοχή». Μάλιστα την επόμενη ημέρα αποφάσισε να στείλει στη Χαλκιδική 35.000 μπουκάλια νερό για να ανακουφίσει τους τουρίστες, ενώ δεν δίστασε να εμφανιστεί οργίλος στις κάμερες και να δηλώσει πως «θα πρέπει οι πλούσιοι να βγάλουν τα καβούρια από τις τσέπες τους και να δώσουν λεφτά στους φτωχούς των οποίων τα σπίτια κάηκαν, για να τα ξαναφτιάξουν».

• Ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ζήλεψε τη δόξα του άσπονδου φίλου του Παναγιώτη Ψωμιάδη και ανακοίνωσε πως… αναλαμβάνει την αναδάσωση του δάσους του Πευκοχωρίου.

Την ίδια στιγμή όλοι οι κάτοικοι και οι τουρίστες που βρίσκονταν στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής την ημέρα της φωτιάς διαπίστωσαν ότι:

• Τα μέτρα προστασίας ήταν ελλιπέστατα (όλα τα αιτήματα της νομαρχίας Χαλκιδικής για πρόσληψη δασοπυροσβεστών απορρίφθηκαν).

• Τα πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή ήταν λιγοστά.

• Δεν υπήρχε κανένα απολύτως σχέδιο συντονισμού των κρατικών δυνάμεων. (Η Αστυνομία δήλωνε άγνοια, καμιά πρόνοια δεν υπήρχε πώς θα φτάσουν ενισχύσεις μέσων πυρόσβεσης από τη Θεσσαλονίκη, κανείς δεν ενημέρωνε τους πολίτες που έπεφταν στη θάλασσα ή ξεκινούσαν για την επιστροφή τους στη συμπρωτεύουσα, δημιουργώντας κομφούζιο στους δρόμους και εμποδίζοντας την κίνηση των οχημάτων πυρόσβεσης, ο στρατός ήρθε δύο ημέρες μετά, ενώ τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ήταν μόνον τέσσερα, καθώς έξι βρίσκονταν για… συντήρηση και δύο είχαν πάει στη Ζάκυνθο.) Και όλα αυτά τη στιγμή που η ΕΜΥ είχε προβλέψει και εγκαίρως προειδοποιήσει για την πιθανότητα ξεσπάσματος πυρκαγιών.

• Κανείς δεν μπορούσε να πάρει απόφαση πώς θα φυγαδευτούν οι κάτοικοι που παγιδεύτηκαν στις παραλίες, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνουν πανικόβλητοι σε ιδιωτικές βάρκες και σκαφάκια (έτσι πνίγηκε και ο γερμανός τουρίστας).

Χιλιάδες στρέμματα κάηκαν, η οικονομία της περιοχής δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα, περιουσίες εξαφανίστηκαν, αλλά… όλα πήγαν περίφημα. Κάτι σαν «η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε»…

Προσέτρεξε η αντιπολίτευση

Το ΠΑΣΟΚ και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το θέμα και να αναδείξουν τις αδυναμίες που φανερώθηκαν, καθώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανίκανη να διαχειριστεί μια κρίσιμη κατάσταση. Ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας βγήκε λάβρος στα κανάλια, ενώ η κριτική του Βαγγέλη Βενιζέλου «τσάκιζε κόκαλα».

• Ο Αλέκος Αλαβάνος από την πλευρά του ήταν ο πρώτος εξ Αθηνών πολιτικός που επισκέφθηκε την περιοχή, πριν ακόμη σβήσει η φωτιά. Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πληγέντες και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση κυρίως για το μέγεθος της πυρκαγιάς, που, όπως είπε, ήρθε ως αποτέλεσμα της ανικανότητάς της να συντονίσει το έργο της δασοπυρόσβεσης.

• Την Κασσάνδρα επισκέφθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις καμένες εκτάσεις. Στη συνέχεια δήλωσε ότι οι αρμόδιοι είναι κατηγορούμενοι στη συνείδηση του λαού για τις ζημιές που έγιναν.

• Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έφτανε στο καμένο πόδι και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευμένος από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι του ΠΑΣΟΚ εστίαζαν την κριτική τους στην αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί οποιοδήποτε έκτακτο θέμα και υπογράμμιζαν πως η πυρκαγιά ξέσπασε την ώρα που ο Φούρλας είχε διαβαθμίσει την επιφυλακή στο επίπεδο τρία, αντί του τέσσερα που θα έπρεπε σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Καυτηρίαζαν μάλιστα την έλλειψη σχεδίου πολιτικής προστασίας, αναφερόμενοι στο γεγονός πως αρκετές ώρες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς καμιά μέριμνα δεν είχε ληφθεί για καθοδήγηση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.

Επιτόπου οι Πάκης – Φάνη

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και στην ενίσχυσή τους για την αποκατάσταση των περιουσιών τους, σπιτιών και επιχειρήσεων, από τη μεγάλη φωτιά της Κασσάνδρας, «ευθύς αμέσως, μόλις λάβει από τη νομαρχία Χαλκιδικής τις σχετικές λίστες στις οποίες θα αποτυπώνονται οι καταστροφές», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει τη διάθεση συγκεκριμένων κονδυλίων για τον σκοπό αυτόν.

«Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση των υποδομών και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και των φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επερχόμενες δυνατές βροχές», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν πρόσθετες υδροδεξαμενές και θα ενισχυθεί το λιμάνι των Νέων Μουδανιών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι συντελέστηκε μια τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά χωρίς θύματα, επεσήμανε ότι «η Χαλκιδική και η ξενοδοχειακή υποδομή της άντεξαν, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες χώρες», ενώ τόνισε ότι έγινε «το ανθρωπίνως δυνατόν για να κατασβεστεί η φωτιά».

«Η Χαλκιδική είναι και θα είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός», τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Πετραλιά, που υπογράμμισε ότι επικοινώνησε με όλους τους μεγάλους ξένους τουριστικούς πράκτορες και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία ακύρωση τουριστικού πακέτου.

Η υπουργός επεσήμανε ότι ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και έντυπα του εξωτερικού για να διαφημιστεί το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ενώ θα υπάρξει διαφημιστική εκστρατεία και για το διάστημα που απομένει μέχρι τον Οκτώβριο.


Σχολιάστε εδώ