Μερίδιο εξουσίας διεκδικούν τα… ορφανά του Σημίτη!

Η ρήξη αυτή, την οποία επιχειρούν τα στελέχη του «εκσυγχρονισμού» με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τη νέα ηγετική ομάδα και το ηγετικό μοντέλο που ο Γιώργος θέλει να επιβάλει στη Χαρ. Τρικούπη ούτε τυχαία είναι ούτε γίνεται «στα τυφλά». Έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ιστορικού στελέχους, συνεργάτη του Ανδρέα και άλλου ιστορικού στελέχους το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποστασιοποιηθεί απ’ τις εσωκομματικές διεργασίες:

• Πρώτον, οι «εκσυγχρονιστές» σήκωσαν κεφάλι διεκδικώντας απ’ τον Γιώργο μερίδιο εσωκομματικής εξουσίας, αν όχι και συνδιαχείριση ακόμα!
• Δεύτερον, εκβιάζουν την πλήρη και άνευ όρων στήριξη της πολιτικής Σημίτη και τη «δικαίωση» του τέως πρωθυπουργού, διεκδικούν μεγαλύτερη συμμετοχή τους στη νέα ηγετική ομάδα και κεντρικό ρόλο για τον ίδιο τον Σημίτη. Δεν λείπουν μάλιστα και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θέλουν να καταστήσουν τον Σημίτη αντίπαλο δέος στον Γιώργο!
• Τρίτον, προειδοποιούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν θα δεχτούν άλλους «αποκεφαλισμούς» στελεχών του στρατοπέδου τους, σαν αυτή του Γιάννου.

Δεν είναι διόλου τυχαίο, το αντίθετο μάλιστα, κατά τα δύο προαναφερθέντα στελέχη αλλά και για πολλά ακόμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι αυτή η ιδιόμορφη «εσωκομματική επανάσταση» ήρθε αμέσως σχεδόν μετά την επιλογή του Γ. Παπανδρέου να διαγράψει τον Γιάννο Παπαντωνίου, επιφανή εκπρόσωπο της εποχής Σημίτη. Και μπορεί μεν, για πολύ συγκεκριμένους λόγους τους οποίους αναφέραμε την περασμένη Κυριακή, να μη βγήκαν τα «εξαπτέρυγα» του Σημίτη να στηρίξουν τον Γιάννο, όμως σήκωσαν παντιέρα και έστειλαν σαφές μήνυμα στον Γιώργο, απαντώντας έτσι με τον δικό τους τρόπο στο μήνυμα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλησε να στείλει με τη διαγραφή του Γιάννου.

Αφορμή η… στήριξη του έργου Σημίτη και η υπενθύμιση εκ μέρους τους του… μεγάλου «εθνικού κεφαλαίου» που αποτελεί ο τέως και σχετικά πρόσφατα αποδοκιμασθείς απ’ τον ελληνικό λαό.

Αιτία πραγματική η εκβιαστική διεκδίκηση συγκεκριμένου κομματιού κομματικής εξουσίας στο όνομα του Σημίτη. Ακόμα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, και η πολιτική ομηρία του Γιώργου…

Είμαστε δυο – είμαστε τρεις, είμαστε

Επιφανή στελέχη του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ, ανάμεσά τους και οι πρόσφατα «εξεγερθέντες», τονίζουν σε εσωκομματικούς συνομιλητές τους ότι:

• Στην πραγματικότητα το «εκσυγχρονιστικό» στρατόπεδο ουδέποτε διαλύθηκε. Παραμένει συγκροτημένο, με πανελλαδική δικτύωση, αριθμεί περί τα 5.000 στελέχη πανελλαδικά, τα οποία περιμένουν… εναρκτήριο λάκτισμα για να αναλάβουν δράση!

Παραμένει βέβαια ένα -σοβαρό- πρόβλημα. Ότι και τα τρία στελέχη τα οποία εν μέσω θέρους… θυμήθηκαν να υμνήσουν (!) το… εθνικό κεφάλαιο «ΣΗΜΙΤΗΣ», αλλά και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι του σημιτισμού (Γιάννος, Βερελής, Ευθυμίου κ.α.) δεν έχουν μεταξύ τους τις καλύτερες σχέσεις. Επίσης διαγκωνίζονται για το ποιος ή ποια θα αναλάβει την ηγεσία του μπλοκ, αν και η Α. Διαμαντοπούλου αφήνει να διαρρέει έντεχνα ότι είναι αυτή που έχει πάρει το «δαχτυλίδι» απ’ τον ίδιο τον τέως, ενώ όλοι παρακολουθούν ότι τη στηρίζει φανερά μεν το συγκρότημα Μπόμπολα, έμμεσα δε και το συγκρότημα Λαμπράκη…

Ωστόσο και παρά τις υπαρκτές διαφορές τους έχουν ένα κοινό σημείο δράσης και «αντίστασης» στον Γιώργο, τη διεκδίκηση δι’ εαυτούς πρωταγωνιστικού ρόλου και στην «εποχή Γιώργου».

Ο ίδιος ο Κ. Σημίτης μέχρι στιγμής δεν ενθαρρύνει, αλλά ούτε και αποθαρρύνει αυτές τις εκδηλώσεις εσωκομματικής ανταρσίας. Ωστόσο κατηγορηματικά δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση του έργου του είναι γι’ αυτόν μέγιστη πολιτική προτεραιότητα. Ακριβώς γι’ αυτό οι «σημιτοφύλακες» από κει ξεκίνησαν την επιχείρηση ρήξης με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή απ’ την υμνολογία του τέως.

Και απ’ την άλλη ο Γιώργος παρατηρεί με έκδηλη ανησυχία τη σιωπή Σημίτη μετά τη διαγραφή του Γιάννου. Σιωπή την οποία εκλαμβάνει ως έμμεση αποδοκιμασία της απόφασής του. Στην πραγματικότητα περίμενε κάποια δήλωση Σημίτη με την οποία ο τέως να επιδοκίμαζε τη διαγραφή. Τώρα, αντίθετα, δεν αποκλείει τις επόμενες ημέρες ακόμα και δήλωση-παρέμβαση του τέως εμμέσως αποδοκιμαστική της επιλογής του…

Κούνια που τους κούναγε

Βέβαια συνεργάτες και επιτελείς του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ διατείνονται κατηγορηματικά πως όλες αυτές οι κινήσεις των «εκσυγχρονιστών» είναι σε πλήρη γνώση του Γιώργου και των συνεργατών του και «θα απαντηθούν με την κατάλληλη και μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης απάντηση». Όπως μάλιστα μας υπογράμμισε στενός συνεργάτης του Γιώργου:

• Ξέρουμε και τι κάνει η Αννούλα και τι κάνει ο Χριστοδουλάκης κι ο Χρυσοχοΐδης και οι υπόλοιποι. Ξέρουμε και το παιχνίδι του Σημίτη. Ξέρουμε και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε. Κούνια που τους κούναγε, αν έχουν ψευδαισθήσεις ότι θα υπονομεύσουν τον Γιώργο με τέτοια παιχνίδια. Όσο για τον Σημίτη…

Γεγονός είναι πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται ασφαλής και δεν νιώθει να απειλείται απ’ την «εξέγερση» των «εκσυγχρονιστών». Έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει -γι’ αυτή τουλάχιστον την περίοδο…- την ανοχή Βενιζέλου δεν αποκλείεται ακόμα και να προχωρήσει σε επιλογές α-λα Γιάννο, αν προκληθεί πέρα από κάποιο -ανεκτό- όριο.

Βέβαια το στοίχημα του Γιώργου απ’ το οποίο θα εξαρτηθεί η εσωκομματική γαλήνη ή, αντίθετα, η ένταση της αμφισβήτησής του είναι τα αποτελέσματα των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών. Αν είναι τέτοια που να του επιτρέπουν έστω σε επικοινωνιακό επίπεδο να μιλά για νίκη, τότε δεν έχει να φοβάται τίποτα. Αν όμως τα αποτελέσματα δεν είναι τα προσδοκώμενα, τότε οι εσωκομματικές φουρτούνες θα ενταθούν και η αμφισβήτησή του θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Στόχος του επομένως είναι ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Και αυτός ο στόχος θα καλυφθεί με τις εξής προϋποθέσεις:
• Να κερδηθεί ξανά η υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά.
• Να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τον δήμο Πειραιά.
• Να κερδίσει απ’ τη ΝΔ 5-6 νομαρχίες (μεταξύ των στόχων είναι η Αιτωλοακαρνανία, μία νομαρχία στη Θεσσαλία).
• Να μη χαθούν για το ΠΑΣΟΚ ορισμένες νομαρχίες που διεκδικεί η ΝΔ, όπως η Χαλκιδική, η Φλώρινα, η Εύβοια, η υπερνομαρχία Έβρου-Ροδόπης).
• Να μη χαθούν ορισμένοι σημαντικοί δήμοι, όπως η Πάτρα, το Αγρίνιο, η Γλυφάδα.

Αυτός βέβαια είναι ο πήχης… υπερυψωμένος. Γιατί θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω. Στην πραγματικότητα αυτό που πιστεύει το επιτελείο του Γιώργου είναι ότι τα αποτελέσματα των δημοτικών τελικά θα διαμορφώσουν ένα μάλλον θολό τοπίο που θα επιτρέπει και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να κάνουν τουλάχιστον επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων…


Σχολιάστε εδώ