Δέσμευση Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη για εξάντληση της τετραετίας!

Στην απόφαση αυτή, να κλείσει το παράθυρο των πρόωρων εκλογών μέσα στο 2007, κατέληξε ο πρωθυπουργός σε συνεργασίες που είχε με το στενό του επιτελείο ενόψει της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, με την οποία ανοίγει ουσιαστικά η νέα πολιτική περίοδος.
Και μέτρησε ιδιαίτερα για την επιλογή του αυτή η διαρκής και επαναλαμβανόμενη την τελευταία περίοδο σεναριολογία, που θεωρεί περίπου δεδομένες τις εκλογές τον επόμενο χρόνο. Και αφήνει ανοιχτή μόνο… την εποχή. Σύμφωνα με τη μία εκδοχή, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2007 και σύμφωνα με την έτερη το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου.

Όπως είχε και πρόσφατα γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», δεν είναι στις προθέσεις του Καραμανλή οι πρόωρες εκλογές. Επισημάναμε μάλιστα, ότι σε συζητήσεις με συνεργάτες του στενού του επιτελείου είχε εκφράσει την απορία του για τα σενάρια ερωτώντας -ρητορικά- «ποιες πρόωρες εκλογές;» και… «ποιος ανασχηματισμός;», επειδή και περί ανασχηματισμού σενάρια «έπαιξαν» την τελευταία περίοδο και θέλησε να τα σταματήσει εν τη γενέσει τους.

Μάλιστα στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα περί πρόωρων εκλογών σενάρια βασικά διακινούνται απ’ τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έχει ανάγκη κομματικής συσπείρωσης, την οποία επιχειρεί να πετύχει μέσω εκλογικής ετοιμότητας.

Είναι πάντως γεγονός ότι πρόωρες εκλογές έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό και ορισμένοι υπουργοί, με κυρίαρχο επιχείρημα ότι η Ν.Δ. θα τις κερδίσει.

Μάλλον τον Φλεβάρη του 2008…

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να κλείσει και να σταματήσει αυτά τα σενάρια. Έτσι κατέληξε στην επιλογή να κάνει απ’ τη Θεσσαλονίκη τη δήλωση-δέσμευση που προαναφέραμε και μάλιστα περίπου ένα μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές. Έτσι θέλει να περάσει και το μήνυμα ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οχτώβρη δεν θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, είτε είναι θετικό για τη ΝΔ είτε όχι.

Βέβαια στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Ωστόσο σε καμιά περίπτωση, ακόμα κι αν αυτή η αισιοδοξία δικαιωθεί, δεν θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος για… πειρασμό πρόωρης κάλπης.

Ο Καραμανλής παραμένει, όπως μας υπογράμμισε στενός του συνεργάτης, σταθερός στη θέση ότι πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία. Έτσι, πιστεύει, θα φανεί το έργο της κυβέρνησής του, το οποίο σε ορίζοντα τετραετίας θα υλοποιηθεί. Αλλά θέλει να περάσει και μήνυμα αξιοπιστίας. Άλλωστε τον απωθούν εκλογικοί ελιγμοί και γενικότερα πολιτικά παιχνίδια με εκλογές. Και είναι αποφασισμένος να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη ως ο πρωθυπουργός που λέει την αλήθεια, χωρίς να επιζητεί να γίνεται αρεστός μέσω λαϊκίστικων εξαγγελιών. Αυτό θα φανεί κυρίως με τις οικονομικού περιεχομένου τοποθετήσεις του. Αλλά και με τη δέσμευσή του ότι δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές.

Πάντως, όπως έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Κ. Καραμανλή, είναι ο Φλεβάρης του 2008, ελάχιστα δηλαδή πριν από τη λήξη της τετραετίας. Και χρόνος φυσικά που σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα αλλάξει κάτι στους σχεδιασμούς. Κάτι που πάντως αυτή τουλάχιστον τη στιγμή δεν φαίνεται ορατό…


Σχολιάστε εδώ