Βυζάντιον

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω κατά πόσο καταγγέλλουμε την απουσία του κρατικού μηχανισμού στη Χαλκιδική και στη Λακωνία. Μόνο μη συμβεί καμιά στραβή στην Κεφαλονιά. Και δεν ομιλώ απλώς περί δάσους. Μία… μπριζόλα να καεί σε ψησταριά στο Ληξούρι, εμείς θα ζητήσουμε να στηθούν όλοι στο Γουδί! Αλλά κατά βάθος είμαστε άδικοι. Διότι υπάρχει και κράτος και σχέδιο. Καταστράφηκε η Κασσάνδρα; Κανένα πρόβλημα. Θα στείλουμε την Ντόρα και μία φρεγάτα στο Πολύχρονο.


Η ελπίδα είναι σαν τις πυρκαγιές: σβήνει δύσκολα και έχει πολλά μέτωπα. Στέκομαι στην πρόταση της Άννας Διαμαντοπούλου για την κατάρτιση σχεδίου ανασυγκρότησης της Χαλκιδικής. Συγγνώμη, αλλά τι ακριβώς εννοεί και τι στοχάζεται η οραματίστρια; Πολλά, υποθέτω. Ας αναμείνουμε, λοιπόν, την έκδοση βιβλίου για την αναδάσωση του πευκοδάσους και την ανοικοδόμηση της παράνομης μεζονέτας.


Βέβαια αν οι εμπρηστές εκτός από σχέδιο είχαν και χιούμορ, θα έκαναν φλαμπέ κανένα δάσος στον Μαραθώνα, την ώρα του γεύματος που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στους βουλευτές του. Ασφαλώς και δεν σήκωσα το τηλέφωνο για να μάθω κάποια σπαρταριστά στιγμιότυπα. Όλα αυτά μου προκαλούν αφόρητη πλήξη, αδυνατώ να τα διαχειριστώ, ενώ οι εκκλήσεις μου για μετακίνηση στη σφαίρα του κοινωνικού και κοσμικού ρεπορτάζ συναντούν την επίμονη άρνηση του εκδότη μου. Μην έχοντας, λοιπόν, άλλη επιλογή, κατέφυγα στις κερκίδες του γηπέδου Καραϊσκάκη προκειμένου να παρακολουθήσω τον αγώνα των ελλήνων «all stars» με τους πιλότους της Φόρμουλα 1. Ο σκοπός ήταν ασφαλώς ιερός, αλλά το θέαμα φαιδρό και ορισμένες φορές αποτρόπαιο. Φανταστείτε ότι είστε παιδάκι που χρήζει βοηθείας και σας υποχρεώνουν να βλέπετε τον Ψωμιάδη ή τον Λιάπη να παίζουν ποδόσφαιρο. Όλες οι εισπράξεις θα πρέπει να διατεθούν σε παιδοψυχολόγους. Αλλά ας δείξουμε κατανόηση. Είναι το ποδόσφαιρο ένα άθλημα που πρέπει στον Μιχάλη Λιάπη; Όχι. Ας διοργανώσουμε, λοιπόν, του χρόνου ένα κυνήγι αλεπούς με τα έσοδα να διατίθενται σε άπορες κορασίδες. Ας διοργανώσουμε μία Ολυμπιάδα… λαϊκού τραγουδιού, όπου ο Ψωμιάδης θα συναντήσει τους Ταμπάκη – Κατέλη! Τέλος πάντων, ας διοργανώσουμε κάτι πρωτότυπο. Υπάρχουν τόσα νούμερα διαθέσιμα που με σχετική ευχέρεια μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Ντίσνεϊλαντ.


Βέβαια η εμφάνιση της ομάδος έβαλε στους υπεύθυνους της διοργάνωσης και άλλες ιδέες. Αφού οι φιλάνθρωποι εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής έθεσαν εαυτούς στη διάθεση των παιδιών, νομίζω ότι δεν υφίσταται πλέον θέμα πρόσληψης κλόουν για παιδικές γιορτές και συναφείς εκδηλώσεις! Από την άλλη, οι διοργανωτές ήταν ελαφρώς απογοητευμένοι από την απουσία της Εκκλησίας. Συμμερίζομαι την απογοήτευσή τους. Η συμμετοχή ορισμένων ιεραρχών στην ποδοσφαιρική ομάδα θα ήταν πρέπουσα και θεαματική. Δεν νομίζω ότι υφίσταται θέμα με την αποκαλυπτική εμφάνιση που απαιτεί η περίσταση. Υπάρχουν, ευτυχώς, ιεράρχες που σε προσωπικές τους στιγμές χρησιμοποιούν ενδυμασία αποκαλυπτικότερη του συμβατικού αθλητικού σορτς.


Τέλος πάντων, έχω και μερικά κρύα στιγμιότυπα για να σας μεταφέρω από τον αγωνιστικό χώρο, όπως ο συνωστισμός γύρω από τον Μίκαελ Σουμάχερ για μία χειραψία μετά φωτογραφίας. Ένας εξ αυτών ήταν ο Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος έσπευσε να χαιρετήσει τον συνονόματό του πιλότο και μάλιστα του συνέστησε να είναι περισσότερο προσεκτικός στην πίστα. Αλλά ως γνωστόν, επειδή επικοινωνιακά υστερούμε, έχασε την ευκαιρία να μπει στην ιστορία της ευρηματικής καλαισθησίας. Έπρεπε να προσφέρει στον Γερμανό ένα μαγνητικό πλαίσιο, το οποίο θα κοσμούσαν οι φωτογραφίες του υπουργού Μεταφορών και του νομάρχη Θεσσαλονίκης, ενώ στο μέσον θα έλαμπε η προτροπή: «Μιχάλη, μην τρέχεις». Αλλά τόσα ξέρουν, τόσα κάνουν.


Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν μπάλα. Ειδικά ο Ψωμιάδης είναι και επικίνδυνος. Τι έκανε ο τύπος; Επιχείρησε ένα τάκλιν στον Φιζικέλα που λίγο ήθελε να του πάρει τα πόδια και να τα βάλει στο ράφι με τα μακεδονικά σύμβολα στη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Όχι, τον Σούμαχερ δεν τόλμησε να τον πλησιάσει. Ένας είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα για την επιτήρηση του Γερμανού: ο Νίκος Βαμβακούλας. Εδώ τα σχόλια ωχριούν, η σιωπή δίνει το μέγεθος της μεγαλειώδους αναμέτρησης. Ποιος άλλος ξεχώρισε; Ο βουλευτής Μαντούβαλος που υπερασπίστηκε την ελληνική εστία, η οποία δέχθηκε… δέκα γκολ! Ο κ. Μαντούβαλος έχει να επιδείξει μία πραγματικά εντυπωσιακή απόκρουση και άλλα πέντε-έξι αστεία γκολ που δέχθηκε ως τροχονόμος των πιλότων! Ευτυχώς, δηλαδή, που συμμετείχαν οι Σαραβάκος, Μητρόπουλος και Τσιάρτας και τα ελληνικά χρώματα κατάφεραν να επιπλεύσουν.


Ο αγώνας είχε και πολιτικό μήνυμα. Και μάλιστα σαφές. Συμμετείχε πλειάδα βουλευτών, αλλά μόνο ένας προήλθε από το ΠΑΣΟΚ, ο Πέτρος Κατσιλιέρης. Οι υπόλοιποι επικαλέστηκαν διάφορα προβλήματα. Είμαι επίσης υποχρεωμένος να επισημάνω τη δραματική υστέρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έμεινε μακριά από τον καλό εαυτό του, απογοητεύοντας το κοινό του. Το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Ορφανό που αρνήθηκε να βάλει τα πόδια του στη φωτιά. Και γιατί να το κάνει; Για τις κάμερες και τους φωτογράφους, μόνο πέντε άνθρωποι υπήρχαν στο γήπεδο. Ο Σουμάχερ, ο Αλόνσο, ο Φιζικέλα, ο Σόμμερ και η Ορθούλα Παπαδάκου. Οι υπόλοιποι απλώς συμπλήρωναν τις ενδεκάδες.


Κλείνω και αποχωρώ για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του θέρους. Εν συνεχεία θα διαδώσω, με τρόπο, ότι συνέφαγα με επιχειρηματία που διατηρεί φιλόδοξα σχέδια για τα μίντια, αλλά προς το παρόν σκέφτομαι να κάνω μία αρπαχτή με τις δημοτικές εκλογές. Στη συνέχεια θα διδάξω σε εργαστήρι δημοσιογραφίας.

Προκόπιος


Σχολιάστε εδώ