80 εκατ. ευρώ έχασαν τα ΕΛΠΕ στα Σκόπια!

Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, η ΟΚΤΑ τα δύο τελευταία χρόνια είχε μια απώλεια εσόδων της τάξης των 80 εκατ. ευρώ ως συνέπεια της καθαρά προσωπικής αυτής τακτικής του κ. Μηριάνθη ο οποίος δεν είχε κανένα ουσιαστικό λόγο να εφαρμόσει κάτι ανάλογο, εκτός της εκπλήρωσης κάποιων ιδιαίτερων προσωπικών επιδιώξεών του, όπως η επίδειξη καλού χαρακτήρα και φιλικών -τάχα- σχέσεων με τη κυβέρνηση των Σκοπίων, αλλά και ο αποκεφαλισμός ελλήνων ανώτερων στελεχών της ΟΚΤΑ που ήταν -όπως φαίνεται- εμπόδιο στα σχέδια του. Ειδικότερα για το τελευταίο:

Έχει προκαλέσει τεράστια αίσθηση η αποκάλυψη εγγράφου που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το «Παρόν», το οποίο υπογράφει ο Γιόβαν Πεϊκόφσκι, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Χάρι Κόστοφ, με το οποίο υπεδεικνύετο στον τότε γενικό διευθυντή της ΟΚΤΑ, Απ. Ραφαηλίδη, να διώξει από την εταιρεία τον εμπορικό διευθυντή Ανέστη Παπαδόπουλο και τον διευθυντή λογιστηρίου Θόδωρο Κουμπάρο, προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι διαταραγμένες -με ευθύνη τάχα ποιου- σχέσεις κυβέρνησης-ΟΚΤΑ. Το εξοργιστικό, όμως, δεν είναι αυτό καθαυτό το έγγραφο, αλλά αυτό που αποκάλυψαν πριν από μερικές ημέρες δύο τηλεοπτικοί σταθμοί στα Σκόπια, ότι πίσω απ’ αυτή την ενέργεια κρυβόταν ο ίδιος ο κ. Μηριάνθης.

Ο ίδιος βέβαια αρνείται κάθε ανάμειξη, όμως υπάρχει δήλωση του Γιόβαν Πεϊκόφσκι σε δημοσιογράφο που υποστηρίζει πως το έγγραφο το υπέγραψε ύστερα από υπόδειξη του ίδιου του πρωθυπουργού, μετά από συνεννόηση που είχε με «τρίτα πρόσωπα». Τα τρίτα πρόσωπα, όπως αποκαλύφθηκε, δεν ήταν παρά δύο επιχειρηματίες-ανταγωνιστές της ΟΚΤΑ και ο ίδιος ο κ. Μηριάνθης.

Γιατί, όμως, να γίνει όλο αυτό το θλιβερό παρασκήνιο;
Αποκαλύπτουμε σήμερα ότι οι Παπαδόπουλος και Κουμπάρος γνώριζαν πολλά και ήταν τροχοπέδη στις δουλειές που ήθελε ο κ. Μηριάνθης να κάνει με την κυβέρνηση στον ευαίσθητο χώρο της ενέργειας και ειδικότερα των πετρελαίων. Μόνο που δεν ήταν τόσο καθαρές, αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα διαφυγόντα κέρδη ήταν τεράστια για την ΟΚΤΑ. Πόσο για παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί «καθαρή» μια δουλειά, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΚΤΑ κλείνει τα μάτια σε παράνομη εισαγωγή και εμπορία πετρελαιοειδών στα Σκόπια σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο απαγορευόταν ρητά βάσει της συμφωνίας που η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε υπογράψει με τα «Ελληνικά Πετρέλαια» γα την εξαγορά της ΟΚΤΑ το 2000. Και πόσο ευθέως υπονομευτικά για τα συμφέροντα των ΕΛΠΕ δεν είναι όταν αποδεικνύεται ότι η εταιρεία «Μπριλιάντ» που έκανε την παράνομη διακίνηση έχει γενικό διευθυντή τον πρώτο ξάδελφο του τότε πρωθυπουργού Χ. Κόστοφ. Και είναι η ίδια που τώρα, πριν από λίγους μήνες, υπέγραψε με τη ρώσικη «Λουκόιλ» συμφωνία για την ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων σε όλη τη χώρα, όταν την ίδια στιγμή η ΟΚΤΑ δεν κάνει χρήση του δικού της δικαιώματος να ανοίξει 30 πρατήρια βάσει της συμφωνίας του 2000. Με βάση τη σημερινή μετοχική σύνθεση τα Ελληνικά Πετρέλαια ελέγχουν το 90% της Κοινοπραξίας ΕΛΠΕΤ-Βαλκανική, η οποία ελέγχει το Διυλιστήριο της ΟΚΤΑ και τον αγωγό Θεσσαλονίκης-Σκοπίων.

Πόσο, επίσης, «καθαρή» μπορεί να θεωρηθεί μια δουλειά όταν η ΟΚΤΑ δίνει όλους τους εκτελωνισμούς των εισαγωγών της στα Σκόπια, στην εταιρεία «Φέρσπετ», ο ιδιοκτήτης της οποίας συμμετέχει στην προαναφερόμενη «Μπριλιάντ» που κάνει εδώ και δύο χρόνια όλη την υπονομευτική για τα συμφέροντα της ΟΚΤΑ «μαύρη δουλειά». Όπως ήταν ευνόητο, η «Φέρσπετ» ενημέρωνε λεπτομερειακά την «Μπριλιάντ» επί όλων των στοιχείων που είχε στη διάθεσή της και η τελευταία αντιδρούσε ανάλογα, κουρελιάζοντας τον ανταγωνισμό και στέλνοντας στα εισπρακτικά τάρταρα την άμοιρη ΟΚΤΑ με τους 1.200 εργαζομένους και την πρωτοκαθεδρία -υποτίθεται- στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής της γειτονικής χώρας, που τελικά παρά τα δισεκατομμύρια που πετάξαμε, ούτε αυτό δεν καταφέραμε ως Ελλάδα…

Το παζλ της διαπλοκής ολοκληρώνεται, με το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των «Μπριλιάντ» και «Φέρσπετ» μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Κόστοφ είχαν συγγενική σχέση και λειτουργούσαν ως κλειστή ομάδα με μοναδικό στόχο την ποδηγέτηση της ΟΚΤΑ!

Τον εισπρακτικό και κατά συνέπεια οικονομικό κόλαφο της ΟΚΤΑ της περασμένης τριετίας, ως απόρροια της πολιτικής Μηριάνθη τον συμπληρώνει η πρωτοφανής απόφαση της σκοπιανής κυβέρνησης να διακόψει «με το έτσι θέλω» την κρατική προμήθεια 400 χιλ. τόνων μαζούτ τον χρόνο από την ΟΚΤΑ, βάσει της συμφωνίας που είχαν υπογράψει τα δύο μέρη το 2000! Προμήθεια που γινόταν με πολύ συμφέροντες όρους γα το δημόσιο. Παρ’ όλα αυτά, οι πρωθυπουργοί Κόστωφ και ο διάδοχός του Μπουτσκόφσκι προτίμησαν να μπουν στο παιχνίδι της μαύρης αγοράς και γι’ αυτό το προϊόν παρά να το προμηθευτούν από την ΟΚΤΑ όπως ήταν υποχρεωμένοι.

Τις εξόφθαλμες αυτές περιπτώσεις για τα συμφέροντα των ΕΛΠΕ τα στελέχη Παπαδόπουλος-Κουμπάρος τις γνώριζαν και είχαν χτυπήσει καμπανάκι στη διοίκηση εγκαίρως. Αντί κάποιας υπεύθυνης αντιμετώπισης εισέπραξαν την άρνηση και τον αποκεφαλισμό.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μηριάνθης έχει συνδέσει την πορεία του στην πρώην Γιουγκοσλαβία με την περίοδο διαχείρισης του πολυπράγμονα Θανάση Καραχάλιου. Τους δύο άντρες, όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, τους συνδέουν πλήθος πράξεων και παραλείψεων που έχουν ζημιώσει αφάνταστα τα ΕΛΠΕ. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές «τα καλά κρυμμένα μυστικά» δένουν διαχρονικά τους δύο άντρες.

Αν επί όλων αυτών ρωτήσει κανείς τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Τίμο Χριστοδούλου, είμαστε βέβαιοι ότι θα απαντήσει πως με τα βάρβαρα Βαλκάνια ασχολούνται άλλοι και ότι εκείνος απλώς προεδρεύει. Είναι καιρός, όμως, και ο ίδιος και η κυβέρνηση να πάρουν σαφή θέση.


Σχολιάστε εδώ