Όργιο απευθείας αναθέσεων και ανύπαρκτων υπερωριών στο Ταχ. Ταμιευτήριο!

Το… φαινόμενο αυτό δεν είναι άλλο από εκείνο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο εξαιτίας των λάθος χειρισμών του προέδρου του Π. Τσουπίδη, της απίστευτης σπατάλης που γίνεται και των εξόφθαλμα λανθασμένων επιλογών παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων. Αντί λοιπόν ο κ. Τσουπίδης να ζητήσει ευθύνες και να κάνει περικοπές δίνει πλασματικές υπερωρίες και μπόνους! Από ποιους όμως να ζητήσει ευθύνες; Από εκείνους που ο ίδιος επέβαλε και παράνομα μονιμοποίησε στο ταμιευτήριο και μάλιστα σε νευραλγικά πόστα ως «επίλεκτα στελέχη» του τραπεζικού χώρου, τη στιγμή που είχαν εκδιωχθεί ή είχαν μπει στο… ψυγείο στις τράπεζες όπου υπηρετούσαν γιατί εξαιτίας των λαθών ή της ανεπάρκειάς τους του είχαν προκαλέσει ζημιές εκατοντάδων εκατ. ευρώ;

Σίγουρα από αυτούς δεν θα ζητήσει ευθύνες ο κ. Τσουπίδης. Είναι οι «κολλητοί» του, οι άνθρωποί του, ίσως και τα… γραμμάτια που έπρεπε να ξοφλήσει. Από κει και πέρα υπάρχουν εκείνοι που θα έπρεπε να αντιδράσουν, να καταγγείλουν τους λάθος χειρισμούς, να τον… κοντράρουν. Αυτοί ίσως είναι οι συνδικαλιστές. Ούτε αυτοί όμως αντιδρούν. Δεν… βλέπουν τίποτα κακό να γίνεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Όλα λειτουργούν ρολόι! Γιατί κι αυτοί έχουν τις θέσεις τους, τις… παροχές τους, τα «μπόνους» και τα… «τυχερά» τους. Έχει τον τρόπο του ο Π. Τσουπίδης να τους ικανοποιήσει όλους. Από την… τσέπη του πληρώνει άλλωστε; Κάνει προσωπική πολιτική με τις… πλάτες άλλων. Και οδηγεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα… βράχια χωρίς ν’ αντιδρά κανείς. Η πρόβλεψη είναι ότι φέτος τα κέρδη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα συρρικνωθούν στα 90 εκατ. ευρώ. Από 180.000.000 το 2004 και 120.000.000 το 2005 και από 592.000.000 το 2003 που παρέλαβε το ταμιευτήριο. Αυτό κι αν είναι χάλι… Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι ενώ όλοι -η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, οι επικεφαλής της Ρηγίλλης κ.λπ.- βλέπουν ότι η κατάσταση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν… πάει άλλο, την αφήνουν να εξελίσσεται. Και να απειλεί να τινάξει ολόκληρο το οικοδόμημα αλλά και τους χιλιάδες μετόχους του στον… αέρα!

Ενδεικτικό της σπατάλης που γίνεται και των «διευκολύνσεων» που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι που έχουν… προσκυνήσει τον κ. Τσουπίδη είναι το γεγονός ότι μόνο τα επιδόματα ευθύνης έφθασαν φέτος κάθε μήνα στα 442.700 ευρώ και σε εύλογο χρόνο θα φθάσουν στα 6.641.250 ευρώ! Γιατί άραγε 465 υπάλληλοι να παίρνουν επίδομα θέσεως ευθύνης και μάλιστα τόσο υψηλό; Ας μην ξεχνάμε ότι το επίδομα αυτό που κυμαίνεται από 500 μέχρι 2.500 ευρώ τον μήνα ανά υπάλληλο, το παίρνουν οι 465 «δικαιούχοι» πέραν του μισθού τους και των υπερωριών τους!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία υπάλληλος που παίρνει 143 υπερωρίες τον μήνα! Και φυσικά τις πληρώνεται προς 2.700 ευρώ επιπλέον του μισθού της, που αναλογικά μπορεί να είναι και μικρότερος! Πόσες ώρες όμως δουλεύει αυτή η κυρία; Και δεύτερο οκτάωρο να εργαζόταν την ημέρα πάλι οι 143 ώρες οριακά θα «έβγαιναν»! Μα είναι δυνατόν να εργάζεται μία τραπεζοϋπάλληλος 14 και 15 ώρες την ημέρα; Άρα το νούμερο των υπερωριών είναι πλασματικό και μπαίνει μόνο για να δοθούν παραπάνω χρήματα (σ.σ.: και πολύ παραπάνω θα λέγαμε) στη συγκεκριμένη υπάλληλο! Κάπως έτσι… γεμίζει η «αυλή» του κ. Τσουπίδη και «κλείνουν» τα στόματα…

Συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις

Πέρα όμως απ’ αυτά συνεχίζεται και ο… χορός των απευθείας αναθέσεων στις οποίες έχει ιδιαίτερη… έφεση ο κ. Τσουπίδης.

Συγκεκριμένα μία μόνο εταιρεία, η «Pricewaterhouse Coopers S.A.», σχεδόν κάθε μήνα έχει μία έως τρεις απευθείας αναθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 30-6-2004 για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών υλοποίησης ΟΠΣ πήρε 55.000 ευρώ. Για τη μελέτη ετοιμότητας σχεδίων ανάκαμψης από καταστροφή πληροφορικού συστήματος πήρε 120.000 ευρώ.

Άλλα τόσα πήρε για τη σύνταξη προϋπολογισμού και εκτέλεση δαπανών των διευθυντικών προμηθειών. Στις 12-7-2004 πήρε 39.000 ώρες για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών γενικώς και αορίστως. Στις 16-9-2004 αξίας 10.000 ευρώ για παροχή (πάλι) συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Στις 19-1-2005 πήρε 78.500 ευρώ πάλι για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Στις 4-2-2005 πήρε αξίας 20.000 ευρώ, για νέες συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Την 1-7-2005 πήρε 74.000 ευρώ για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Τον Οκτώβριο δε του 2005 είχε την… τιμητική της! Στις 26-10-05 πήρε 65.000 ευρώ για την οργάνωση της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μία μέρα μετά 68.500 ευρώ για αξιολόγηση προσφορών και παρακολούθησης του έργου προετοιμασίας του Ταχυδρομικού Μεγάρου Πειραιά.

Τον ίδιο μήνα (13-10-05) η εταιρεία CYBER TECHNICS ΕΠΕ πήρε 80.000 ευρώ για ανάπτυξη website του ταμιευτηρίου και στις 10-10-2005 η Applied Science πήρε 70.771 ευρώ για ανάπτυξη του συστήματος Business Intelligence στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Όλες αυτές οι αναθέσεις έγιναν απευθείας και φυσικά χωρίς διαγωνισμούς και τέτοιες… «χρονοβόρες» διαδικασίες! Φαίνεται ότι ο κ. Τσουπίδης έχει πάρει… διαζύγιο με τους διαγωνισμούς. Κάνει μία απευθείας ανάθεση και… καθαρίζει! Σεμνά και ταπεινά. Και με απόλυτη διαφάνεια, όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός. Να τη χαίρεται!


Σχολιάστε εδώ