Τι συμβαίνει στην «Καθημερινή»;

Ο Γιάννης Αλαφούζος διεμήνυσε πως διαφωνεί κάθετα με την προοπτική πρόσληψης του Κώστα Καλλίτση στη θέση του διευθυντή, για πολλούς λόγους, ενώ και τα στελέχη της εφημερίδας δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς ήταν εκείνα που στήριζαν την εφημερίδα όταν δεχόταν τα βέλη του πρώην διευθυντή του «Έθνους», που ας σημειωθεί ότι ο Αριστείδης Αλαφούζος δεν… γνώριζε ότι είχε εργαστεί στη ναυαρχίδα του Μπόμπολα…

Και το ερώτημα είναι: Τι εξυπηρετεί η κίνηση του πατέρα να ορίσει, σε μια κρίσιμη εποχή για το συγκρότημα, ως διευθυντή της «επόμενης ημέρας» τον Κ. Καλλίτση; Πρόκειται για μια δομική κρίση, η οποία απειλεί να πλήξει το κύρος της εφημερίδας, αλλοιώνοντας όλη την εικόνα του «αδιάφθορου, έντιμου» φύλλου, κάτι που είχε να αντιμετωπίσει η εφημερίδα από την εποχή που είχε μεταβιβαστεί από την Ελένη Βλάχου στον Γιώργο Κοσκωτά. Κινδυνεύει δε να χάσει όλες τις κυβερνητικές προσβάσεις που έχτισε όσο ασκούσε αντιπολίτευση, ανεβαίνοντας στο εκσυγχρονιστικό άρμα, το οποίο συνδέθηκε με την εποχή της «ληστείας του χρηματιστηρίου».

Την περασμένη Τρίτη έγινε η δεύτερη αλλαγή διευθυντή μέσα σε μία βδομάδα. Ο Στάμος Ζούλας έθεσε όρους για να αναλάβει τη διεύθυνση και η απάντηση που δόθηκε από την ιδιοκτησία είναι πως θα ήταν καλύτερα να αναλάβει ο Αντώνης Καρκαγιάννης τη θέση! Μάλιστα λένε πως μετέφερε ο ίδιος ο δημοσιογράφος το μήνυμα στα στελέχη της «Καθημερινής». Ο στόχος προφανής. Να υπάρξει ένα διάστημα ομαλής μετάβασης μέχρι να αναλάβει τη θέση ο Κ. Καλλίτσης. Η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη. Τη γραμμή αυτή υποστηρίζουν, εκτός από τον ιδιοκτήτη Αρ. Αλαφούζο, ο γιος του Θέμης και βέβαια ο Νίκος Νικολάου. Πρόκειται για τον αρθρογράφο παλαιότερα του «Βήματος», ο οποίος υπερασπιζόταν τότε από τις σελίδες του την Intralot στη σχέση της με τον ΟΠΑΠ! Δηλαδή την εταιρεία του Σ. Κόκκαλη, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς (πρώην;) αντιπάλους της εφημερίδας.

Η απορία βέβαια όλων είναι μεγαλύτερη όσον αφορά την επιμονή στον Κ. Καλλίτση, όταν είναι γνωστό πως ο τελευταίος ήταν από τους βασικότερους επικριτές του συγκροτήματος όταν η εκδοτική εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στον χώρο της ναυτιλίας, ισχυροποιώντας τη θέση της. Φέρεται δε να είναι ο εμπνευστής της ιστορίας με τα «μονοπύθμενα», για την οποία αναγκάστηκε να δώσει ο ίδιος ο Αρ. Αλαφούζος απάντηση σε γενική συνέλευση. Μετά δε την έλευση Νικολάου υπάρχει μια προτίμηση στα στελέχη του ΔΟΛ, καθώς έγιναν απόπειρες για μετεγγραφή στην «Καθημερινή» των Μεμή και Σμαΐλη, πριν γίνουν οι συζητήσεις με τον Κ. Καλλίτση, ο οποίος είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον ΔΟΛ. Υπήρχε μάλιστα προ εξαετίας ένα νέο φλερτ με τον ΔΟΛ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσει τον έλεγχο ο Οργανισμός στα Καταστήματα Τύπου στο αεροδρόμιο, όταν το σχέδιο ήταν της «Καθημερινής». Μήπως ο Οργανισμός θέλει να προσεταιριστεί την εφημερίδα, που παραμένει η πρωινή με την πιο σταθερή και υψηλότερη κυκλοφορία κι αυτό πονάει τον ΔΟΛ;

Μια άλλη εκτίμηση είναι πως ο όμιλος με πολύ άτσαλο τρόπο προετοιμάζεται να προλάβει πολιτικές κινήσεις του μέλλοντος, ίσως διότι έχει πληροφορίες για επάνοδο των εκσυγχρονιστικών δυνάμεων στην πολιτική σκηνή. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν διαφαίνεται στο ορατό μέλλον. Στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη ενόχληση. Ο Γ. Αλογοσκούφης, τον οποίο το συγκρότημα αντιμετωπίζει σαν «μικρό θεό», διοχετεύει πως δεν έχει καμία σχέση με τη σχεδιαζόμενη αλλαγή. Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την αρχική έκπληξη, ενισχύει την άποψή του πως δεν μπορεί να στηρίζεται απόλυτα στο Νέο Φάληρο, ενώ βέβαια εκφράζονται προβληματισμοί για την επερχόμενη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς είναι γνωστό πως ο Κ. Καλλίτσης δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τον Θ. Ρουσόπουλου και τον Π. Παυλόπουλο, τους οποίους επέκρινε από τη διεύθυνση του «Έθνους». Ο Κ. Καλλίτσης σε εκείνη τη συνάντηση που είχε με τον Αρ. Αλαφούζο φαίνεται πως έπεισε τον έμπειρο επιχειρηματία για τη μεθοδικότητά του και την επιμονή σε ξεκάθαρους στόχους, μιλώντας τη γλώσσα που αντιλαμβάνονται οι επιχειρηματίες.

Την ίδια ώρα στον Σκάι έκλεινε ένας ακόμη κύκλος με την απόλυση, την περασμένη Τετάρτη, όπως αναμενόταν, του Χάρη Μπότσαρη. Η αποχώρηση ήταν τελικά συναινετική, αν και προηγήθηκε ένα διάστημα αναγκαστικής άδειας του δημοσιογράφου. Αν συνυπολογίσει κανείς και την απόλυση της Αρ. Μπουγάτσου από τον Σκάι, η οποία ήταν σφοδρή πολέμιος των Κόκκαλη, Μπόμπολα, Ψυχάρη, Λιακουνάκου, Σημίτη και ιδιαίτερα επικριτική στις περιπτώσεις Λιάπη, Ρουσόπουλου, αλλά και του Σταύρου Λυγερού, είναι πολύ φυσικό το ερώτημα τι συμβαίνει στην «Καθημερινή» και τι επιδιώκει ο Αριστείδης Αλαφούζος.


Σχολιάστε εδώ