Σύνταξη στα 65 για άνδρες και γυναίκες!

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η σχετική οδηγία δεν αποτελεί «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση «όπως επιδιώκουν να το εμφανίσουν ορισμένες πλευρές» είναι όμως εμφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αισθάνεται πολιτικά στριμωγμένη καθώς η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και ο χρόνος που προσδιορίζεται η ανάγκη εφαρμογής της, συμπίπτει ουσιαστικά με τις παραμονές των κρίσιμων εκλογών της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης – γεγονός που δυσχεραίνει προσχηματικούς ελιγμούς.

Ευρωπαϊκή Οδηγία έχει κινητοποιήσει και τα Συνδικάτα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) καθώς σε περίπτωση υλοποίησής της θα καταργηθούν όλες οι πρόωρες συντάξεις των γυναικών σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο ενώ θα πλήξει και άνδρες που εργάζονται στο Αστυνομικό Σώμα, τον Στρατό, το Λιμενικό, την Πυροσβεστική κ.λπ. Οι ηγεσίες και των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων δηλώνουν πως είναι έτοιμες να παρέμβουν δυναμικά, σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει την επίμαχη οδηγία.

Ήδη το κυβερνητικό επιτελείο, με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να μην παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Βασική επιχειρηματολογία θα αποτελέσει ο νόμος 3029/02 (ο γνωστός και ως νόμος Ρέππα) υπό την έννοια ότι προβλέπει με πλήρη σαφήνεια πως:

Από 1-1-2008 εξομοιώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες, το οποίο και καθορίζεται στο 65ο έτος. Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί «διμέτωπα» τον νόμο Ρέππα, καθώς θα επιδιώξει:

• Να «φορτώσει» στην τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την εξομοίωση προς τα πάνω του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο και

• Να «αφοπλίσει» τυχόν αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος επικαλούμενη ότι η ΠΑΣΚΕ (στη ΓΣΕΕ) ως πρώτη συνδικαλιστική δύναμη συναίνεσε και απεδέχθη τον επίμαχο ν. 3029/02 παρά τις έντονες αντιδράσεις των άλλων παρατάξεων (ΔΑΚΕ-ΠΑΜΕ-Αυτόνομη Παρέμβαση). Αντιθέτως η ΠΑΣΚ/ΔΥ (ΑΔΕΔΥ) είχε πλήρως αποστασιοποιηθεί από το νομοθέτημα και μάλιστα ο πρόεδρος της οργάνωσης και εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ/ΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος είχε καταστεί «στόχος» επικρίσεων από τους τότε κυβερνητικούς και συνδικαλιστικούς υπευθύνους.

Στην πολιτική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης της ΝΔ και κυρίως του αρμοδίου υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη με προφανείς τις πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες θα «υπενθυμιστεί» ότι η υλοποίηση του «νόμου Ρέππα» θα σημάνει επίσης:

• Και τη μείωση των συντάξεων για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο από 1-1-2008 ανεξαρτήτως του χρόνου πρόσληψης. Και αυτό για δύο λόγους, τους εξής:

– Από 1-1-2008 ο ν. 3029/02 προβλέπει τον υπολογισμό των συντάξεων από το 80% στο 70% και

– ο υπολογισμός της σύνταξης θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές των τελευταίων πέντε (5) χρόνων, αντί των τελευταίων δύο χρόνων ή των τελευταίων μηνών που προβλέπουν οι διάφορες συμβάσεις.

Η εφαρμογή του «νόμου Ρέππα» θα ισχύσει πριν από το -όποιο- ασφαλιστικό σύστημα καταλήξει η «Επιτροπή Σοφών» και η κυβέρνηση της νέας 4ετίας και προεξοφλείται ότι θα δημιουργήσει εκτός από δυσμενές κλίμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σοβαρά εσωσυνδικαλιστικά προβλήματα κυρίως στον χώρο της ΓΣΕΕ που μέσα στο 2007 θα πραγματοποιήσει το τακτικό, εκλογικό της συνέδριο.

Και ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Δημ. Αγκαβανάκης δηλώνει στο «ΠΑΡΟΝ» ότι η παράταξή του καταδικάζει «την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζει την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης σε περίπτωση που υιοθετήσει την Οδηγία της ΕΕ ζητά την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ όπως υποστηρίζει: Το ΠΑΜΕ θα παλέψει για πλήρη συνταξιοδότηση έπειτα από 30 χρόνια εργασίας. Ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, συνεχίζει ο κ. Αγκαβανάκης, το ΠΑΜΕ θα παλέψει για να αποτραπούν τα σχέδια τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο γνωστός συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον κοινωνικό διάλογο που προετοιμάζεται με πρόσχημα, όπως λέει, τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, υπογραμμίζει ότι τα ελλείμματα των ταμείων είναι αποτέλεσμα των πολιτικών και των επιλογών όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 10ετιών και τονίζει με έμφαση πως το Ασφαλιστικό είναι πολιτικό ζήτημα και όχι οικονομικό…

Όξυνση και για το μίνι ασφαλιστικό

Ενώ ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης, καταθέτει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο» στη Βουλή, αντέδρασαν έντονα στην προοπτική αυτή τόσο η συντονίστρια Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου όσο και ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ. Συγκεκριμένα, η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρει σε δήλωσή της, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάθεση του ”μίνι ασφαλιστικού”, ενώ υποτίθεται ότι προχωρεί ο κοινοβουλευτικός διάλογος για το Ασφαλιστικό, τον οποίο η ίδια προκάλεσε, χωρίς ποτέ να καταθέσει τις δικές της προτάσεις και θέσεις για το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα. Ανακοινώνεται μάλιστα ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών για τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Στρατούλης καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ την ίδια στιγμή που μιλά για κοινωνικό διάλογο και συναίνεση για το Ασφαλιστικό και που συγκροτεί επιτροπή διαλόγου για τα οικονομικά της Κοινωνικής Ασφάλισης, με μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως το υπό κατάθεση μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αρχίζει βήμα-βήμα την προώθηση των προαποφασισμένων πολιτικών της για την κατεδάφιση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και της αφαίρεσης ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ως προς το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις του οποίου επανειλημμένως δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα το «ΠΑΡΟΝ» υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

• Παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς έως και 150 ενσήμων σε όσους έχουν φθάσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τους υπολείπονται ημέρες ασφάλισης για να λάβουν κατώτατη σύνταξη.

• Για τις βεβαιωμένες οφειλές προς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προβλέπεται ρύθμιση είτε εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων είτε σε 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων και με προκαταβολή 3% επί της συνολικής οφειλής.

• Αναδιαρθρώνει τον κλάδο ασφάλισης των μηχανικών με τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ ποσού στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ (κατόπιν της κατάργησης του Ειδικού Λογαριασμού).

• Επιβάλλει την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ όσων ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων ασκούν εμπορική δραστηριότητα σε περιοχές ή οικισμούς άνω των 1.000 κατοίκων (τώρα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ).

• Επεκτείνει την καταβολή του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας (προσαύξηση 50% της καταβαλλόμενης σύνταξης) και στους συνταξιούχους λόγω γήρατος των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης που εποπτεύει το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (εκτός ΟΓΑ).

Για τον Τύπο

Για τους εκδότες και εργαζόμενους στον Τύπο το μίνι ασφαλιστικό προβλέπει τα εξής:

Ρυθμίζει τη συνταξιοδότηση των εκδοτών (με βάση την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία), την κάλυψη από τη Βουλή των ασφαλιστικών εισφορών των βουλευτών στα ταμεία που ήταν ασφαλισμένοι πριν από την εκλογή τους και ύστερα από την καθιέρωση του ασυμβίβαστου, την ασφάλιση των απασχολούμενων στο θέαμα-ακρόαμα (τραγουδιστών, τεχνικών κ.ά.), των δημοσιογράφων (συνταξιοδότηση με 37ετία ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για τους ασφαλισμένους διατηρούμενης της διάταξης, για συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο για τους παλαιούς ασφαλισμένους).


Σχολιάστε εδώ