Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
Η εβδομάδα που ξεκινά θα αποκαλύψει το κατά πόσον μπορεί τελικά το ΧΑ, στην παρούσα φάση, να υπερκεράσει το «εμπόδιο» των 4.000 μονάδων, με ζητούμενο πάντως εφόσον επιτευχθεί κάτι τέτοιο να γίνει με τη σύμπραξη κι άλλων τίτλων εκτός αυτών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Κι εδώ υπολογίστε πως παρά την καλή εικόνα των τελευταίων ημερών, το σύνολο σχεδόν των τίτλων χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε σταθερά και μάλιστα πλέον διαπραγματεύεται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα κι από αυτά του προηγούμενου σκοπέλου που διαχειρίστηκαν μέσα στη χρονιά οι χρηματιστηριακές αγορές, αυτό του περασμένου Μαΐου δηλαδή.
Κι εδώ κάπου αρχίζουν τα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία:
Η Σοφοκλέους σε αυτή τη φάση μπορεί να ακολούθησε την τάση επανεπένδυσης κεφαλαίων στις αγορές μετοχών, μια πανευρωπαϊκή τάση των ημερών, ακόμα κι έτσι όμως εξακολουθεί να υπολείπεται των μεγάλων ευρωαγορών σε απόλυτους αριθμούς. Και τούτο διότι έχει υποχωρήσει πολύ περισσότερο το τελευταίο διάστημα, οι περισσότερες μετοχές της, ακόμα και πολλές δεικτοβαρείς της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται αναλογικά με ομοειδείς μετοχές ξένων χρηματιστηρίων σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα, ενώ και οι εκπλήξεις σε επίπεδο ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου αλλά ΚΑΙ επιχειρηματικών συμφωνιών, συνάδουν προς το σενάριο των θετικών ημερών που -εκτός κι αν υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας- έχουμε μπροστά μας.
Αυτό το στοιχείο των ελκυστικών αποτιμήσεων μεγάλων ελληνικών εισηγμένων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό «ανταγωνισμό», πρώτοι οι ξένοι διαχειριστές το σημείωσαν, εξ ου ΚΑΙ οι τελευταίες τοποθετήσεις τους αλλά ΚΑΙ οι σχετικές εκθέσεις μεγάλων οίκων του εξωτερικού.
Συνεπώς, στον βαθμό που ο τζίρος των επόμενων εβδομάδων το επιτρέψει, καθόλου μην σας ξενίσει ένα διπλό σενάριο: αυτό της κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών από μεγάλα χαρτοφυλάκια (κάτι που σημαίνει μια σχετική ανάσχεση για πολλά δεικτοβαρή χαρτιά) και εν συνεχεία η επαναπροσέγγιση υψηλότερων επιπέδων τιμών για γενικό αλλά και κλαδικούς δείκτες.
Στην περίπτωση αυτή πρώτοι θα αντιδράσουν -αν πιστέψουμε τους αναλυτές μας- οι τραπεζικοί και τηλεπικοινωνιακοί τίτλοι, μαζί με κάποιες επιλεγμένες μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Ιδίως δε γιʼ αυτές τις τελευταίες μετοχές το σενάριο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά προσοδοφόρο για πολλούς, αφού ακόμα και τώρα οι τιμές τους βρίσκονται πολύ μακριά από τις αντίστοιχες των αρχών της άνοιξης.
ΥΓ.: Οι τεχνικοί αναλυτές εκτιμούν πως ακόμα δεν έχουμε δει τα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Επιπρόσθετα, περιμένουν ΑΚΟΜΗ μια ανοδική φάση, για τον πρώτο μήνα του τέταρτου τριμήνου. Οψόμεθα…
Π. Γ.