XΡΗΜΑτιστήριο

→ Κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 3.877,09 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,84%. Την επομένη, με έντονες τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, επικράτησαν πτωτικές τάσεις με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 3.836,6 μονάδες, μειωμένος κατά 1,04%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 3.853,40 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 0,43%, ο δείκτης μεσαίας σημείωσε άνοδο 0,20%, ενώ ο δείκτης μικρής κατέγραψε κέρδη 2,80%. Την επομένη, με αφορμή τις απώλειες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών λόγω τρομοκρατίας, ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,21% στις 3.806,67 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 172,7 εκατ. ευρώ.

→ Εμείς, σε αντίθεση με τους γνωστούς καλοπληρωμένους δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ, επιμένουμε στην αδυναμία των στοιχείων του ΚΑΑ να ενημερώσουν σχετικά με την πραγματική εικόνα της αγοράς, καθώς δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο με τις offshore εταιρείες και αυτό λέει πολλά.

→ Με κάτι τύπους όπως είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Παπαντωνίου, άντε το ΠΑΣΟΚ να πείσει σχετικά με τις θέσεις του για την πώληση της Εμπορικής. Πάντως η αποπομπή του ξεκαθάρισε λίγο τα πράγματα!

→ Για να δούμε πόσο αρεστός θα γίνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Για να δούμε αν ο κ. Αλογοσκούφης τραβήξει όλο το βάρος των πικρών ειδήσεων. Για να δούμε αν η ΔΕΘ αποτελέσει την αφετηρία ή το τέρμα της τωρινής σύνθεσης του οικονομικού επιτελείου.

→ Ποια η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην τακτική πολλών, μα πάρα πολλών, εισηγμένων εταιρειών να πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις την ίδια ημέρα προς το τέλος του μήνα;

→ Εδώ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ελέγξουν την κανονική αγορά, η μη ρυθμιζόμενη τους μάρανε! Σαν πολύ αόριστοι δεν είναι οι υποτιθέμενοι κανόνες, βάσει των οποίων πρόκειται να εκτελούνται οι εντολές πελατών για τις εκτός Σοφοκλέους χρηματιστηριακές συναλλαγές;

→ Ποιος είναι ο κ. Τσιτουρίδης που αποφασίζει ποιοι απολυμένοι θα πεινάσουν και ποιοι όχι; Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους κλάδους που θα εφαρμοστεί το «μοντέλο» της Νάουσας!

→ Ποια είναι τα αμοιβαία κεφάλαια των οποίων οι διαχειριστές δεν κατάφεραν να υπερβούν την απόδοση του γενικού δείκτη τιμών του ΧΑ; Εννέα τον αριθμό και δεν είναι καθόλου λίγα!

→ Για να δούμε αν τα καταφέρουν με τη γενική τους συνέλευση. Για να δούμε αν πετύχουν ανάκληση της παλαιάς και λήψη νέας απόφασης για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Περί ΑΛΤΕ ο λόγος!

→ Αυτό τους έλειπε να μην εγκρίνουν το σχέδιο συγχώνευσης των θυγατρικών της ΕΧΑΕ! Τώρα τα περί «…τελεί υπό αίρεση…» τα ακούμε περιττά.

→ Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να μην ήταν τόσο θερμό, ο επερχόμενος χειμώνας όμως αναμένεται καυτός καθώς οι ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης ξεπερνούν όλες τις προβλέψεις.

→ Αλήθεια, ποια είναι η πορεία των μετοχών των εταιρειών που πέρασαν το κατώφλι της Σοφοκλέους την υποτιθέμενη περίοδο της χρηματιστηριακής ανάκαμψης; Δεν είναι και η ιδανικότερη!

→ Λέτε να βρήκαν τη λύση του Ασφαλιστικού; Λέτε να θέλουν να μας πεθάνουν; Απλησίαστα είναι πλέον τα φάρμακα πρώτης ανάγκης καθώς οι αυξήσεις τους ξεπερνούν το 200%!

→ Οι απανταχού ειδικοί της κτηματαγοράς βλέπουν αυξήσεις τόσο στις τιμές των ακινήτων όσο και στις κατασχέσεις. Και αν για το πρώτο κρατούμε επιφυλάξεις, για το δεύτερο τείνουμε να συμφωνήσουμε.

→ Έτσι για να ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας! Ενώ λοιπόν περιμέναμε φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, ήρθαν οι φοροαπαλλαγές για τις δωρεές στην Εκκλησία της Αλβανίας.

→ Αυτό του έλειπε να μην υποταχθεί στις κυβερνητικές ανάγκες, προεξοφλώντας ακόμα και το μέρισμα που θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο! Περί ΕΤΑ και κ. Ζαχαρόπουλο η αναφορά μας.

→ Για να δούμε πόσες από τις 192 ΕΛΔΕ οι οποίες έχουν καταθέσει σχετική αίτηση στην ΕΚ θα πάρουν τελικά την άδεια μετατροπής σε ΑΕΕΔ.

→ Αλήθεια, ποια η θέση του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τη φημολογούμενη πρόθεση της Credit Agricole να μη δώσει μέρισμα στους μετόχους της Εμπορικής για τις επόμενες δύο χρήσεις; Εμείς πάντως κ. Αλογοσκούφη σας ευχόμαστε να έχετε δίκιο και το ξεπούλημα της τράπεζας να βοηθήσει τόσο στην ενίσχυση του ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού όσο και στην πτώση των μονοπωλιακών επιτοκίων.

→ Πόσες επενδυτικές εταιρείες παρουσιάζουν αρνητικές αποδόσεις εσωτερικής αξίας; Εμείς γνωρίζουμε τουλάχιστον μία!

→ Εν όψει δημοτικών εκλογών, μήπως υπάρχει σχέση μεταξύ νομών και προεγκρίσεων ιδιωτικών επενδύσεων; Λέμε τώρα!

→ Ποιοι είναι οι λόγοι που καθυστερεί η εισαγωγή της Romtelecom στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου; Με ποια μέθοδο θα αποτιμήσει ο ΟΤΕ την εν λόγω επιχείρηση;

→ Με τα μαγικά του κόλπα καταφέρνει να είναι πάντα θέμα της στήλης μας! Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΧΑ, ο οποίος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «μεγάλων» εταιρειών έφτασε στο σημείο να τροποποιήσει τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου, παρέχοντας κάθε είδους διευκολύνσεις, κατ’ εξαίρεσιν με σχετική απόφαση του ΔΣ, εισάγοντάς τες απευθείας στην κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

→ Για να δούμε αν οι διοικήσεις των εταιρειών που αναμένουν ή εμφανίζουν αυξημένα κέρδη, θα εισηγηθούν την παροχή υψηλότερων μερισμάτων. Εκτός και αν έχουν το μυαλό τους μόνο στην τσέπη τους. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών που απαρτίζουν τον γενικό δείκτη αναμένεται να αυξηθούν φέτος με ρυθμό περίπου 35%.

→ Κύριε Πιλάβιε, τι θέλει να πει ο ποιητής με την επιβολή προστίμων λόγω «… κατάρτισης πλημμελών περιοδικών ενοποιημένων καταστάσεων παλαιότερων χρήσεων…»; Λίγο περισσότερη σαφήνεια δεν θα έβλαπτε!

→ Λέτε ο Άρειος Πάγος να έδωσε «άθελά» του τη λύση; Λέτε να βρέθηκε η χρυσή τομή ώστε να ισοσκελιστούν, με νόμιμο τρόπο, οι οφειλές μεταξύ Oλυμπιακής και ελληνικού Δημοσίου;


Σχολιάστε εδώ