Το μεγάλο «παζάρι» του Αυγούστου στην ΕΡΤ

Ένας διαγωνισμός και μια πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιοποιήθηκαν αρχές Αυγούστου, όταν οι περισσότερες εταιρείες είναι κλειστές, έχουν μεγάλη σημασία για τη λειτουργία της ΕΡΤ. Ο διαγωνισμός αφορά στην υπηρεσία μεταφοράς και διανομής του ραδιοτηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ ΑΕ σε Αμερική, Ασία, Αφρική και Ωκεανία, με τιμή εκκίνησης το ένα εκατομμύριο ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και κάθε χρόνο πλέον του ποσού αυτού το 20% του κόστους της συνδρομής, καθώς επίσης και το 25% τουλάχιστον επί των ακαθαρίστων εσόδων από διαφημίσεις. Πρόκειται για μια παλιά και αμαρτωλή ιστορία της κρατικής τηλεόρασης, με την εμπλοκή και παλαιότερων διοικήσεων. Η ίδια η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης, απαντώντας στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από εφημερίδες της ομογένειας στην Αυστραλία για το ότι προτίθεται να σταματήσει τη δωρεάν ελεύθερη μετάδοση της ERT Sat, απάντησε πως με τον διαγωνισμό θα λυθεί το πρόβλημα. Η ίδια εξηγεί ότι για τη μεταφορά του σήματος είχε προηγηθεί διαγωνισμός, ο οποίος όμως κατέπεσε εξαιτίας των πολλών ενστάσεων που είχαν υποβληθεί από συμμετέχουσες εταιρείες.

Το πρόβλημα, όπως αποκάλυψε το «Π», βρισκόταν στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού που τελικά κρίθηκε έκπτωτος και όχι στις προϋποθέσεις που δεν πληρούσαν οι εταιρείες, όπως υποστηρίζει η διοίκηση. Παρότι η διοίκηση της ΕΡΤ ισχυρίζεται ότι το δορυφορικό σήμα της Ert Sat θα μεταδίδεται ελεύθερα στην Αυστραλία, μια τελευταία παράγραφος αφήνει το θέμα ανοιχτό. Λέει η διοίκηση ότι «Για τους ομογενείς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ειδικότερα, η ΕΡΤ ανακοινώνει επισήμως ότι η ελεύθερη λήψη θα συνεχισθεί κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα, με μεγάλο και μικρό πιάτο. Για όσους δε το επιθυμούν, από 1ης Σεπτεμβρίου 2006 το δορυφορικό πρόγραμμα της ERT SAT θα αναμεταδίδεται και συνδρομητικά, από τα δίκτυα SELECT TV και TRANSA CT». Παραδέχεται δηλαδή ότι οι ομογενείς θα κληθούν (αν το επιθυμούν βεβαίως) να πληρώνουν συνδρομή.

Το δεύτερο μεγάλο σχέδιο της ΕΡΤ αφορά στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος αποτελεί ουσιαστικά τις προδιαγραφές για τους αποκωδικοποιητές που θα απαιτηθούν για την ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ. Το «Π» απλώς επισημαίνει ότι η έγκριση προτύπων από την κρατική τηλεόραση για τον αποκωδικοποιητή που θα αγοράσουν οι έλληνες πολίτες θα λειτουργήσει σαν «δέσμευση» και για τα ιδιωτικά κανάλια, αφού όταν μπουν και αυτά στον χορό της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης θα είναι δύσκολο να ζητήσουν από τους τηλεθεατές να αγοράσουν άλλα μηχανήματα. Με την επισήμανση αυτή γίνεται κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι το τις είδους αποκωδικοποιητής θα προκριθεί από την κρατική τηλεόραση.

Η ΕΡΤ περιγράφει στην πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες παρόχους ψηφιακού εξοπλισμού τα «εφαρμοστέα πρότυπα», τις φάσεις υλοποίησης του προγράμματος σε στάδια, τις προϋποθέσεις για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τους κανόνες σχεδίασης του προγράμματος, την αρχιτεκτονική συστήματος, ενώ δίνει και τα πρώτα στοιχεία για τη μελλοντική προμήθεια. Και ενώ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιοποιήθηκε στο Internet την 1η Αυγούστου, στην ίδια την πρόσκληση αναφέρεται πως «οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους με απλή επιστολή μέχρι τις 28 Ιουλίου 2006»! Ο διαγωνισμός θα γίνει μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι φανερό πως τα χαρτιά σημαδεύονται με πολλούς τρόπους.


Σχολιάστε εδώ