Σε απολογία κλήθηκε η διοίκηση του «Nine» από Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΣΡ
Τα όσα εκτυλίχθηκαν στον Ρέντη την περασμένη εβδομάδα είναι αποκαλυπτικά για τον χώρο των ΜΜΕ και τις κινήσεις των ιδιοκτητών. Η «σούπα» όμως φαίνεται πως χαλάει από την επιμονή των εργαζομένων να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και η παρέμβαση στελεχών της Ένωσης Συντακτών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κρίνονται σημαντικές εάν ληφθεί υπόψη ότι τόσο το Σώμα Επιθεώρησης όσο και το ΕΣΡ μπορούν να ζητήσουν παρέμβαση εισαγγελέα.
Από την προπερασμένη Παρασκευή η διοίκηση ανακοίνωσε ανυπόγραφα (και χωρίς κανείς επίσημα να παίρνει την ευθύνη της ανακοίνωσης) ότι το κανάλι αναστέλλει τη λειτουργία του και οι δημοσιογράφοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από τις 11 Αυγούστου. Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι αυτό ήταν μια ακόμη προσπάθεια να εξαναγκασθούν σε παραιτήσεις, με το δέλεαρ του μπόνους μισού μισθού. Το επόμενο βήμα ήταν να κλειδωθούν όλοι οι χώροι και να απαγορευτεί η είσοδος στους εργαζόμενους. Μόνο το λογιστήριο και το μπαρ ήταν ανοιχτά! Το πρόγραμμα του σταθμού βέβαια συνεχίστηκε κανονικά με κινούμενα σχέδια και επαναλήψεις εκπομπών το βράδυ. Ουσιαστικά το κανάλι έκανε αναστολή λειτουργίας του ενημερωτικού τομέα. Την περασμένη Τετάρτη έγινε η πρώτη τριμερής συνάντηση με το ΣΕΠΕ, τους εκπροσώπους του καναλιού και τα σωματεία εργαζομένων. Το ΣΕΠΕ ζήτησε τα πλήρη στοιχεία και αποφάσισε πλήρη έλεγχο, καταλήγοντας ότι οι ενέργειες της διοίκησης είναι «παράνομες». Παράνομες κρίθηκαν και οι μετατροπές των συμβάσεων από αορίστου σε ορισμένου χρόνου. Νέα συνάντηση ορίστηκε για τις 18 Αυγούστου, ενώ η διοίκηση θα παρουσιαστεί στο ΕΣΡ στις 31 Αυγούστου. Η ΕΣΗΕΑ με επιστολή της στο ΕΣΡ επισημαίνει ότι η ανακοίνωση αναστολής της λειτουργίας του καναλιού είναι μια ακόμη κοροϊδία και ζητά άμεση παρέμβαση. Το θέμα είναι ότι με όλη αυτή την τακτική η διοίκηση του Nine κατάφερε να απομακρύνει την πλειονότητα του προσωπικού. Από τα 360 άτομα παραμένουν γύρω στους 48 εργαζόμενους. Όλες της οι ενέργειες όμως βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο ελέγχου. Το ζήτημα είναι πώς θα πουληθεί το κανάλι με τόση αρνητική δημοσιότητα και ποιος θα το εμπιστευτεί για το οποιοδήποτε επόμενο βήμα του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να παραμείνει η συχνότητα ανενεργός, με αυτό το πρόγραμμα που έχει τώρα, μέχρι να ξεχαστεί η φιλόδοξη επιχείρηση λειτουργίας ενημερωτικού καναλιού για να αναγεννηθεί σύντομα ως ειδικό κανάλι, όπως, για παράδειγμα, για τον τζόγο.
Μεγάλα σχέδια, μεγάλες ζημιές – Τι έλεγε ο Ν. Ευαγγελάτος
Το Nine «θα είναι ένας τηλεοπτικός σταθμός που θα προσπαθήσει να κάνει μια συνολική ανατροπή στα τηλεοπτικά πράγματα», έλεγε σε ένα πρώτο ρεπορτάζ του «ΒΗΜΑGAZINO» όταν έγινε γνωστή η μετεγγραφή του από το Alter στον Alpha. Την περασμένη Τετάρτη στην εφημερίδα «Εξπρές» δημοσιευόταν πρόσκληση των μετόχων του Nine για έκτακτη γενική συνέλευση στις 8 Σεπτεμβρίου με θέματα τη λύση της εταιρείας και το διορισμό εκκαθαριστών. Οι επίσημες ζημίες του ισολογισμού φθάνουν τα 6.149.930 ευρώ, με τζίρο μόλις 175 χιλιάδων ευρώ, και οι ανεπίσημες ζημίες μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο λειτουργίας τα 12 εκατ. ευρώ! Σημείο κλειδί η απόφαση του Δ. Κοντομηνά, παίρνοντας το Polis από τον Σ. Τσοτσορό, να δώσει τον περασμένο Ιούνιο το πράσινο φως στον Ν. Ευαγγελάτο να δημιουργήσει ένα «ειδησεογραφικό κανάλι». Ο ίδιος, ως δημοσιογράφος, έχοντας το 25%, εξηγούσε στο «ON OFF” (13.11.2005) πως «το θέμα είναι αν κανείς έχει συγκεντρώσει ένα ποσό και αποφασίσει ότι θέλει να το ρισκάρει» και προσέθετε πως θεωρούσε «ότι ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει είκοσι χρόνια στη ζωή του έχει καταφέρει να μαζέψει 150 ή 200 χιλιάδες ευρώ και αν αποφασίσει να τα επενδύσει, εύλογο είναι να το κάνει». «Με τον Alpha δεν υπάρχει καμία σχέση», ισχυριζόταν -«Ο μόνος που σχετίζεται είμαι εγώ»- και για τα πρώην γραφεία του καναλιού που χρησιμοποιούσε έλεγε πως τα έχουν νοικιάσει γιατί τους εξυπηρετούσαν. Τότε στο ρεπορτάζ ο αριθμός των 300 εργαζομένων που καταγραφόταν χρησιμοποιούνταν ως απόδειξη «ότι μια τόσο μεγάλη ομάδα δεν θα μπορούσε παρά να είναι ανεξάρτητη».