Πού το πάει ο Γιώργος – Τι ετοίμαζε ο Γιάννος

Αυτή είναι η αίσθηση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά και τη διαγραφή του Γιάννου Παπαντωνίου απ’ την ΚΟ, μια διαγραφή πάντως που δεν αιφνιδίασε τους γνωρίζοντες και η οποία φαίνεται ότι έχει πετύχει κάποια συσπείρωση, κάτι που ο Γιώργος επεδίωκε.

Και αυτή είναι η σοβαρότερη απάντηση που δίνεται στο ερώτημα «γιατί τώρα ο Γιώργος» προέβη σε μια τέτοια κίνηση, όταν στο -κοντινό- παρελθόν άφηνε να περνούν σχεδόν απαρατήρητα παρόμοια ή ακόμα και χειρότερα «επεισόδια», όπως για παράδειγμα οι δηλώσεις Βενιζέλου για τη συνταγματική αναθεώρηση και τα περί… προσωπικών απόψεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη. Σύμφωνα με αυτήν, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος προβαίνει σε τέτοιου είδους κινήσεις. Όσοι την υποστηρίζουν επικαλούνται και τις διαγραφές των 9 βουλευτών προεκλογικά για την «υπόθεση τροπολογίας Πάχτα» και την -πιο πρόσφατη- αποπομπή Φλωρίδη απ’ το Συντονιστικό.

Γεγονός είναι πως η εκτίμηση ότι «ο Γιώργος προειδοποιεί να μην κουνηθεί κανείς εν όψει πιθανού αρνητικού αποτελέσματος στις δημοτικές εκλογές του Οχτώβρη» είναι η κυρίαρχη τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Πολύ περισσότερο που είναι επίσης διάχυτη η εκτίμηση ότι ο Γιώργος έχει πλέον αντιληφθεί πως το αρχηγικό σύστημα, το οποίο έχει επιχειρήσει να επιβάλει στο ΠΑΣΟΚ, βρισκόταν σε αστάθεια, αν όχι και σε χρεοκοπία και -προφανώς- χρειαζόταν κάποια εντυπωσιακή «ανθρωποθυσία» προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να μην αμφισβητηθεί, εν όψει μάλιστα και επερχόμενων σημαντικών εξελίξεων.Και είναι -επίσης- γεγονός πως ο Γιάννος με την άστοχη κίνησή του πρόσφερε κυριολεκτικά το… κεφάλι του στο πιάτο του αρχηγού.

«Συμπεριφέρθηκε εντελώς άσκεφτα», κατά την εκτίμηση ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ με πλούσια πείρα σε εσωκομματικές κρίσεις. Φάνηκε να αγνοεί παντελώς τη συγκυρία. Να μην αντιλαμβάνεται ότι ήταν ο εύκολος στόχος για εξιλαστήριο θύμα, σε μια περίοδο που ο Γιώργος είχε απόλυτη ανάγκη από κάτι εντυπωσιακό προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και για τη χαμένη «θερινή μάχη» κατά της κυβέρνησης. Και μάλιστα πήγε… γυρεύοντας. Και το λέμε αυτό επειδή τα όσα είχε πει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου κατ’ επανάληψιν συζητήθηκε το θέμα της πώλησης της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, ήταν τα ίδια και… χειρότερα απ’ τα όσα είπε στην επίμαχη συνέντευξή του. Τότε δεν «τιμωρήθηκε». Τώρα όμως…

Κινήσεις σε εξέλιξη;

Αλλά τότε γιατί επανήλθε; Είναι επίσης ένα ερώτημα που απασχολεί στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το επιτελείο του Γιώργου. Ήθελε να εκπέμψει κάποιο μήνυμα; Πού;

Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου εκτιμούν ότι στην ΚΟ υπάρχουν κινήσεις σε εξέλιξη. Προς το παρόν «υπόγειες», παρασκηνιακές, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει…

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το θέμα της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ήταν το πρόσχημα για τον Γιάννο. Πιστεύουν πως η διαφοροποίησή του ήταν εσκεμμένη. Και επισημαίνουν ότι την τελευταία περίοδο ο πρώην υπουργός είχε επαφές με τους Β. Βενιζέλο και Π. Ευθυμίου, άσχετα αν τώρα τον ξέχασαν και δεν άκουσε από πουθενά κάποια φωνή συμπαράστασης. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που αποτελεί κανόνα για τη Χαρ. Τρικούπη.

Αλλά ακόμα κι έτσι, ουδείς αμφισβητεί την εκτίμηση ότι σε κάθε περίπτωση ο Γιάννος υπερεκτίμησε τις δυνατότητες που είχε να δημιουργήσει προβλήματα στον Γιώργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς βγήκε να τον στηρίξει, έστω και υπαινικτικά ακόμα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Γιώργος πέτυχε μέσω της διαγραφής του κάποια έστω και πρόσκαιρη συσπείρωση, που του είναι πολύτιμη εν όψει και των δημοτικών εκλογών. Βέβαια το παιχνίδι δεν έχει ακόμα ανοίξει.

Και είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, αν τα αποτελέσματα του Οχτώβρη είναι αρνητικά. Πάντως το επιτελείο του Γιώργου εμφανίζεται σίγουρο ότι ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση δεν… θα κουνηθεί κανένας. Όπως δεν κινήθηκε κανείς και τώρα να πάρει το μέρος του Παπαντωνίου ή τουλάχιστον να πει ότι δεν μπορεί να απαγορεύονται οι απόψεις. Δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι η διαγραφή Γιάννου αποτελεί προάγγελο εξελίξεων. Άλλα στελέχη κάνουν λόγο και για «σπάσιμο του σπυριού».

Ωστόσο δεν λείπουν και οι πιο ψύχραιμες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με αυτές, αντί ο Γιώργος να αναζητήσει επί της ουσίας και σε βάθος τις αιτίες της χρεοκοπίας της πολιτικής του, αναζητά μέσω ανέξοδων τσαμπουκάδων εξιλαστήρια θύματα, κερδίζοντας μεν πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά χάνοντας την πολιτική μάχη…

Αιφνιδιάστηκαν οι «νταβατζήδες» και φοβήθηκαν απρόοπτες εξελίξεις

Η ξαφνική απόφαση του Παπανδρέου να πετάξει έξω τον Γιάννο έπιασε απροετοίμαστους τους «νταβατζήδες», που δεν περίμεναν μια τέτοια κίνηση. Και φαίνεται ότι ανησυχούν, είτε με το ενδεχόμενο κάποιας κίνησης από πλευράς Παπαντωνίου, που δεν γνώριζαν, είτε να μην ελέγχονται οι ενέργειες του Γιώργου…

Γι’ αυτό, και προτίμησαν τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης, στηρίζοντας απόλυτα την απόφαση διαγραφής του πρώην «τσάρου». Χαρακτηριστικό ήταν το πρωτοσέλιδο άρθρο του «Βήματος» που λέγεται ότι γράφτηκε διά χειρός Λάμπρου, και στήριξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η απόφασή του ήταν το αυτονόητο που έπρεπε να κάνει, στέλνοντας το μήνυμα να μην κινηθεί κανείς χωρίς την έγκρισή τους!


Σχολιάστε εδώ