Ο Μέγας Βεζύρης

Ταχέως ο Μ. Βεζύρης επαληθεύτηκε, διότι ο νέος Οθωμανικός στόλος κατέστρεψε τον Ενετικό, όμως οι Σταυροφορίες των δυτικών σταμάτησαν διά παντός, λόγω της απώλειας της Κύπρου.

Βρετανοί και Τούρκοι εγκαίρως αντελήφθησαν την υψίστη στρατηγική σημασία της Κύπρου, γι’ αυτό και πρωταγωνίστησαν στην κατοχή της. Βεβαίως αυτό πρώτοι το είχαν εννοήσει οι αρχαίοι Έλληνες, γι’ αυτό και πάντα μια τεράστια δύναμη του αθηναϊκού στόλου (200 τριήρεις) ήλεγχε τη περιοχή και προστάτευε τον Ελληνισμό της Κύπρου. Οι μόνοι που ποτέ δεν αντελήφθησαν τη στρατηγική αξία της Κύπρου ήταν οι Νεοέλληνες (Ελλαδίτες και Κύπριοι) διοικούντες γι’ αυτό και ο τόπος πλήρωσε ακριβά τα πειράματά τους, χουντικά ή κομματικά, με το αίμα του κυπριακού λαού.

Σήμερα ο νέος μέγας Βεζύρης θέλει να επιβάλει στην περιοχή τη νέα τάξη πραγμάτων ή όπως την αποκάλεσε η κυρία Ράις τη Νέα Μέση Ανατολή. Η Νέα Μέση Ανατολή δεν άρχισε τώρα όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Άρχισε με την απόπειρα επιβολής του Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο. Για μια ακόμη φορά οι Έλληνες (Ελλαδίτες και Κύπριοι) πολιτικοί και διπλωμάτες πιάστηκαν στον ύπνο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ετάχθησαν αυθωρεί και παραχρήμα, υπέρ της παγίδας Ανάν, αγνοώντας το ιστορικό δίδαγμα της εισβολής και της κατοχής και παραγνωρίζοντας τη μεγάλη στρατηγική σημασία της Κύπρου. Το μεν Σχέδιο Ανάν δεν εφαρμόσθηκε χάρις στη σθεναρά στάση του Ελληνοκυπριακού λαού, όμως το πρόβλημα παραμένει, γιατί το σενάριο για τη Νέα Μέση Ανατολή, όχι μόνο υφίσταται αλλά εξελίσσεται κανονικά βάσει της αρχικής του σχεδίασης.

Ο πόλεμος που αυτή τη στιγμή διεξάγεται στη Μέση Ανατολή έρχεται και πάλι να επιβεβαιώσει τη μεγάλη στρατηγική σημασία της Κύπρου, όπως ακριβώς την έθεσε το 1571 ο Μ. Βεζύρης. Καταδεικνύεται σαφέστατα σήμερα ότι χωρίς τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου, δε μπορεί η παγκόσμια και κυρίαρχη δύναμη των ΗΠΑ να υλοποιήσει τα σχέδιά της για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. H πύλη εισόδου και εξόδου στη Μέση Ανατολή είναι η Κύπρος και αυτό νομοτελειακά καταδείχθηκε διά μέσου των αιώνων, και συνεχώς αναδεικνύεται στις μέρες του τωρινού πολέμου. Η εκκένωση του Λιβάνου από υποκόους ξένων κρατών αλλά και απλών Λιβανέζων αμάχων έγινε μόνο διά μέσου της Κύπρου. Όλες οι διακινήσεις προσωπικοτήτων και μεσολαβητών διεξάγονται μέσω Κύπρου. Εξ ολοκλήρου η παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια προς τα θύματα του πολέμου διέρχεται δια Κύπρου.

Υπάρχουν όμως και στρατηγικά θέματα άγνωστα στο πολύ κόσμο που δρομολογούν την κατάσταση της Κύπρου στο προσεχές μέλλον, που πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθούν από τις δύο Κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου. Το πρώτο είναι οι Αγγλικές Βάσεις, που με μια χειρονομία των Άγγλων για διακίνηση προσωπικοτήτων διά μέσου αυτών, φανέρωσαν τη πρόθεσή τους, να υποκαταστήσουν το νόμιμο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βεβαίως καιρός είναι να καταλάβουν τώρα πια οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν, γιατί στο σχέδιο αυτό οι Αγγλικές Βάσεις αναδεικνύονταν σε Βρετανικό κυρίαρχο έδαφος (τουτέστιν κράτος) με δικό τους εναέριο χώρο και χωρική θάλασσα. Το σατανικό αυτό σχέδιο δημιουργούσε μια νέα κατάσταση στη Μέση Ανατολή που διευκόλυνε αφάνταστα τη διεξαγωγή του πολέμου και υλοποιούσε πλήρως τις απειλές κατά Συρίας.

Οι Βρετανοί όταν προσάρτησαν τη Κύπρο, της έδωσαν ένα τόσο μεγάλο εναέριο χώρο, που ήταν πολλαπλάσιος του μεγέθους της. Φαίνεται καθαρά ότι ήθελαν να ελέγχουν απόλυτα ό,τι κινείται διά ξηράς, ό,τι πλέει και ό,τι πετάει προς και από τη Μέση Ανατολή. Το FIR Λευκωσίας περιλάμβανε και περιλαμβάνει όλο το χώρο από τα ΝΑ παράλια της Τουρκίας μέχρι σχεδόν την Αίγυπτο και από Ισραήλ και Λιβάνου μέχρι προ της Κρήτης. Ήταν δυνατόν ποτέ η Βρετανική αυτοκρατορία να τα κληροδοτήσει αυτά στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στην Ελλάδα ή ακόμα και στη Τουρκία; Πέραν όλων αυτών ο στρατηγικός ομφαλός των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων βρίσκονται στη βάση του Αγίου Νικολάου πλησίον Αμμοχώστου. Επομένως ακόμη και οι σημερινές επιδρομές των ισραηλινών αεροσκαφών διεξάγονται μέσα στο FIR Λευκωσίας κάτω από τη στενή παρακολούθηση των εις την Κύπρο εγκατεστημένων Ραντάρς. Το δεύτερο στρατηγικό θέμα έχει να κάνει με το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ και ειδικότερα για τα υποβρύχιά του, που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Ακόμη και ένας άσχετος με τη στρατηγική μπορεί αμέσως να καταλάβει πως ένα τέτοιο στρατηγικό όπλο δεν μπορεί να ναυλοχεί σε λιμάνια του Ισραήλ και να αποτελεί έτσι εύκολο στόχο των πυραύλων που διαθέτουν τα ισλαμικά κράτη, αλλά και γιατί όχι ακόμα και των Κατιούσα της Χεζμπολάχ.

Η Κύπρος αποτελεί την ιδανική βάση, που θα προσέδιδε στο Ισραήλ το απαιτούμενο στρατηγικό βάθος. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά, η αναγκαία ενδυνάμωση των αγγλικών βάσεων διά του Σχεδίου Ανάν. Τελειώνοντας θα ήθελα να προσδιορίσω και τη περίπτωση εφαρμογής, του όποιου ειρηνευτικού σχεδίου για το Λίβανο. Στη περίπτωση αυτή η Κύπρος θα καταστεί το στρατηγείο όχι μόνο της μεγάλης εκείνης δύναμης που θα αναλάβει τον έλεγχο του νοτίου Λιβάνου, αλλά των ίδιων των μεγάλων δυνάμεων που θα διαγκωνίζονται ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Ούτως εχόντων των πραγμάτων οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου ας μελετήσουν καλά τα σύνθετα αυτά στρατηγικά θέματα, για να μην καταληφθούν και πάλι εξαπίνης. Το γεγονός ότι το μέγεθός μας είναι μικρό, σε σχέση με τη στρατηγική σημασία ης Κύπρου, όπως αναλύθηκε παραπάνω, να μη τους αποθαρρύνει, πολύ περισσότερο δε να μη τους βρει απροετοίμαστους και υποχωρητικούς στις επικείμενες εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ