Νέα κόντρα για τους Ταγαράδες

«Το κράτος έπειτα από αδικαιολόγητη καθυστέρηση 15 ημερών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, τα οποία καταγράφουν σαφή υπέρβαση τουλάχιστον των ορίων της διοξίνης στο γάλα και στα κοτόπουλα», ανέφερε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, Τάσος Κανταράς, και πρόσθεσε ότι «καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενεργοποίησης των πολιτών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους».

Από την πλευρά της, η υποψήφια για τη Δημαρχία Θεσσαλονίκης, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε -μεταξύ άλλων- ότι «με τόσες διοξίνες που εκλύθηκαν υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα τα εντοπίσουν στο σύνολό τους οι επιστήμονες. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι το πώς έσπευσε μέχρι σήμερα ο δήμαρχος να καθησυχάσει τον κόσμο με δηλώσεις που δεν έπρεπε να γίνουν από τον ίδιο. Αναμένουμε τον ΕΦΕΤ να δώσει οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν».

Τέλος, η υποψήφια για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, Βούλα Πατουλίδου, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «οι μετρήσεις του ”Δημόκριτου”, που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη νομαρχία και πάλι με τρόπο παραπλανητικό για την κοινή γνώμη, καταγράφουν με μελανά χρώματα το μέγεθος της τοξικής απειλής που προκάλεσε η πυρκαγιά».

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι η νομαρχία Θεσσαλονίκης δεν έλαβε έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την πυρκαγιά στη χωματερή των Ταγαράδων ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε ανακοίνωσή του τόνισε πως: «Με μια γενναία απόφαση και πρωτόγνωρη για τη χώρα μας ο νομάρχης Θεσσαλονίκης αποφάσισε εγκαίρως την απόσυρση και καταστροφή του γάλακτος καθώς και άλλα ενδεδειγμένα μέτρα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δυστυχώς για κάποιους το μόνο που έχει σημασία είναι να χτυπήσουν προσωπικά τον νομάρχη. Όμως για τον Π. Ψωμιάδη αυτό που έχει σημασία είναι ότι ούτε ένα ποτήρι μολυσμένο γάλα ούτε άλλο προϊόν δεν βγήκε στην αγορά προς κατανάλωση».

Στη δικαιοσύνη οι κάτοικοι

Προσφυγή στη δικαιοσύνη για το θέμα της λειτουργίας της χωματερής των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης ετοιμάζει η Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα Θέρμης, Βασιλικών και Μίκρας, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει τους κατοίκους με στόχο τη θωράκιση του έργου έναντι νέων κινδύνων.

Η πυρκαγιά στη χωματερή επιβεβαίωσε με τον χειρότερο τρόπο τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διαδημοτικής Επιτροπής και επισημαίνεται ότι οι επιστημονικές μετρήσεις έδειξαν την ύπαρξη τοξικών ουσιών πάνω από τα όρια, παρά τις προσπάθειες να υποτιμηθεί το πρόβλημα.

Η Διαδημοτική Επιτροπή σημειώνει ότι μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς η χωματερή άνοιξε αλλά δεν εφαρμόζονται όλα τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της. Γι’ αυτόν τον λόγο απαιτεί: εφαρμογή κανόνων ασφαλούς ταφής απορριμμάτων, υλοποίηση κανονισμού και συστήματος ελέγχου εισερχόμενων αποβλήτων, πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης των επιπτώσεων, αποκατάσταση της χαβούζας της λυματολάσπης, γεωτεχνικά μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή καθιζήσεων και κατολισθήσεων, κατασκευή φράγματος και αναβαθμών ασφαλείας στην κοίτη του ρέματος και εγκατάσταση επαρκούς επιστημονικού δυναμικού στη χωματερή.


Σχολιάστε εδώ