Η θυσία του Παπαντωνίου για τα μάτια του κόσμου
Έβαλε τα γέλια ο Γιάννος Παπαντωνίου μόλις πληροφορήθηκε, στη Σύρο όπου βρισκόταν, στο εξοχικό του, το ενδεχόμενο να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου. Ωστόσο το γέλιο πάγωσε όταν τελικά αυτό συνέβη. Ο Γιάννος πήρε το σοβαρό του και σκέφθηκε με τι τρόπο θα αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα και το γεγονός ότι πλέον δεν ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά στην ομάδα των ανεξαρτήτων βουλευτών. Μαζί με τον Μάνο τον Ανδριανόπουλο, τον Πολύζο και τον Μαντούβαλο από τη ΝΔ, τον Παπαθεμελή και όσους άλλους πιστούς προσέλθουν.
Το νέο μαθεύτηκε γρήγορα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται όλοι τους σε καλοκαιρινές διακοπές, έπεσαν από τα σύννεφα. Πολλοί επικροτούσαν την κίνηση του κ. Παπανδρέου.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πριν πάρει την οριστική του απόφαση το σκέφθηκε αρκετά.
Δεν το συζήτησε μόνο με τη Βάσω Παπανδρέου, που ήταν κάθετη στο θέμα, αλλά με τους συνεργάτες του και κυρίως τον αντίκτυπο που πιθανόν θα είχε η αποπομπή του Γιάννου στην κοινή γνώμη.
Αυτό ενδιέφερε πάνω απ’ όλα τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Να αισθανθεί ο κόσμος ότι πετάει τα «βαρίδια» και ότι προχωράει σε ένα νέο κόμμα, ικανό κάποια στιγμή να κερδίσει την εξουσία.
Στην ουσία δηλαδή δεν ήταν μόνο ένα απλό μήνυμα του Παπανδρέου προς τα στελέχη που διατυπώνουν διαφορετική άποψη, αλλά ήθελε να σφίξει τα λουριά για να πάρει τα πάνω του ενόψει των δημοτικών εκλογών.
Να φανεί ότι είναι αποφασισμένος να έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση της ΝΔ και να πιστέψουν τα στελέχη του ότι πράγματι θέλει ο ίδιος να κερδίσει το κόμμα του στις εκλογές.
Το ερώτημα πάντως που επικρατεί σε ορισμένα στελέχη του είναι αν τελικά η κίνηση του κ. Παπανδρέου θα έχει θετική κατάληξη το μήνυμα που θέλει να στείλει ο αρχηγός προς πάσα κατεύθυνση, μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ, ή θα ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας.
Το παρασκήνιο με τις τράπεζες
Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση εξεδήλωσε την πρόθεσή της να πουλήσει την Εμπορική Τράπεζα και μάλιστα σε ξένη τράπεζα, στην «Credit Agricole», προέκυψαν αντιδράσεις, γιατί το αποτέλεσμα θα ήταν να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά τα οποία θα έπρεπε να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, κάτι που δεν ήθελαν.
Από το σημείο αυτό λοιπόν άρχισε η σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ των τραπεζών που πήρε στη συνέχεια και πολιτικά χαρακτηριστικά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κυβέρνησης.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου, όταν υποστήριξε ότι με τον ανταγωνισμό της νέας πλέον τράπεζας, που θα δημιουργηθεί από την πώληση της Εμπορικής θα προκύψει μείωση των τιμών των επιτοκίων και θα ωφεληθεί η ελληνική οικονομία, χαλούσε ενδεχομένως τα σχέδια όσων από το καρτέλ των ελληνικών τραπεζών δεν ήθελαν να γίνει κάτι τέτοιο.
Αυτοί, όπως υποστηρίζουν ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με όλη την πίεση που διέθεταν, την οικονομική φυσικά, παρέσυραν το Κίνημα να κάνει έντονη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, μαζί με τον Τύπο που διαθέτει που πίσω απ’ αυτόν κρύβονται και τραπεζίτες ακόμη, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα χαρακτηρίζοντας την αγοραπωλησία σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.
Γι’ αυτό ο κ. Παπαντωνίου δεν θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ομιλεί περί σκανδάλου στη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο Σημίτη έκανε το ίδιο. Φρόντισε όμως νωρίτερα να ξεκαθαρίσει ο κ. Παπαντωνίου ότι πράγματι η τιμή της μετοχής ήταν χαμηλή και εκεί είχε τις αντιρρήσεις του.
Και ποια ήταν η διαφορά του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, αφού υποστηρίζει ότι δεν είναι αντίθετο στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται; Αυτό αναρωτιέται όχι μόνο ο Γιάννος Παπαντωνίου αλλά και αρκετοί άλλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ και γι΄ αυτό δεν μπορούν να χωνέψουν με τίποτα την αψυχολόγητη κίνηση του αρχηγού τους. Εκτός και αν… σκέπτονται, βάζοντας πολλά το μυαλό τους.
Οι θερμοί υποστηρικτές του Γιώργου και οι αντίθετοι
Και αυτή η κρίση στο ΠΑΣΟΚ παρά την προσπάθεια να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βαθύτατα χωρισμένο στα δύο. Λειτουργούν δύο κεντρικές ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις που αντιπαλεύουν η μία την άλλη. Δεν υπάρχει ενιαία άποψη ικανή που να υιοθετηθεί από το σύνολο των στελεχών του κόμματος.
Αυτοί που βρίσκονται κοντά στον κ. Παπανδρέου θεωρούν ότι με την απόφασή του να αποπέμψει τον Γιάννο έκανε κίνηση ματ! Ίσως γιατί, όπως λένε, του το… χρωστούσε εδώ και καιρό και ήθελε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Άλλωστε οι συνεχείς παρεμβάσεις του πρώην υπουργού ήταν κάτι που ενοχλούσε την ηγετική ομάδα και προφανώς ο κ. Παπανδρέου ήθελε να τελειώνει μια και καλή με τον κ. Παπαντωνίου με βάση το σκεπτικό να πετάξει από πάνω του τα βαρίδια. Στελέχη όπως ο Πάγκαλος, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πέτρος Ευθυμίου, η Μιλένα Αποστολάκη, ακόμη και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που αρκετές φορές στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου είχε χαρακτηρίσει τον πρώην υπουργό εκφραστή της δεξιάς πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, όλοι τους δηλώνουν ότι δεν έπρεπε ο Γιάννος να διαφοροποιηθεί τόσο πολύ από την επίσημη γραμμή του κόμματος, ενώ είναι βέβαιο πως μια σειρά άλλα στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Γιώργος Φλωρίδης και ορισμένοι άλλοι των κυβερνήσεων Σημίτη, στενοχωρήθηκαν από την απομάκρυνση του πρώην «τσάρου της οικονομίας» και δεν συμφωνούν με την κίνηση του αρχηγού τους, καθώς, όπως λένε, τα όσα είπε ο κ. Παπαντωνίου στο ραδιόφωνο τα έχει πει δημόσια τουλάχιστον πέντε φορές, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και άρα, διερωτώνται τι ήταν αυτό που προκάλεσε την απόφαση του Γιώργου για την απομάκρυνσή του.
Το αποτέλεσμα των μη θέσεων του ΠΑΣΟΚ
Στη Χαριλάου Τρικούπη, τώρα που τα στελέχη της βρίσκονται σε διακοπές και έχουν όλο τον χρόνο να σκεφτούν, λένε, μιλώντας με δημοσιογράφους, ότι όλο αυτό δεν είναι άσχετο από το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σαφή προσανατολισμό και η κορύφωση με την αποπομπή του Γιάννου έχει να κάνει με το ότι ποτέ ο κ. Παπανδρέου δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε τα κομματικά όργανα που διαθέτει, παρά μόνο για άσχετους λόγους. «Ποτέ δεν έγινε συζήτηση σε βάθος για το τι πολιτική αναζητούμε και θέλουμε. Ποιο είναι το στίγμα μας, η αντιπαράθεση που θέλουμε με την κυβέρνηση».
Ποτέ δεν υπήρξε η ανάγκη από τον κ. Παπανδρέου λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να γίνει συζήτηση για το τι ενώνει και τι χωρίζει τα στελέχη, ώστε να βρεθεί χρυσή τομή παρά μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού που στόχο έχουν την εύκολη αλλά πρόσκαιρη προσέγγιση διαφόρων άλλων θεμάτων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα θέματα ουσίας και να αμφισβητούνται όλα τα άλλα. Ο κ. Παπανδρέου συστηματικά αποφεύγει να μιλήσει για τα «μεγάλα» ζητήματα που απασχολούν το κόμμα, το ίδιο και η κριτική που του ασκείται, έστω και αν τώρα κανείς δεν μιλάει, γιατί ό,τι λέγεται ποινικοποιείται και οι βουλευτές φοβούνται.
Είναι βέβαιο ωστόσο ότι το επόμενο διάστημα θα κληθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και τότε πιθανόν να του φταίνε άλλοι…