Το παιχνίδι σε τηλεπικοινωνίες και μίντια

Προς το παρόν η ίδια η εταιρεία κρατάει χαμηλούς τόνους και δηλώνει πως θα διοργανώσει συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει στα ερωτήματα. Μήπως η άδεια Wi Max σχετίζεται με τις επερχόμενες μετοχικές εξελίξεις στα μίντια του Κοντομηνά και τα σχέδιά του, με τους νέους επενδυτές σε ενέργεια και νέες τεχνολογίες;

Η Cosmoline, με σχετικά μικρό πελατολόγιο εταιρικών πελατών και ιδιωτών, στους οποίους προσφέρει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, σίγουρα δεν ήταν φαβορί στα προγνωστικά για την απόκτηση της άδειας, όταν ξεκίνησε η δημοπρασία με τιμή εκκίνησης μόλις 1,65 εκατ. ευρώ.

Κι όμως η εταιρεία του Δημήτρη Κοντομηνά ήθελε τόσο πολύ την άδεια Wi Max που «χτύπησε» σε 18 συνολικά γύρους, βγάζοντας έξω από το παιχνίδι πολύ μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Vodafone, η Tellas, η Hellas On Line (συμφερόντων Κόκκαλη), η Forthnet, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εξειδικευμένη στον συγκεκριμένο τομέα Clearwire Europe. Αξίζει να σημειωθεί πως πρακτικά ο Κοντομηνάς θα εμπορεύεται υπηρεσίες Wi Max για δέκα χρόνια κατ’ αποκλειστικότητα, ενώ σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έδωσε μόνο μία άδεια εθνικής εμβέλειας και όχι πολλές περιφερειακές, όπως ήταν το αίτημα πολλών εταιρειών. Κάποιες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχουν ήδη σχολιάσει επικριτικά αυτή την πρακτική με τη διαρροή «non paper», αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτή η μεθόδευση κρύβει άλλες σκοπιμότητες.

Με την άδεια στο χέρι η Cosmoline μπορεί να σχεδιάζει την παροχή υπηρεσιών «triple play» (σταθερή τηλεφωνία, πρόσβαση στο Ίντερνετ και «video on demand», δηλαδή κινηματογραφικές ταινίες και τηλεόραση κατά παραγγελία), συνεργαζόμενη με άλλες επιχειρήσεις συμφερόντων Κοντομηνά όπως ο Alpha. Κατά πόσο όμως τα σχέδια θα γίνουν πραγματικότητα μένει να αποδειχθεί, αν και δεν είναι απλή υπόθεση. Οι τηλεπικοινωνίες είναι… ακριβό σπορ και θα χρειαστούν και άλλες επενδύσεις, τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, για να αναπτύξει δίκτυο Wi Max με ικανοποιητική κάλυψη του πληθυσμού στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα υπάρξει τελικά ενδιαφέρον από την αγορά για τέτοιες υπηρεσίες, αν κρίνει κανείς από τα μικρά βήματα που κάνει η ανταγωνιστική του Wi Max κινητή τηλεφωνία τρίτης γενιάς. Όπως άλλωστε λένε και στην τηλεπικοινωνιακή αγορά για το Wi Max πολλά γράφονται αλλά λίγα γίνονται, αφού ακόμα δεν υπάρχουν συσκευές που να κάνουν χρήση αυτής της τεχνολογίας. Βρισκόμαστε όμως ακόμη στην εκκίνηση.

Πάντως, είναι ήδη έντονος ο ανταγωνισμός για παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ από εναλλακτικούς παρόχους. Επίσης, σύντομα θα μπουν στο παιχνίδι του «video on demand» και εταιρείες με έτοιμα δίκτυα μεγάλης χωρητικότητας όπως οι Αττικές Τηλεπικοινωνίες (συμφερόντων Μπόμπολα) που αυτόν τον καιρό συζητούν έντονα για συνεργασία με το Mega.


Σχολιάστε εδώ