Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Η εβδομάδα ξεκίνησε περίπου έτσι όπως τελείωσε, με διάθεση των εμπλεκομένων να κρατήσουν σε θετικό έδαφος την αγορά, αλλά με τη λιγότερη δυνατή σπατάλη κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, το… έργο ανέλαβαν οι δεικτοβαρείς τίτλοι και οι «τεχνικές εντολές».

Στη συνέχεια της εβδομάδας η αγορά κινήθηκε με τους τίτλους υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να αποτελούν μονόδρομο για όσους δραστηριοποιήθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι πάντως είχαν να συνυπολογίσουν και τα κελεύσματα των διεθνών αγορών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση της νέας αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη (στο 3%), που οδήγησε -έστω και οριακά- στο κόκκινο τον δείκτη, παρά το ότι η ημέρα είχε ανοίξει και πάλι θετικά.

Το πόσο ρηχή είναι η Σοφοκλέους τις τελευταίες ημέρες φαίνεται και από το γεγονός πως σχεδόν καθημερινά το πρόσημο του δείκτη καθοριζόταν μετά το πέρας των δημοπρασιών! Κάτι που αναγκάζει πάντως τους αναλυτές να εφιστούν την προσοχή στους συναλλασσομένους, αφού τα επίπεδα εντός των οποίων κινείται ο δείκτης είναι της τάξης των ±100 μονάδων, όπερ σημαίνει πως μια ενδεχόμενη διάσπαση των 3.700 μονάδων μπορεί κάλλιστα να συμπαρασύρει αρκετά χαμηλότερα -και ίσως βίαια- την αγορά.

Μία ακόμη παράμετρος που καλείται να εκτιμήσει η αγορά και φυσικά καθένας που επιμένει να ασχολείται αυγουστιάτικα με το ΧΑ είναι και η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων των εισηγμένων. Λίγες και καλές αυτές που έμειναν και μεγάλες εκπλήξεις δεν αναμένονται. Θυμηθείτε πάντως πως για να αλλάξει δραματικά η εικόνα των τελευταίων ημερών χρειάζεται ανάλογη δραματική αύξηση τζίρου και όγκου, κάτι που προς το παρόν φαντάζει έως και απίθανο.

Όσοι τέλος θεωρούν πως σε επίπεδο επιχειρηματικών ειδήσεων η εποχή δεν προσφέρεται για εκπλήξεις καλό θα ήταν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Ήδη μεσοβδόμαδα προέκυψε η ανακοίνωση της BC Partners, βασικής μετόχου της εισηγμένης Hyatt, να συγχωνεύσει την εταιρεία με μη εισηγμένη θυγατρική της. Επίσης, κινήσεις φυσικά αναμένονται στην υπόθεση της Εμπορικής, φήμες κυκλοφορούν για Εθνική – Alpha Trust, ακόμα και για περαιτέρω εξελίξεις στο θέμα των εισηγμένων λιμανιών μας. Οπότε…

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ