Ποια Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να τα βάλει με τις «7 αδελφές»;

Ως εδώ καλά. Μια και δεν μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά το υπουργείο, καλό είναι να τα στείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όμως αν δεν μας απατά η μνήμη μας, την παραπομπή της απόφασης αυτής την είδαμε να γίνεται και στο παρελθόν. Δεν είδαμε όμως ακόμα τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα των προηγουμένων ερευνών της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το ίδιο θέμα.
Όλοι γνωρίζουμε πως οι τιμές στα πρατήρια διαμορφώνονται ελεύθερα και με τον νόμο. Εκεί όπου διαπιστώνονται εναρμονισμένες πρακτικές και αυτό γίνεται σε νομούς όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, να παρέμβουν και να πάρουν μέτρα η επιτροπή και το υπουργείο Ανάπτυξης. Αλλά μη χάνουμε το «δάσος» των μεγάλων εταιρειών και των διυλιστηρίων χάριν του «δέντρου» των πρατηριούχων. Όλοι γνωρίζουν πως ό,τι γίνεται με την αισχροκέρδεια γίνεται στο επίπεδο των συμβάσεων, φανερών και κρυφών, μεταξύ των διυλιστηρίων και των 4-5 μεγάλων εταιρειών εμπορίας (SHELL, BP, ΕΚΟ κ.λπ.) και πολύ πιθανόν με κρυφές «συμφωνίες κυρίων». Αν έχει κότσια και πολιτική κάλυψη η επιτροπή να διερευνήσει το πρόβλημα, ας το κάνει. Όλοι γνωρίζουν, κύριε υπουργέ, πως το 75% της χονδρεμπορικής αγοράς πετρελαιοειδών το έχουν τα κρατικά (;) ΕΛΠΕ που χρόνο με τον χρόνο παρουσιάζουν υπερκέρδη. Από πού προέρχονται αυτά τα υπερβολικά κέρδη; Να μην κοροϊδευόμαστε άλλο με αυτή την υπόθεση. Νόμοι υπάρχουν αρκετοί και καλοί. Ας εφαρμοσθούν επιτέλους προς κάθε κατεύθυνση.
Να μην υποβάλλονται όμως σε καψώνι οι ίδιοι άνθρωποι, για άλλη μια φορά, να γυρίζουν όλη την αγορά πετρελαιοειδών (περίπου 8.500 πρατηριούχοι, 30 εταιρείες εμπορίας και τα διυλιστήρια), για να βρουν την τιμή της βενζίνης κάποια λεπτά πιο φθηνή… που θα τα κάψουν ψάχνοντας.
Ακούγεται πως υπάρχουν εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών των οποίων οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για παράβαση της νομοθεσίας πετρελαιοειδών. Αυτοί, σύμφωνα με νόμο, θα έπρεπε να είχαν βάλει λουκέτο. Αν ισχύει αυτό, γιατί δεν προχωράτε στην εφαρμογή του νόμου σας; Εφαρμόζεται ο νόμος, κύριε υπουργέ;


Σχολιάστε εδώ