ο Δαίμονας των δημαρχείων

Μια πολύ άσχημη περιπέτεια υγείας πέρασε ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Περιστερίου, Σάββας Αβραμίδης, αφού πρόσφατα έκανε εγχείρηση στην καρδιά. Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί τού συνέστησαν να εγκαταλείψει την ενασχόληση με τα κοινά, αφού δημιουργεί τριβές και στενοχώριες, εκείνος επιμένει. Σάββα μου, τη ζωή μια φορά την έχουμε. «Μην τη σκορπάς στους δρόμους», όπως λέει και ο ποιητής.

Ένας ακόμη δημοτικός συνδυασμός έκανε την εμφάνισή του στο Περιστέρι. Πρόκειται για τη «Λαϊκή Ενότητα». Ο επιχειρηματίας Νίκος Ζευκιλής, στηριζόμενος από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, ήδη ξεκίνησε την έντονη δραστηριοποίησή του.

Κάτι δεν πάει καλά στο Χαϊδάρι. Ως γνωστόν, εκεί υπάρχει μια έκταση 1.500 στρεμμάτων με την επωνυμία «Διομήδειοι κήποι». Τα εποπτευόμενα τον χώρο υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραψαν με ιδιώτη την πλήρη παραχώρηση για εκμετάλλευση. Μαθαίνω μάλιστα ότι στη σύμβαση προβλέπεται και συντελεστής δόμησης αρκετά μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Η δημοτική αρχή ήδη έχει ενημερώσει βουλευτές της περιοχής προκειμένου το θέμα τουλάχιστον με ερώτηση να αναδειχθεί στη Βουλή, αφού κανένα υπουργείο που είναι αρμόδιο δεν την έχει ενημερώσει επισήμως τι ακριβώς πρόκειται να γίνει εκεί. Προσπάθησα να μάθω και την άποψη του υποψηφίου δημάρχου Δημήτρη Μαραβέλια, αλλά δυστυχώς «η κλήση μου προωθείται» όπως συνήθως.

Οι επιστολές με αιχμές και αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν στη Βούλα μεταξύ του νυν Μάντεση και του πρώην Αποστολάτου. Πλάκα έχει η υπόθεση. Η πλάκα είναι μεγαλύτερη εάν φανταστεί κανείς ότι οι δύο αυτοί ήταν οι πιο αγαπημένοι, αφού ο πρώτος διαδέχτηκε τον δεύτερο. Μια και το έφερε η κουβέντα, εγώ ας επαναλάβω τη χιλιοειπωμένη απορία μου που περιέργως κανένας εκ των δύο δεν επισημαίνει. Τι θα γίνει άραγε εάν κάποιος εισαγγελέας, που κατηφορίζει με την οικογένειά του για παγωτό στην παραλία, ζητήσει να ερευνήσει τους φακέλους που στοιβάζονται στο πολεοδομικό γραφείο, το οποίο στεγάζεται εντός του δημαρχείου, και αφορούν τα όργια αυθαιρεσίας της παραλίας και όχι μόνο;

Αυτό που συμβαίνει στη Σαλαμίνα δείχνει σε όλο του το μεγαλείο ότι τελικά ο υποψήφιος ή ο νυν βουλευτής δεν κοιτάει ποιος έχει το χρίσμα, αλλά ποιος έχει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Ως γνωστόν, υποψήφιος δήμαρχος με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας στο ταλαίπωρο νησί είναι ο Αγαπίου. Ο νυν δήμαρχος. «Αντάρτης» κατεβαίνει ο Θανάσης Μακρής. Έκανε λοιπόν ο Αθανάσιος την προηγούμενη Τρίτη μια ομολογουμένως εντυπωσιακή συγκέντρωση, όπου ήταν παρούσα η μισή κυβέρνηση! Άντε τώρα να καταλάβεις τι γίνεται. Η αλήθεια είναι ότι ο δήμαρχος Βαγγέλης Αγαπίου έχει συγκεντρώσει πολλούς εχθρούς απέναντί του λόγω της «ιδιόρρυθμης» συμπεριφοράς του. Μέχρι και μπουνιές σε νυχτερινό κέντρο έχει παίξει με σύζυγο δημοτικής συμβούλου. Πάντως, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. «Τον έψαχνα στο τηλέφωνο επί πέντε ημέρες», μου είχε πει παλιότερα ένας πειραιώτης νεοδημοκράτης βουλευτής. Βαγγέλα μου, τώρα σπέρνεις ό,τι έχεις θερίσει τέσσερα χρόνια.

Εντυπωσιακά δυναμώνει η παράταξη του Παναγιώτη Φωτιάδη στο Μενίδι. Ανακοίνωσαν την προσχώρησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Γρηγοριάδης, Πετρόπουλος, Χάψας και Θεοδωρίδης. Τα στελέχη αυτά συμμετέχουν για πολλά χρόνια στα κοινά της πόλης και η παρουσία τους στο ψηφοδέλτιο Φωτιάδη ίσως σηματοδοτεί σοβαρές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

Ξεκίνησε και επισήμως την προεκλογική του μάχη ο υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Χατζόπουλος. Ο έμπειρος δικηγόρος, σε μια συγκέντρωση που ομολογουμένως ήταν η μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ υποψήφιος δήμαρχος με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε τις βασικές αρχές του προγράμματός του. Όπως έμαθα, υποψήφιος μαζί του θα είναι και ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος, γνωστός για την ευρύτερη δράση του ως πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών Ελλάδας». Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο Χατζόπουλος θα πρέπει να τρέξει πολύ προκειμένου να καταφέρει ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα, όχι τόσο λόγω της ικανότητας του νυν δημάρχου, αλλά εξαιτίας του τεράστιου αντιπολιτευτικού κενού που υπήρχε όλη την προηγούμενη τετραετία. Η παράταξη της Μαρίας Σταμούλη, την οποία σήμερα διαδέχεται ο αγαπητός Γιάννης, εκτός της αφεντιάς του ασχολιόταν με δημόσιες σχέσεις και υψηλές γνωριμίες. Αλώνιζε ο Ασκούνης. Τρέχα, Γιάννη, και ό,τι προλάβεις.

Για παράνομες προσλήψεις καταγγέλλει τον δήμαρχο Ζεφυρίου η δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Φωτεινή Γιαννοπούλου. «Από το παράθυρο προσπαθεί να προσλάβει κόσμο με συμβάσεις έργου προκειμένου να μαζέψει ό,τι ψήφους μπορεί», μου είπε η γλυκύτατη Φωτεινή. Οι άνθρωποι φυσικά που θέλουν να εργαστούν δεν φταίνε σε τίποτα. Ένα μεροκάματο αναζητούν. Αλίμονο όμως σε αυτούς που τους εκμεταλλεύονται. Ό,τι πιο άθλιο υπάρχει είναι να πουλάς την εργασία για να πάρεις ψήφους. Συμφωνείς, δήμαρχε;

Μήνυση εις βάρος της δημοτικής αρχής Βάρης κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Ριζάκης, όπου καταγγέλλει τον δήμαρχο για σοβαρά ζητήματα που άπτονται οικονομικών θεμάτων. Βέβαια, επειδή μια μήνυση δεν αποτελεί τεκμήριο ενοχής αλλά διερεύνησης, δεν αναφερόμαστε με λεπτομέρειες. Θα περιμένω την εξέλιξη και θα επανέλθω. Ο χρόνος θα δείξει εάν πρόκειται για προεκλογικό τρικ ή για μετεκλογικό σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Στους Αγίους Αναργύρους τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Εκλογικά εννοώ. Ο καταποντισμός τής νυν δημοτικής αρχής δεν έχει προηγούμενο. Το ΠΑΣΟΚ είναι «κομμένο» σε τρία κομμάτια που μεταξύ τους αλληλομισούνται μέχρις εσχάτων, τουλάχιστον σε επίπεδο υποψηφίων δημάρχων. Έτσι είναι πολύ πιθανόν, εάν ο πόλεμος αυτός συνεχιστεί, ο αποτυχημένος κατά ομολογία των κατοίκων σημερινός δήμαρχος να ασκήσει τις… ταχυδακτυλουργίες του μετά της κόρης άλλη μια τετραετία.

Έχουν βγει τα μαχαίρια για τα καλά στον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη στο Μαρούσι. Ο ένας κατηγορεί τον άλλον. Μοιράζουν μεταξύ τους αντιδημαρχίες, λες και έγιναν οι εκλογές και κέρδισαν. Η λέξη «αλαζονεία» είναι φτωχή μπροστά σε αυτά που κάνουν. Ο Πατούλης έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο. «Έχεις μαζέψει όλα τα λαμόγια», του έλεγε πριν από λίγες ημέρες μέσα στο εκλογικό κέντρο ένας υποψήφιος σύμβουλος. «Ντρεπόμαστε να κυκλοφορήσουμε», έλεγε ένας άλλος. Αχ, βρε Γιώργη. Πώς τα κατάφερες έτσι; Πάντως, ήδη κυκλοφορούν έντονα οι φήμες πως ο Πατούλης για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να «διαφημιστεί εκλογικά» το όνομά του προκειμένου να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές! Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου ως επίσης και οι φιλοδοξίες του.

Ξέχασε φαίνεται ο γλυκύτατος και γοητευτικός δημαρχάκος Αργυρούπολης, Γιαννάκης Τσαρπαλής, ποιους έβαζε να μας ζητούν να γράφουμε καμιά καλή κουβέντα για την αφεντιά του και πριν από λίγες ημέρες στο δημοτικό συμβούλιο με άθλιες συκοφαντίες αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας, επειδή δεν αντέχει την κριτική που ασκεί στις επιλογές του. Να κάνει τον σταυρό του που πιστεύουμε στον διάλογο και όχι στις μηνύσεις. Την αλήθεια το «ΠΑΡΟΝ», απερχόμενε, δεν τη θυσιάζει για τίποτα. Κι αυτό το ξέρεις πολύ καλά. Ποτέ δεν σου ζητήσαμε τίποτα… Καλή η φιλία, Γιαννάκη μου, αλλά η αλήθεια προέχει. Να το θυμάσαι. Μάλλον μας μπερδεύεις με τον καθρέφτη σου. Αυτά για σήμερα…

Τους είκοσι πρώτους υποψηφίους συμβούλους ανακοίνωσε ο Κώστας Ρώτας που συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος στο Μαρούσι. Δεν έχει επίσημο χρίσμα, αλλά μαζί με τα ψηφοδέλτια που ήδη έχουν καταρτίσει οι Παπαδημητρίου και Ιωσηφίδης θέλουν ίσως να δείξουν την έντονη αντίδραση του μαρουσιώτικου λαού, για την ουρανοκατέβατη εισβολή του δημοτικού συμβούλου Πεύκης Γιώργου Πατούλη ως επίσημου υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας. Εδώ που τα λέμε, δεν έχουν άδικο.

Την πλήρη αποστασιοποίησή του ανακοίνωσε σε φιλικό του περιβάλλον ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Σμύρνης Γιώργος Πώποτας. Η επιλογή άλλου προσώπου από τη Νέα Δημοκρατία ως υποψηφίου δημάρχου φαίνεται ότι έχει στενοχωρήσει πολύ τον φίλτατο Γιώργη που βλέπει πως κάποιοι για ιδιοτελείς σκοπούς δεν λογάριασαν τους αγώνες του αλλά το συμφέρον τους. Πάντως, μια και η κουβέντα για τη Νέα Σμύρνη, να σας πω πως όλα δείχνουν ότι ο δήμος των νοτίων προαστίων θα έχει γυναίκα δήμαρχο σε λίγους μήνες. Η Νόρα Κατσέλη θα είναι ο νικήτρια.

Όταν μαθαίνω ότι θα μιλήσει ο δήμαρχος Γαλατσίου Τούντας, τρέχω να πιάσω πρώτη σειρά. Τον απολαμβάνω τον άνθρωπο. Τύφλα να ‘χει ο Καλογήρου στην ταινία με τον Κούρκουλο. Κάνει χειρονομίες, μιλάει λιμανιώτικα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Το παπούτσι με την κάλτσα είναι η αποθέωση. Τέσσερα χρόνια περιμένω τη φορά που θα έχουν ίδιο χρώμα. Τάμα το έχω κάνει. Πάντως, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, στην πόλη του έχει κάνει έργο και μάλιστα σοβαρό. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Άνω-κάτω φέρνει τις Σέρρες η κάθοδος του Α. Μυτιληναίου στις νομαρχιακές εκλογές, επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού. Οι μέχρι τώρα υπολογισμοί ανατρέπονται…

Ευρύ δημοκρατικό ρεύμα έχει δημιουργηθεί δίπλα στον Ανδρέα Παχατουρίδη στο Περιστέρι. Στηρίζουν την υποψηφιότητά του απλοί άνθρωποι, πέρα από κόμματα! Αυτό προκύπτει από μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε στο Περιστέρι, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με κάλπη σε 800 σπίτια και με εικοσιπεντάλεπτη προσωπική συνέντευξη. Τα στοιχεία που προέκυψαν έδειξαν ότι οι πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος, υποστηρίζουν αναμφισβήτητα τον κ. Παχατουρίδη για το μεγάλο έργο που έχει κάνει στην πόλη τα τελευταία χρόνια, το οποίο και αναγνωρίζουν ανεπιφύλακτα. Ωστόσο ο ίδιος συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του, κρατά χαμηλούς τόνους, αντιπαρέρχεται τις παλαιοκομματικές μεθόδους των άλλων υποψηφίων της μείζονος αντιπολίτευσης και συνεχώς βρίσκεται δίπλα στον κόσμο, σε κάθε γειτονιά της πόλης, αναδεικνύοντας το έργο του και τα πιστεύω για την πόλη του.

Τελευταίο κρούσμα αυθαίρετης συμπεριφοράς του κομματικού υποψηφίου προκειμένου να εξασφαλίσει λίγη δημοσιότητα ήταν η ιστορία που έστησε για τις αφίσες που υποτίθεται τού ξήλωσε ο δήμαρχος. Τι έκανε δηλαδή; Αφού πρώτα έβαλε έναν δικό του να συμφωνήσει με την αρμόδια αντιδήμαρχο Καθαριότητας ότι οι αφίσες για τον πόλεμο που είχε αναρτήσει σε όλο το Περιστέρι θα παρέμεναν για μία εβδομάδα, στη συνέχεια ζητήθηκε ο καθαρισμός της πόλης να μη γίνει με τη συμπλήρωση της μίας εβδομάδας, οπότε και θα κατέβαιναν οι αφίσες του, αλλά μία ημέρα μετά. Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας απάντησε ότι οι αφίσες θα κατέβαιναν δύο ημέρες μετά τη συμπλήρωση της εβδομάδας, αλλά οι ίδιοι επέμεναν, λέγοντας να κατεβούν την Τρίτη το βράδυ και όχι μία ημέρα μετά. Και αυτό γιατί είχαν τον σκοπό τους: Το βράδυ του καθαρισμού της πόλης ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ πήγε στο συνεργείο καθαρισμού με μια κάμερα και ένα μικρόφωνο στο χέρι πιέζοντας τον εργαζόμενο να δηλώσει ψευδώς ότι τον έβαλε ο δήμαρχος να «κατεβάσει τις αφίσες», για να δημιουργήσει θέμα με στόχο τη συσπείρωση των οπαδών του. Το μόνο που πέτυχε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ήταν να παίζει μικροκομματικά με τον πόνο και τον σκοτωμό των αμάχων του Λιβάνου, κερδίζοντας μια θέση στις παραπολιτικές στήλες, έστω και εφήμερα. Τέτοιες ενέργειες, όπως λένε πολλοί στο Περιστέρι, έχουν αντίθετα αποτελέσματα και ασφαλώς θα συνεχιστούν μέχρι τις εκλογές, ενώ όσο βλέπει ο κ. Παχατουρίδης την τακτική που εφαρμόζει ο συνυποψήφιός του γελά και λέει σε φίλους και εχθρούς: «Όποιος είναι στην αντιπολίτευση λέει ό,τι θέλει και κάνει ό,τι θέλει. Άλλωστε η μπετονιέρα με τη λάσπη ήδη έχει πιάσει δουλειά»…

Τον πρέσβη του Λιβάνου επισκέφθηκε ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος σε μια έμπρακτη προσπάθεια συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου ανέλαβε την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει στην πόλη του 40 παιδιά κάθε ηλικίας για δεκαπέντε ημέρες, στις παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου. Ο πρέσβης του Λιβάνου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παχατουρίδη για τη σημαντική προσφορά που θα δώσει λίγη χαρά στα σκυθρωπά πρόσωπα των παιδιών του πολέμου.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Κάντε βουτιές, συντρόφια, τρελαθήκαμε στη ζέστη. Ευτυχώς που έχουμε και καμιά χιλιάδα φίλους με κότερα και πάμε καμιά βόλτα. Άντε να δω πότε θα πάρω άδεια. Σαλέψαμε.


Σχολιάστε εδώ