Ο Γκαργκάνας εκβιάζει τον Σύλλογο Υπαλλήλων να πουλήσει στους Γάλλους τις μετοχές της Εμπορικής!

Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, ότι από το ΠΑΣΟΚ εκβιάζουν διοικήσεις Ταμείων να μην πουλήσουν τις μετοχές τους στους Γάλλους, αποκαλύπτουμε στοιχεία από τα οποία προκύπτει το αντίθετο, ότι δηλαδή η κυβέρνηση διά του εκλεκτού της διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος πιέζει το Ταμείο των Υπαλλήλων να πουλήσει στους Γάλλους τις μετοχές της Εμπορικής που έχει.

Το «Π» φέρνει σήμερα στο φως τα τεκμήρια που αποδεικνύουν τις πιέσεις αυτές και που δεν είναι άλλα από τα εξώδικα και τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των προέδρων των ΔΣ των ταμείων προς τα μέλη τους, για να πάνε άρον άρον σε συνεδρίαση που θα αποφασίσει την πώληση των μετοχών της Εμπορικής που κατέχουν!

Συγκεκριμένα ο διευθυντής του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Τραπέζης Ελλάδος Γ. Καλογρίδης, κατόπιν εντολής του προέδρου του ΔΣ, που είναι ο υποδιοικητής της τράπεζας κ. Θωμόπουλος, έστειλε την περασμένη Πέμπτη εξώδικη πρόσκληση προς τα μέλη του ΔΣ του ταμείου, για να συνεδριάσουν την επομένη (!), δηλαδή την Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση για πώληση των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας που έχει στο χαρτοφυλάκιό του! Στο εξώδικο τονίζεται ότι η πρόταση για την πώληση των μετοχών είναι προφανώς επωφελής για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Ταμείου! Τονίζεται μάλιστα πως η υποκατάσταση των μετοχών της Εμπορικής με μετοχές άλλων τραπεζών οι οποίες έχουν καλύτερες προοπτικές εξέλιξης θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το ταμείο και ακολουθεί η απροκάλυπτη απειλή προς τα μέλη του ΔΣ, καθώς το εξώδικο καταλήγει ως εξής: «Επισημαίνεται, επομένως, η ευθύνη του συνόλου του Διοικητικού Συμβουλίου για την τυχόν ματαίωση της εξέτασης ενός θέματος με τόσο επωφελείς για το Ταμείο προοπτικές, δοθέντος ότι, ως εκ της πολύ χαμηλής κατά μέσον όρο τιμής κτήσης των μετοχών, θα καταγραφούν κέρδη ποσού περίπου 20.000.000 ευρώ».

Δηλαδή, όποιος… τολμήσει και δεν πάει στην συνεδρίαση μπορεί να κατηγορηθεί ότι δήθεν ζημίωσε το ταμείο! Κατά τα άλλα, δεν ασκούνται πιέσεις ούτε προσπαθούν κάποιοι να επηρεάσουν τα μέλη των ΔΣ των ταμείων να… ξεπουλήσουν τις μετοχές της Εμπορικής αντί πινακίου φακής που θέλει η κυβέρνηση…

Εξάλλου ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, Μάκης Μπαλαούρας, σε επιστολή του προς το ΔΣ του Ταμείου Συντάξεων αποκαλύπτει πως με προτροπή της κυβέρνησης έγινε εσπευσμένα η σύγκληση όλων των ΔΣ των ασφαλιστικών ταμείων που κατέχουν πάνω από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής!

Υποστηρίζει δε ότι η τιμή των 25 ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλή, καθώς με αυτή την τιμή το ταμείο είχε συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας στις 6-12-2005. Ο κ. Μπαλαούρας υπενθυμίζει ότι το ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων Τράπεζας Ελλάδος είχε προτείνει στις 18-1-2006 την πώληση των αγορασθεισών τον προηγούμενο μήνα μετοχών αντί 29 ευρώ ανά μετοχή!

Τότε όμως το ΔΣ του ταμείου δεν είχε συγκληθεί –αν και ήταν στο χέρι του κ. Θωμόπουλου να γίνει κάτι τέτοιο– οπότε οι μετοχές που είχε το ταμείο δεν πουλήθηκαν προς 29 ευρώ η μία. Τώρα ο κ. Θωμόπουλος επείγεται να τις πουλήσει αντί 25 ευρώ τη μία! Περίεργο δεν είναι;

Εξάλλου, το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος, Κώστας Ευσταθίου, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, επιβεβαιώνει πως οι αρμόδιοι του ΔΣ του ταμείου σε προγενέστερο χρόνο είχαν αρνηθεί τη σύγκλησή του με θέμα πώλησης των μετοχών της Εμπορικής αντί 29 ευρώ τη μία! Οπότε αναρωτιέται: Γιατί τώρα σπεύδουν σε πώληση με μειωμένη τιμή;

Εντύπωση προκαλεί επίσης η στάση της προέδρου του Συλλόγου Συνταξιούχων της Τράπεζας Ελλάδος, Ελένης Πούλια-Κλητοράκη, και του Γεν. Γραμματέα, Αντώνιου Μελισσινάκη, που στις 18-1-2006 είχαν προτείνει με έγγραφό τους προς το ΔΣ του Ταμείου Συντάξεων Τ.Ε. να πουληθούν οι μετοχές της Εμπορικής προς 29 ευρώ η μία και σε νέο έγγραφό τους στις 4-8-2006 (προχθές δηλαδή) ανέφεραν ότι η πρόταση της διοίκησης (σ.σ.: για πώληση των μετοχών στα 25 ευρώ) είναι προς το συμφέρον του ταμείου!

Δηλαδή τώρα συμφέρει το ταμείο να πουληθούν οι μετοχές με 25 ευρώ. Τότε που θα πωλούνταν με 29 ευρώ γιατί δεν πουλήθηκαν; Δεν… συνέφερε το ταμείο η παραπάνω τιμή;

Αυτό και μόνο δείχνει τι μέσα χρησιμοποιήθηκαν για να φθάσουν σοβαροί άνθρωποι στα όρια του παραλόγου και να εκθέσουν τους εαυτούς τους. Μόνο και μόνο για να πουληθούν οι μετοχές της Εμπορικής στους Γάλλους στην τιμή που θέλει η κυβέρνηση. Για να επιτευχθεί η «στρατηγική κίνηση», όπως χαρακτηρίζουν το όλο deal μʼ ένα στόμα και μία φωνή σαν… μαγνητόφωνο όλα τα κυβερνητικά στελέχη, που δικαιολογούν την άποψή τους (;) αυτή, λέγοντας ότι με την εξαγορά της Εμπορικής οι Γάλλοι θα μπουν μέσω της Ελλάδας στη βαλκανική χρηματοπιστωτική αγορά…

Να σημειώσουμε ότι παλαιότερα ακόμα και ο σημερινός «πρωτεργάτης» της πώλησης των μετοχών της Εμπορικής στα 25 ευρώ, ο κ. Προβόπουλος, υποστήριζε ότι και τα 43 ευρώ θα ήταν λίγα για να πουληθούν οι μετοχές της τράπεζας!

Όπως παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι, η αποτίμηση της μετοχής στα 25 ευρώ είναι πλασματική και εξαιρετικά χαμηλή, αφού δεν υπολογίστηκε καθόλου η αξία του «αέρα», το λεγόμενο premium, που εκτιμάται στο 15-22% της τελικής τιμής. Δηλαδή κανονικά η τιμή της μετοχής δεν θα έπρεπε να είναι χαμηλότερη των 29 ευρώ.

Επίσης ουδείς ανέφερε ότι, αν πάρουν τώρα την τράπεζα οι Γάλλοι, στο τέλος του χρόνου θα… τσεπώσουν και 20.000.000 ευρώ που υπολογίζονται τα κέρδη τους!

Σύμφωνα πάντως με χρηματιστηριακές πηγές, οι Γάλλοι ελέγχουν σήμερα το 40% των μετοχών της Εμπορικής, αφού με τον θόρυβο που γίνεται ο κόσμος πουλάει τις μετοχές κι εκείνοι αγοράζουν από το… πανέρι. Επιπλέον, περνάνε εντέχνως το «σλόγκαν» πως, αν η τράπεζα δεν πουληθεί, η τιμή της μετοχής της θα… βουλιάξει και θα χάσουν οι επενδυτές τα λεφτά τους. Έτσι υποχρεώουν τη… μερίδα να πουλάει όσο-όσο τα «χαρτιά» της και να αγοράζουν αβέρτα οι επίδοξοι μελλοντικοί κυρίαρχοι της Εμπορικής.

Στο μεταξύ, τα σενάρια για το ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης της τράπεζας, όταν την πάρουν οι Γάλλοι… οργιάζουν. Ο κ. Προβόπουλος φέρεται να θέτει ως όρο, για να παραμείνει, να οριστεί πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Οι Γάλλοι φέρονται να θέλουν να τον αφήσουν μόνο ως πρόεδρο διορίζοντας άλλον διευθύνοντα σύμβουλο.

Σʼ αυτή την περίπτωση ο κ. Προβόπουλος θα παραιτηθεί και θα αντικατασταθεί είτε από τον κ. Στουρνάρα είτε από τον κ. Θωμόπουλο, που είναι στη διοίκηση του χρηματιστηρίου Αθηνών.


Σχολιάστε εδώ