Καραμανλής: Κάλπες Φλεβάρη του 2008

– Τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών.

– Τον επικείμενο, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, ανασχηματισμό.

Τα περί του χρόνου διεξαγωγής των επόμενων εκλογών έχουν βεβαίως τροφοδοτηθεί τόσο από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θεωρεί περίπου βέβαιο ότι πάμε σε εκλογές έως την άνοιξη του 2007, όσο και από κυβερνητικούς κύκλους που αναπαράγουν σχετικές επιθυμίες ή ακόμα και προτάσεις υπουργών για εκλογές μέσα στο 2007, το αργότερο ως το φθινόπωρο.

Σημειώνουμε ότι εκτίμηση και ανάλυση περί εκλογών εντός του επόμενου χρόνου κάνουν και ιστορικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και την ανάλυση αυτή έχει περιγράψει ήδη από τις αρχές του 2006 το «ΠΑΡΟΝ». Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, αν ο Καραμανλής ξεπεράσει τους «κάβους» των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και διαπιστώσει ανάκαμψη της οικονομίας και κυρίως άρση της επιτήρησης της ΕΕ επί της ελληνικής οικονομίας στις αρχές του 2007, τότε θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές με πολλές πιθανότητες να τις κερδίσει.

Σε αυτό το μήκος κύματος ορισμένα κυβερνητικά στελέχη όχι απλώς κάνουν παρόμοιες αναλύσεις, αλλά έχουν θέσει ακροθιγώς το ζήτημα στον πρωθυπουργό, ο οποίος πάντως δεν έχει εκφράσει τη δική του άποψη.

Κατά τον στενό συνεργάτη του Κ. Καραμανλή, πράγματι ο πρωθυπουργός θεωρεί «κλειδιά» για τις όποιες επιλογές του τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτώβρη, όπως επίσης την κατάσταση της οικονομίας και την προώθηση βασικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Ωστόσο, όπως μας υπογράμμισε ο συνεργάτης του, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πρόωρες εκλογές, εφόσον τα παραπάνω «πάνε καλά» για τον Καραμανλή, για τους εξής λόγους:

– Πρώτον, ο πρωθυπουργός δεν είναι θιασώτης, αν και θαυμαστής της πολιτικής τακτικής του Ανδρέα Παπανδρέου, των «παιχνιδιών» με τις πρόωρες εκλογές ή τους εκλογικούς αιφνιδιασμούς.

– Δεύτερον, εκτιμά ότι αν πάει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2007, θα τις κερδίσει μεν κατά πάσα πιθανότητα, αλλά θα έχει δώσει εικόνα ανάλογη με αυτήν που είχε δώσει ο Κώστας Σημίτης μετά τις εκλογές του 2000. Ότι δηλαδή διανύει την τελευταία του θητεία, οπότε θα ανοίξουν οι ασκοί τόσο των «νταβατζήδων» όσο και οι εσωκομματικοί, με όσα (ολέθρια) όλα τούτα συνεπάγονται…

– Τρίτον, αφού αποκλείονται εκλογές στις αρχές του 2007, αποκλείονται επίσης και το φθινόπωρο του 2007, επειδή η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα έχει τον αναγκαίο χρόνο για την κατάρτιση και κατάθεση του προϋπολογισμού και κατά πάσα πιθανότητα σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί σε «προϋπολογισμό δωδεκατημορίων», κάτι που ο Καραμανλής δεν θέλει ούτε να σκέφτεται.

Επιπλέον, πιθανές εκλογές το φθινόπωρο του 2007 μάλλον δεν θα θεωρούνταν πρόωρες, 4-5 μήνες πριν από τον χρόνο λήξης της τετραετίας.
Οπότε;

Οπότε, κατά τον ίδιο συνεργάτη του πρωθυπουργού, ας μην αποκλείεται το σενάριο των εκλογών τον Φλεβάρη του 2008 που βέβαια μόνο πρόωρες δεν θα είναι…

Περί ανασχηματισμού…

Βεβαίως το σενάριο που επίσης κυκλοφορεί περί ανασχηματισμού συνδέεται άμεσα με το προαναφερθέν σενάριο των πρόωρων εκλογών έως το φθινόπωρο του 2007. Σύμφωνα με αυτό, εφόσον ο Καραμανλής έχει επιλέξει τις πρόωρες εκλογές, είναι απόλυτα λογικό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ώστε να δώσει και το στίγμα της ανανέωσης με την τοποθέτηση στην κυβέρνηση βουλευτών της νεότερης γενιάς. Και κατά το σενάριο αυτό πάντοτε πιθανοί χρόνοι του… επικείμενου ανασχηματισμού είναι ή μετά τις δημοτικές εκλογές ή -λόγω προϋπολογισμού- στις αρχές του 2007.

«Κατ’ αρχήν ο Καραμανλής αντιμετωπίζει με… αλλεργία τους ανασχηματισμούς», όπως μας υπογράμμισε ο συνεργάτης του. Και συνέχισε:

– Αποκλειόμενου και του σεναρίου των πρόωρων εκλογών, δεν ισχύει επομένως η περί ανασχηματισμού ανάλυση. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει άλλος ανασχηματισμός ως τις επόμενες εκλογές. Πράγματι ο πρωθυπουργός θέλει να προωθήσει κάποια στιγμή στην κυβέρνηση ορισμένους νέους βουλευτές, την ποιότητα και το έργο των οποίων έχει εκτιμήσει. Και αυτό θα το κάνει. Αλλά θα το κάνει σε χρόνο τον οποίο ο ίδιος θα επιλέξει και ο οποίος δεν μπορεί να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή…

Μας υπενθύμισε μάλιστα την… τραγωδία όσων προέβλεπαν πως ο Καραμανλής θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό ήδη από τη… συμπλήρωση ενός έτους στην πρωθυπουργία, δηλαδή από την άνοιξη του 2005, για να γίνει τελικά ο ανασχηματισμός έναν περίπου χρόνο αργότερα!

Όχι… πακέτα α λα Σημίτη

Όλα δείχνουν επομένως πως ο σχεδιασμός Καραμανλή έχει ορίζοντα περίπου δεκαοκτάμηνου. Και ότι ο πρωθυπουργός βαδίζει με βάση όχι πρόσκαιρες επικοινωνιακές εντυπώσεις αλλά μια ουσία, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει επιλέξει ότι δεν του ταιριάζουν τα περίφημα «πακέτα Σημίτη», στα οποία ο τέως πρωθυπουργός κατέφυγε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει, το φθινόπωρο του 2003, το δυσμενέστατο γι’ αυτόν πολιτικό κλίμα δίχως τελικά και να τα καταφέρει. Βέβαια ο Καραμανλής σε καμιά περίπτωση δεν βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόταν τότε ο Σημίτης. Επιπλέον όμως, δεν λειτουργεί με τέτοιες λογικές.

Τούτων δοθέντων, είναι λανθασμένη η εντύπωση που τείνει να δημιουργηθεί ότι θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτέμβρη για να εξαγγείλει παροχές και πακέτα. Δεν θα ανέβει σαν «Άγιος Βασίλης» που θα προσφέρει δώρα για να κλέψει πρόσκαιρα ορισμένες επικοινωνιακές εντυπώσεις.

Βεβαίως εξαγγελίες θα κάνει. Αλλά θα είναι στο πλαίσιο συγκεκριμένων προεκλογικών δεσμεύσεων, όπως οι αυξήσεις σε ΕΚΑΣ και συντάξεις του ΟΓΑ, φορολογικές μεταρρυθμίσεις κ.λπ.

Άλλωστε, η περσινή του εμφάνιση, όπου έδωσε την εικόνα ενός συνεπούς πρωθυπουργού, ο οποίος βλέπει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, και όχι ενός πρωθυπουργού που ανοίγει τους κρουνούς των εξαγγελιών, του «βγήκε» και επικοινωνιακά και πολιτικά. Και δεν θα αλλάξει φέτος εικόνα.

Αυτό που συζητείται πλέον των εξαγγελιών που έχουν αποφασιστεί είναι αν θα ανακοινωθεί κάποιο βοήθημα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Επ’ αυτού υπάρχουν δύο τάσεις. Κάποιοι υπουργοί, όπως οι Δημ. Σιούφας και Πρ. Παυλόπουλος, τάσσονται υπέρ της χορήγησής του, αλλά αντιδρά ως τώρα σθεναρά ο Γ. Αλογοσκούφης.

Ανησυχούν για «ψήφο ακρίβειας»

Πάντως και στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει έντονος ο φόβος ότι πολλοί πολίτες θα ψηφίσουν και τον Οκτώβρη δίνοντας «ψήφο ακρίβειας». Ότι δηλαδή θα αποδοκιμάσουν υποψήφιους της Ρηγίλλης, διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια που έχει γονατίσει πολίτες και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ξεκινώντας από τη βενζίνη, όπου η αισχροκέρδεια κυριαρχεί, και φτάνοντας σε όλα τα αγαθά του καλαθιού του νοικοκυριού.

Πράγματι, η ακρίβεια έχει γίνει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του λαού. Και πλανάται πλάνην οικτράν η κυβέρνηση πιστεύοντας ότι η ανακοίνωση αυξήσεων εν μέσω του καλοκαιριού (βενζίνη, ΔΕΗ, φάρμακα, τσιγάρα, κινητά τηλέφωνα) θα «περάσει στο ντούκου». Ο κόσμος θα βρει έτσι κι αλλιώς τις αυξήσεις μπροστά του από το φθινόπωρο. Και ύστερα από έναν μήνα θα ψηφίσει. Οπότε η κουτοπονηριά του υπουργού Οικονομίας μάλλον θα αποδειχτεί «μπούμερανγκ». Είναι αυτό το σημείο που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του Καραμανλή, σύμφωνα και με εκτιμήσεις ακόμα και στελεχών της κυβέρνησης και του επιτελείου του…


Σχολιάστε εδώ