Κάτω στον Πειραιά

– Συμφώνησαν… διαφωνώντας ότι πρέπει να γίνει κολυμβητήριο με τη βοήθεια του Ολυμπιακού στον χώρο του κτήματος Δηλαβέρη στη Λεύκα, η πλειοψηφία και η μείζων αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά στην τελευταία του συνεδρίαση την περασμένη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, ενώ ο δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης, ως εισηγητής, τόνισε την αναγκαιότητα να γίνει το κολυμβητήριο και ο Μανώλης Μπεντενιώτης υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός του θα το υπερψηφίσει, δεν αποφεύχθηκαν οι αντεγκλήσεις και οι κόντρες.

Ο Χ. Αγραπίδης τόνισε ότι ο δήμος παραχωρεί για χρήση στον Ολυμπιακό 19.720 τ.μ. από το οικόπεδο Δηλαβέρη, το οποίο είναι κληροδότημα προς τον δήμο με τη δέσμευση να αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία των δημοτών, προκειμένου με έξοδα του συλλόγου να γίνει κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, πάρκινγκ, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και δημιουργία εγκαταστάσεων για ψυχαγωγία των παιδιών όλων των ηλικιών. Εξυπακούεται ότι στο κολυμβητήριο θα αθλούνται και παιδιά όλων των ηλικιών από τις γύρω γειτονιές του Πειραιά. Το θέμα αυτό θα διευθετηθεί με τη συνεργασία του Αθλητικού Οργανισμού Πειραιά, ο πρόεδρος του οποίου, Τάσος Μητρόπουλος, έχει δώσει δείγματα γραφής των ικανοτήτων του με την άψογη λειτουργία του δημοτικού ανοιχτού κολυμβητηρίου στα Βοτσαλάκια.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μ. Μπεντενιώτης, τόνισε ότι η πρόταση του δημάρχου φανερώνει προχειρότητα. Επειδή η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει τίποτα, υπογράμμισε, βάζει άλλους να κάνουν κάτι. Γιατί δεν ήρθε πλήρης ο φάκελος στο συμβούλιο; αναρωτήθηκε. Και συνέχισε: Θεωρούμε ότι η όλη υπόθεση είναι μια προεκλογική πομφόλυγα. Θα ψηφίσουμε το θέμα αλλά θα διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας.

Απαντώντας ο δήμαρχος, είπε στον Μ. Μπεντενιώτη: Ό,τι δεν σας αρέσει δεν το δέχεστε. Επί είκοσι χρόνια δεν έχετε προσφέρει τίποτα για την επίλυση κάποιου ζητήματος του Πειραιά. Με όσα λέτε προκαλείτε τη νοημοσύνη των Πειραιωτών. Με αυτό που ονομάζετε εσείς πρόχειρο συμφωνεί ο Ολυμπιακός.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας», Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος τόνισε ότι η περιοχή Ρετσίνα, Λεύκας, Δηλαβέρη, Θηβών θα είναι εκείνη που θα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην πόλη τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό πρέπει το κάθε έργο που προγραμματίζεται για τον χώρο αυτόν να έχει την ανάλογη σοβαρότητα. Η πρόταση πρέπει να ανακληθεί γιατί δεν γνωρίζουμε αν οι χρήσεις που προβλέπονται είναι συμβατές με το κληροδότημα.

Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, ο οποίος τόνισε πως θα έπρεπε ομόφωνα να είχε ληφθεί η απόφαση, γιατί ο Πειραιάς είναι η πόλη του Ολυμπιακού και ο Ολυμπιακός δεν θέλει να πάρει τίποτα από την πόλη του αλλά να της δώσει. Όπως της δίνει χρόνια τώρα διεθνή προβολή, δόξα στον αθλητικό τομέα και πολλά άλλα.

Τελικά η πρόταση για την κατασκευή του κολυμβητηρίου στη Λεύκα από τον Ολυμπιακό πέρασε με τις ψήφους του συνδυασμού του Χ. Αγραπίδη και του συνδυασμού του Μ. Μπεντενιώτη, ενώ ο Θ. Δρίτσας ψήφισε εναντίον της πρότασης.

– Ένα άλλο θέμα που έφερε διχογνωμία στο δημοτικό συμβούλιο ήταν εκείνο που έβαλε ο σύμβουλος Τάκης Κουβάτσος για να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του προσφάτως αποβιώσαντος πρώην δημάρχου της πόλης Αριστείδη Σκυλίτση. Ο πρόεδρος του συμβουλίου, Κώστας Γκαβέρας, έφερε το θέμα σε ψηφοφορία αλλά προηγουμένως έγινε συζήτηση. Ο Τ. Κουβάτσος είπε πως ο Σκυλίτσης ήταν προ της χούντας αιρετός δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς. Τον είχαν αποκαλέσει δε ιδιοφυΐα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό το ΔΣ πρέπει να τιμήσει τη μνήμη του, κατέληξε. Ο Θ. Δρίτσας τόνισε πως αξίζει κάθε τιμή σε έναν νεκρό, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο εκλιπών ήταν εκείνος που με την αποδοχή του να διοριστεί δήμαρχος επί χούντας υπηρέτησε ένα άθλιο καθεστώς που προκάλεσε εθνικές συμφορές. Ας μην ξεχνάμε δε, συμπλήρωσε, ότι ο Σκυλίτσης ήταν εκείνος που αφαίρεσε την ταυτότητα του Πειραιά, γκρεμίζοντας το ιστορικό ρολόι και την παραδοσιακή αγορά για να χτίσει το κτίριο-φάντασμα. Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Βουτσινάς τόνισε ότι αν και είναι μικρός σε ηλικία και δεν έζησε την εποχή Σκυλίτση, εντούτοις έχει ακούσει ότι ήταν ο δήμαρχος που άλλαξε την εικόνα του Πειραιά. Το ότι έτυχε να μας κυβερνά η χούντα δεν μειώνει το έργο του, τόνισε. Γιατί αν ήταν έτσι, θα έπρεπε όσοι πήραν τότε πτυχία και διπλώματα να τα… ακυρώσουν ή να μην αναγνωρίζονται, γιατί ήταν… χούντα! Οπότε πρέπει το ΔΣ να τιμήσει τη μνήμη του Αρ. Σκυλίτση, κατέληξε ο Γ. Βουτσινάς.

Από τη μείζονα μειοψηφία η Νίτσα Βλασσοπούλου υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να τιμώνται οι άνθρωποι που συνέπραξαν μ’ αυτούς που ευθύνονται για την τραγωδία της Κύπρου.

Τελικά με τις ψήφους της πλειοψηφίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


Σχολιάστε εδώ