Από 1.000 έως 2.300 ευρώ πουλάνε τις βίζες στο Βελιγράδι

Η εφημερίδα «Press» του Βελιγραδίου μάς έκανε… βούκινο με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που πρόσφατα δημοσίευσε.

Συγκεκριμένα άτομα μέσα από την πρεσβεία δίνουν «λύσεις» σε όποιο πρόβλημα προκύψει και «βγάζουν» τουριστικές βίζες με 1.000 ευρώ και επιχειρηματικές με 2.300 ευρώ!

Τα άτομα αυτά που υπηρετούν στο εμπορικό τμήμα της πρεσβείας και στο γραφείο Τύπου συνεργάζονται με άτομα, τα οποία είχαν υπηρετήσει στην ελληνική πρεσβεία της Σόφιας όταν υπήρχε ακόμα εκεί το καθεστώς της βίζας και εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια στο Βελιγράδι ακριβώς για να συνεχίσουν το… θεάρεστο έργο τους! Τα άτομα αυτά έχουν ιδρύσει γραφεία εκτός της πρεσβείας, τα οποία έχουν στελεχωθεί με πρόσωπα που δραστηριοποιήθηκαν έντονα κατά την περίοδο του πολέμου και είναι γνωστά για τις συχνές εμφανίσεις τους σε έντυπα και κανάλια, όπου αναλύουν τις ελληνικές θέσεις σε διάφορα ζητήματα!

Τα γραφεία αυτά, αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις τους με υπαλλήλους της πρεσβείας, κάνουν «χρυσές δουλειές» πουλώντας… βίζες!

Το δημοσίευμα της «Press» αναφέρει ότι ένας δημοσιογράφος τους έκανε τον ενδιαφερόμενο και τηλεφώνησε σε ένα από τα γραφεία αυτά. Μια ευγενική γυναικεία φωνή τού είπε ότι για τη βίζα χρειάζονται και διαβατήριο και πιστοποιητικό εργασίας. Αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό το βγάζει το γραφείο και σε μία βδομάδα θα έχει εκδοθεί και η βίζα.

Του διευκρίνισε επίσης ότι με τη βίζα αυτή δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στα σύνορα, γιατί το γραφείο έχει «άνθρωπο» στην ελληνική πρεσβεία, οπότε τακτοποιεί όλες τις εκκρεμότητες ώστε να είναι απόλυτα νόμιμες οι βίζες.

Σε ερώτηση της εφημερίδας προς την ελληνική πρεσβεία του Βελιγραδίου αν πωλούνται βίζες στη «μαύρη αγορά», η απάντηση που δόθηκε ήταν πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται γιατί ο αριθμός των ατόμων που απορρίπτονται από τη διαδικασία για έκδοση βίζας είναι τόσο μικρός που κανένας από τους ενδιαφερόμενους δεν έχει συμφέρον να πουλάει βίζες!

Εκείνο που δεν είπε η πρεσβεία είναι ότι όσοι πάνε εκεί για βίζα έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά γιʼ αυτό και δεν «κόβονται». Το ζήτημα είναι τι γίνεται μʼ εκείνους που δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα και χρειάζονται πλαστά για να βγάλουν βίζα. Αυτούς τους έχει… μετρήσει ποτέ κανένας;

Η εφημερίδα απευθύνθηκε και στο σερβικό υπουργείο Εξωτερικών με το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να γίνεται εμπόριο βίζας για χώρες της ΕΕ μέσω μικρών αγγελιών, αλλά απάντηση δεν πήρε επειδή -όπως αναφέρθηκε- ο αρμόδιος υπάλληλος λείπει σε… άδεια!

Το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Σερβίας αρκετούς μήνες αργότερα απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα και την Αστυνομία και ζήτησε να ερευνήσουν την καταγγελία και να συλλάβουν τα άτομα που μέσω αγγελιών κάνουν «μαύρη αγορά» βίζας. Τους επεσήμανε ακόμα ότι πίσω από τις αγγελίες βρίσκεται κύκλωμα παράνομης διακίνησης ανθρώπων το οποίο πλαστογραφεί τα απαραίτητα έγγραφα για χορήγηση βίζας και τα πουλάει σε υψηλή τιμή.

Το υπουργείο πάντως παρά τις συνεχείς οχλήσεις του προς τις διωκτικές αρχές δεν πήρε απάντηση αν έγινε η έρευνα και ποια αποτελέσματα είχε. Προφανώς το κύκλωμα έχει «πλάτες»…

Σοβαρό ρόλο στο όλο κύκλωμα της «μαύρης αγοράς» βίζας φαίνεται να διαδραματίζει ο Π.Ρ., γενικός διευθυντής υποκαταστήματος μεγάλης ελληνικής τράπεζας στο Βελιγράδι, ο οποίος είναι παντρεμένος με σερβικής καταγωγής γυναίκα και διαδίδει ότι η σύζυγός του είναι υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας και μέσω αυτής λύνει κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται με τις βίζες!

Πάντως, όπως προσθέτει η εφημερίδα, δεν επιβεβαιώθηκε ότι η κυρία αυτή εργάζεται στο ελληνικό προξενείο ή στην πρεσβεία. Ο σύζυγός της όμως το λέει. Γιατί άραγε;

Το κύκλωμα στην πρεσβεία δεν στήθηκε τώρα ούτε δημιουργήθηκε τυχαία. Αρκετοί υπάλληλοι εργάζονται εκεί πάνω από 15 χρόνια και έχουν μεγάλο κύκλο γνωριμιών, ακόμα και με ανώτερους κρατικούς λειτουργούς. Αυτοί «δασκαλεύουν» και όποιους νέους υπαλλήλους προστίθενται κατά καιρούς και το σύστημα… λειτουργεί άψογα!

Τις θέσεις αυτές στην πρεσβεία του Βελιγραδίου, που χαρακτηρίζονται από κύκλους του διπλωματικού σώματος «πολύ καλές», έσπευσε να τις καλύψει ο Γ. Παπανδρέου (υπουργός Εξωτερικών τότε) με δικούς του ανθρώπους, λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, που υπηρετούσαν στο διπλωματικό γραφείο του υπουργού, στο διπλωματικό γραφείο του τότε αναπληρωτή υπουργού Τάσου Γιαννίτση και στο Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού.

Μάλιστα τότε έλεγαν ότι πρόκειται για… δυσμενή μετάθεση, αφού η πρεσβεία αυτή έχει φόρτο εργασίας από τη στιγμή που εκδίδει ετησίως 150.000 βίζες, ενώ οι άλλες πρεσβείες δεν βγάζουν ποτέ πάνω από 500! Κατά… σύμπτωση δε με το τέλος της θητείας των υπαλλήλων αυτών θα καταργηθεί η βίζα στη Σερβία! Όσοι πήρανε, πήρανε…

Για να έχουν δε νομιμοφανή χαρακτήρα οι μεταθέσεις αυτές είχε συσταθεί άρον-άρον ένα υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο λειτούργησε μόνο για να κάνει… ρουσφέτια λίγο πριν από τις εκλογές.

Η ΝΔ τότε, ως αντιπολίτευση, είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το υπηρεσιακό αυτό συμβούλιο, εφόσον γίνει κυβέρνηση. Όταν όμως έγινε κυβέρνηση «ξέχασε» τη δέσμευσή της. Γιατί άραγε;

Ο Σύλλογος Ελλήνων στη Σερβία «Ρήγας Φεραίος» διερωτάται αν το γραφείο Τύπου της πρεσβείας μας έχει ενημερώσει για τις «διαφημίσεις» αυτές το υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό Τύπου. Γιατί αν δεν το έχει κάνει -που είναι η κατʼ εξοχήν δουλειά του- θα είναι πράγματι κάτι πολύ ύποπτο… Κι αν το γραφείο Τύπου δεν έχει ενημερώσει, ο πρέσβης μας, που γνωρίζει το θέμα, τι έκανε; Ενημέρωσε άραγε αυτός τους προϊσταμένους του για τον διασυρμό της χώρας μας;

Ο σύλλογος παράλληλα κάνει και τις ακόλουθες επισημάνσεις:

• Πολλές εφημερίδες έχουν καθημερινή διαφήμιση εδώ και χρόνια ότι μπορούν να εκδώσουν βίζες, αναφέροντας και την Ελλάδα (φαίνεται καθαρά στο ένθετο των αγγελιών, μαζί και το τηλέφωνο). Έχει γίνει κάποιο διάβημα από την ελληνική πρεσβεία για κάποιο από τα δημοσιεύματα, πού και πότε;

• Το γραφείο Τύπου συντάσσει καθημερινό δελτίο Τύπου και ενημερώνει την πρεσβεία, πόσες φορές το έχει αναφέρει στον πρέσβη προκειμένου να ενεργήσει τα δέοντα;

• Η πρεσβεία διαθέτει μόνιμο μεταφραστή (πέραν της εικοσαετίας). Ο ίδιος προφανώς έχει αντιληφθεί στον Τύπο ανάλογες διαφημίσεις. Τις έχει κοινοποιήσει άραγε στον πρέσβη;

• Η εφημερίδα αναφέρει ότι στη συνομιλία του δημοσιογράφου με την ευγενική γυναικεία φωνή τονίζεται ότι τα χρήματα θα τα πάρει το γραφείο όταν τακτοποιηθεί η δουλειά. Αυτό φανερώνει πολύ μεγάλη σιγουριά.

• Η εφημερίδα γράφει ότι μίλησε με κάποιον από την πρεσβεία μας. Ποιος είναι αυτός που διαβεβαίωσε ότι αποκλείεται να κάνουν αυτό οι υπάλληλοι της πρεσβείας και του προξενικού γραφείου, γιατί είναι μικρό το ποσοστό των αιτήσεων που απορρίπτονται; Μήπως αυτός είναι και ο λόγος της τιμής των 1.000 έως και 2.300 ευρώ;

Εάν δηλαδή με το σκεπτικό της ανωτέρω απάντησης της πρεσβείας αυξηθεί το ποσοστό των απορριφθέντων αιτήσεων, πόσο θʼ ανεβεί η τιμή της βίζας; Το ζητούμενο από δω και πέρα είναι τι θα κάνει για το θέμα αυτό που μας εκθέτει διεθνώς το υπουργείο Εξωτερικών. Θα πάρει μέτρα ή θα το… κάνει γαργάρα;

Και κάτι ακόμα. Το ίδιο φαινόμενο καταγγέλλεται ότι γίνεται και στις πρεσβείες μας σε άλλες βαλκανικές πρωτεύουσες, όπως στα Τίρανα. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο το γνωρίζουν; Έχουν πάρει κάποια μέτρα ή περιμένουν να δουν κι εκεί τις… διαφημίσεις στον Τύπο για να αφυπνισθούν; Περιμένουμε…


Σχολιάστε εδώ