O Δαίμονας των δημαρχείων

Τελικά, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, νίκησε η επιμονή της δημοτικής αρχής και ένα αίτημα των κατοίκων θα ικανοποιηθεί πολύ σύντομα. Περισσότερα από εβδομήντα χρόνια ταλαιπωρούσε αυτή η ιστορία τους ανθρώπους, που είχαν τα σπίτια να μείνουν αλλά δεν είχαν τις τεχνικές υποδομές, για να είναι η ζωή τους ανθρώπινη και αξιοπρεπής. Κάποιος έπρεπε να σηκώσει τα μανίκια και να τρέξει από υπουργείο σε υπουργείο. Να φωνάζει και να πιέζει. Έτσι ικανοποιούνται τα αιτήματα.

Η… μάχη της κολάσεως παραλίγο να γίνει στο νομαρχιακό συμβούλιο Δυτικής Αττικής, όταν αγανακτισμένοι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για μια απόφαση που είχε ληφθεί και αφορούσε τη δημιουργία εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού στην παραλία Ασπροπύργου. Οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν, εκτοξεύοντας ό,τι έβρισκαν πάνω στο τραπέζι συνεδρίασης, ήταν από τον Ασπρόπυργο. Μέσα στην όλη αναμπουμπούλα πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Μεγάρων, Χρυσόστομος Σύρκος, και πρότεινε το έργο να γίνει στον δικό του δήμο! Το πήρε χαμπάρι ο Χρυσόστομος και σιγά μην άφηνε την ευκαιρία να χαθεί. Από τη μια τα αντισταθμιστικά οφέλη και από την άλλη ένα έργο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης για κάθε διεκδίκηση. Μπράβο, τοπαρχάρα. Όχι θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Όσο για τους κατοίκους των Μεγάρων, μάλλον δεν έχουν πάρει χαμπάρι ακόμη τι ζήτησε και πήρε ο δήμαρχός τους.

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε την επίσημη προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με αξιοπρέπεια και ευγενή λόγο. Ο Κυριάκος στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά, όπως είδα στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου, έχει κατορθώσει να μαζέψει γύρω του ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα. Δίπλα του ήταν και ο πρώην δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ επί τετραετίες Παπαδιονυσίου! Μια υποστήριξη που ίσως είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα των εκλογών. Από την άλλη «όχθη», ο νυν τοπάρχης αγαπητός Τούντας, νομίζοντας ότι είναι ο… βασιλιάς της Ιορδανίας, φυσικά κάνει τον δικό του προεκλογικό αγώνα!

Συνάντηση των στελεχών του είχε την προηγούμενη Κυριακή ο δήμαρχος Ωρωπού, Σπύρος Μέξης. Ο ενθουσιασμός που υπήρχε ανάμεσά τους ήταν έκδηλος και στον πιο άσχετο περί τα δημοτικά πράγματα της πόλης. Η αλήθεια είναι πως οι τοπικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νυν τοπάρχης θα έχει καθαρίσει τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή, αλλά εγώ θα έλεγα, δημαρχάρα μου, να μαζέψεις μερικούς που πετάνε στα σύννεφα, γιατί η αλαζονεία είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας. Δύο τρεις χαλάνε την ομάδα, αλλά είναι ικανοί να κάνουν ζημιά με τη συμπεριφορά τους.

Πολύ άσχημες ώρες περνάει ο δήμαρχος Άνω Λιοσίων, Βαγγέλης Χριστοφιλάκης, εξαιτίας της πρόσφατης απώλειας της μητέρας του. Η γέννηση ενός παιδιού και ο θάνατος της μητέρας είναι αυτά που σε κάνουν να βλέπεις τη ζωή με διαφορετικό τρόπο. Δήμαρχε, τα θερμά μου συλλυπητήρια…

Σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης στον δήμο Ζεφυρίου, ο δήμαρχος Κώστας Παπαχρήστος μαζί με την αντιδήμαρχο Τζένη Μπάρα έχουν επιδοθεί στο… σπορ των παράνομων μεταδημοτεύσεων. Από τις καταγγελίες όμως της αντιπολίτευσης προέκυψε μια απίθανη ομολογία της δημοτικής αρχής που ομολογώ ότι δεν κάνει ούτε ομάδα προσκόπων του ναυτικού. Έβγαλε λοιπόν ανακοίνωση ο δήμαρχος Παπαχρήστος και λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν πρέπει να μιλάει η αντιπολίτευση, γιατί και αυτοί το είχαν κάνει επί των ημερών τους. Ομολογεί μάλιστα ότι δεν στείλανε την υπόθεση στον εισαγγελέα, γιατί δεν θέλανε να ποινικοποιήσουν τη ζωή στην πόλη! Τι λες, ρε Παπαχρήστο; Ποιος σου είπε ότι στέλνεις στον εισαγγελέα ό,τι θέλεις εσύ, από τα σκάνδαλα που έχεις διαπιστώσει; Ποιος σου είπε ότι το «θάψιμο» γίνεται με συμβιβασμό; Τελικά όλα εξηγούνται. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και έναν χρόνο η σημερινή διοίκηση του δήμου έχει χάσει παντελώς την πλειοψηφία. Μόνο δύο σύμβουλοι του έχουν μείνει. Οι δύο αντιδήμαρχοι. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτόν τον κόσμο. Δημαρχάρα μου, μια και το έφερε η κουβέντα, τι έχει απογίνει η υπόθεση με τις καταγγελίες των υπαλλήλων της τεχνικής υπηρεσίας για «πίεση» εκ μέρους σου υπέρ ενός εργολάβου; Βουίζει το Ζεφύρι και θα θέλαμε την απάντησή σου.

Και η συνάδελφος Βίκυ Ανδρικοπούλου θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Διονύση Χατζηδάκη στο Παλαιό Φάληρο. Η Βίκυ είναι ήδη δημοτική σύμβουλος, έχοντας να επιδείξει πολύ σοβαρό έργο σε κάθε τομέα που της έχει ανατεθεί από τον δήμαρχο. Μια και ο λόγος για το Π. Φάληρο, να σας πω ακόμα ότι το νέο δημαρχείο είναι ήδη έτοιμο. Μιλάμε για πραγματικό παλάτι. Ίσως το καλύτερο σε όλη την Ελλάδα. Το επίσης σημαντικό όμως είναι ότι ο δήμος δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή του. Να είναι καλά τα κοινοτικά προγράμματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά τα λεφτά αυτά δεν πέφτουν μόνα τους από τον Μεγαλοδύναμο. Κάποιος πρέπει να λιώσει σόλες παπουτσιών. Αποδείχθηκε τελικά ότι ο ναύαρχος δεν τσιγκουνεύεται τα υποδήματα.

Αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά της Βουλιαγμένης ο Γιώργος Λιάγκας και θα είναι υποψήφιος με τον «αντάρτη» της Νέας Δημοκρατίας Τζιώτη. Ο γνωστός συνάδελφος, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, περνάει γενεές δεκατέσσερις τον νυν δήμαρχο Γρηγόρη Κασιδόκωστα. Σε πολλά δεν έχει άδικο βέβαια. Τα έχουμε επισημάνει από εδώ πολλές φορές. Πάντως, για όσους δεν έχετε προσωπική άποψη σας λέω ότι ο Γιώργος είναι πολύ καλό παιδί και, παρά το γεγονός ότι γεύτηκε τη δόξα πολύ νωρίς και νέος, δεν ανήκει στους… καλαμοκαβαλάρηδες. Τέτοιες υποψηφιότητες προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση.

Έλα, βρε φίλτατε Τσαρπαλή. Κι άλλοι δήμαρχοι ξηλώνουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά δεν κάνουν έτσι. Παντού στέλνει τις φωτογραφίες ο δήμαρχος Αργυρούπολης, φορώντας τη γνώριμη πουά γραβάτα με το άσπρο πουκάμισο και το ψαλίδι στο χέρι που κόβει καλώδια. Ούτε οι καθημερινές παραστάσεις θεάτρων δεν έχουν τέτοια δελτία Τύπου. Ήθελα να ‘ξερα, τέσσερα χρόνια, μόνο με τις κεραίες ασχολείται; Η Αργυρούπολη έχει γίνει απροσπέλαστη από το καθημερινό κομφούζιο. Τα πεζοδρόμια θυμίζουν βομβαρδισμένο Λίβανο. Οι χαριστικές πράξεις μονοδρομήσεων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Για όλα αυτά ούτε μια λέξη;

Όταν πριν από δύο χρόνια έγραφα ότι η Ράλλη-Καπίκου δεν θα ασχοληθεί ξανά με τα κοινά του Μοσχάτου, η αγαπητή Καιτούλα έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας ότι δήθεν λέω ψέματα. Να όμως που ο καιρός μάς δικαίωσε. Φυσικά μακάρι να μην είχε το προσωπικό της πρόβλημα η γυναίκα και να ήταν πάλι υποψήφια. Φαίνεται όμως ότι ο Βασίλης Σπανάκης, που στηρίζεται επισήμως από τη Νέα Δημοκρατία, πάει πολύ καλά. «Γαλάζιο αντάρτικο» ψηφοδέλτιο ετοιμάζει και ο Αντώνης Λιβάνιος.

Η απόλυτη σιωπή από τον δήμαρχο Αλίμου, φίλτατο Κώστα Μαντζουράνη, σχετικά με τις καταγγελίες για χρηματισμό παραγόντων του δήμου από τον δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο δήμαρχο Ταρασιάδη. Γιατί, Κώστα μου;

Πριν από λίγο καιρό έγινε ένα δικαστήριο με κατηγορούμενο έναν δημοτικό σύμβουλο του δήμου Αμαρουσίου και μηνυτή τον δήμαρχο. Προχθές πήρα τα πρακτικά της δίκης στα χέρια μου. Ο σύμβουλος δικάστηκε για πλαστογράφηση επτά μήνες. Σημεία και τέρατα ακούστηκαν στο δικαστήριο. Μιλάμε για ελεεινούς και στυγνούς εκβιασμούς από ανθρώπους που υποτίθεται ότι υπηρετούν το συμφέρον της πόλης εις βάρος του Τζανίκου. Το Εφετείο έχει προσδιοριστεί για μετά τις εκλογές. Η αμετάκλητη καταδίκη είναι σχεδόν βέβαιη. Έμαθα λοιπόν ότι αυτός που καταδικάστηκε θα κοσμεί το ψηφοδέλτιο του Πατούλη στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Είναι δυνατόν, βρε Γιώργο; Μου λένε ότι έχεις ενημερωθεί πλήρως για το ποιόν του λεβέντη, αλλά κάνεις πως δεν ακούς. Κρίμα, φίλε Πατούλη. Απορώ όμως και με τους υπόλοιπους υποψήφιους συμβούλους. Θα το ανεχθούν αυτό;

Έχει γεμίσει η πιάτσα με λαμόγια που υπόσχονται έναντι αμοιβής την υποστήριξη των υποψηφίων με θετικά σχόλια σε εφημερίδες. Τα φαξ στους υποψηφίους με διάφορα «πακέτα» προτάσεων πάνε και έρχονται. Περιττό να σας πω ότι όποιος σας υπόσχεται στα «πακέτα» αυτά και την εφημερίδα μας, πρόκειται για απατεώνα πρώτης γραμμής. Ποτέ δεν μπήκαμε σε τέτοια παιχνίδια ούτε θα μπούμε. Η εμπιστοσύνη σας κάθε Κυριακή μάς είναι αρκετή. Τα πολλά δεν τα είχαμε ποτέ, αλλά ούτε τα θέλουμε.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει σε δήμο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Μεταμόρφωση το επόμενο διάστημα. Την προηγούμενη Δευτέρα το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε την κατασκευή, σε έκταση οκτώ στρεμμάτων, στο κτήμα Δηλαβέρη, που είναι ιδιοκτησίας του δήμου, τη δημιουργία κτιριακού συγκροτήματος, πολλαπλών χρήσεων, συνολικού εμβαδού 680 τ.μ. Όλη η υπόλοιπη έκταση θα αποτελεί χώρο αναψυχής με πολυτελείς διαμορφώσεις για κάθε είδους κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου θα ξεπεράσει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το κοινοτικό πλαίσιο. Μπράβο. Αυτά είναι έργα. Καλές είναι οι πλατειούλες και οι οδοσημάνσεις, αλλά εάν κάποιος ξέρει να διεκδικεί, μόνο έτσι φαίνεται. Όπως μαθαίνω, ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο εργολάβο θα είναι διεθνής και το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις στη Γλυφάδα δείχνουν ότι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπο του δικηγόρου Θεοδωρόπουλου ήταν η καλύτερη λύση. Προχθές ανακοίνωσε την προσχώρησή της στον συνδυασμό του επισήμου υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας και η Μάτα Παπαναστασίου, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το χρίσμα. Πάντως, από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι Γλυφαδιώτες κατά 73% θέλουν δήμαρχο άφθαρτο και μακριά από το παρελθόν.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Δεν έχετε παράπονο. Όλο και περισσότερο χώρο αφιερώνουμε στα δημοτικά. Στείλτε μας την κίνηση του συνδυασμού σας. Μακριά από τα λαμόγια που σας ζητούν μπικικίνια για να γράψουν δύο λέξεις.


Σχολιάστε εδώ