Νέα Δημοκρατία: Θα χάσουν δήμους επειδή αδιαφορούν

Το σχετικό ρεπορτάζ στο «ΠΑΡΟΝ» της προηγούμενης Κυριακής, ότι δηλαδή η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη μάχη των νομαρχιακών εκλογών, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά την εβδομάδα που πέρασε, καθώς μέσα στις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν συνεχώς οι διαμαρτυρίες προς τον κομματικό και κυβερνητικό μηχανισμό, σε τέτοιο σημείο που ήδη ξεκίνησε η εκπόνηση προγράμματος ομιλιών και στήριξης υποψηφίων από ορισμένους υπουργούς που χαρακτηρίζονται… «βατοί», δεν ανήκουν δηλαδή από τους αντιδρώντες ακόμη και στη σκέψη στήριξης υποψηφίων…

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιοχές, όπως έχει διαπιστωθεί και από τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβερνώσας παράταξης, τα αποτελέσματα θα ήταν θετικά εάν υπήρχε εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων. Είναι οι περιοχές εκείνες όπου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί υψηλότατα ποσοστά, αλλά οι υποψήφιοί της παραμένουν μόνοι τους και δεν μπορούν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους της παράταξης.

Είναι τέτοια η αδιαφορία και τα φαινόμενα προκλητικών αρνητικών συμπεριφορών ορισμένων υπουργών, που δεν αποκλείεται εντός των ημερών να έχουμε ακόμη και παραιτήσεις ορισμένων υποψήφιων δημάρχων και ενός νομάρχη – στην περίπτωση που δεν αλλάξουν τα πράγματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτελεία των τριών υποψηφίων της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι το παιχνίδι ήδη είναι χαμένο, με βάση όχι τις μετρήσεις -που δείχνουν σε επίπεδο υπερνομαρχίας μια διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ τεσσάρων μόνο μονάδων, κάτι που αποτελεί καλό προμήνυμα- αλλά τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση απέναντί τους και οι κυβερνητικοί παράγοντες γενικώς. Εκείνος που τα ακούει είναι ο γραμματέας του κόμματος, που στην ουσία όμως δεν ευθύνεται, καθώς δεν διαθέτει καμία βοήθεια από την κυβέρνηση και τους διάφορους παράγοντές της.

Είναι χαρακτηριστικό της ανοργανωσιάς που κυριαρχεί σε επίπεδο υποψηφίων -ανοργανωσιά που γίνεται ακόμα πιο χαρακτηριστική εξαιτίας της αδιαφορίας του συνόλου των πολιτών για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, αδιαφορίας που για πρώτη φορά βρίσκεται σε τόσο υψηλά ποσοστά- και το γεγονός ότι ο Αργύρης Ντινόπουλος και η Φωτεινή Πιπιλή, σε αντίθεση με τον Σπύρο Σπυρίδωνα, ήταν οι δύο άτυχοι της… Γιορτής της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού κανείς… δεν τους προσκάλεσε. Και φυσικά η μεν Προεδρία από την ώρα που δεν έχουν επίσημη ιδιότητα γιατί να τους καλέσει; Η κυβέρνηση όμως τι έκανε;

Φαινόμενα όμως αντιδράσεων και βαθύτατης απογοήτευσης παρουσιάζονται και στον Πειραιά. Στον συνδυασμό του Παναγιώτη Φασούλα εντάσσονται αντιδήμαρχοι του συνδυασμού του Αγραπίδη. Ο Π. Μελάς κάνει υπέρ πάντων αγώνα εναντίον του Αγραπίδη και όχι εναντίον του Φασούλα. Στον συνδυασμό του Φασούλα μπαίνουν στελέχη που μέχρι χθες βρίσκονταν στο στρατόπεδο του Μαντούβαλου. Το Μανιάτικο στοιχείο του Πειραιά, που ήταν πάντα και το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας, δρα ανεξέλεγκτα, χωρίς καμία κομματική ή άλλη λογική και ενταφιάζει για λόγους προσωπικούς, φιλοδοξιών και εκδίκησης, τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για το πρώτο λιμάνι που τώρα πλέον έχουν εξαφανισθεί.

Δύο υφυπουργοί της κυβέρνησης υποστηρίζουν «αντάρτες» που κατεβαίνουν στην Αθήνα και την επαρχία. Και να σκεφτεί κανείς ότι το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα φιλικό για την κυβερνητική παράταξη.

Για πρώτη φορά διαμορφώνεται τέτοια εικόνα στις εκλογές τοπικού χαρακτήρα: δηλαδή η παράταξη που κυβερνά να έχει λιγότερους «αντάρτες» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία εξουσία να μοιράσουν, αφού δεν κυβερνούν κι όμως έχουν διπλάσιο αριθμό «ανταρτών» απ’ ό,τι η Νέα Δημοκρατία. Απέναντι σε αυτούς τους «αντάρτες», τίποτα δεν γίνεται πλην των φιλότιμων προσπαθειών του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας -τα σχόλια περί της αναποτελεσματικότητας του Λευτέρη Ζαγορίτη είναι ανόητα, καθώς κανένας γραμματέας κόμματος ποτέ δεν εισακούγεται εάν δεν στηρίζεται με κυβερνητικού επιπέδου αποφάσεις.

Ούτε καν απειλές για διαγραφή δεν διατυπώνονται ως τελεσίγραφο στις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που πιθανότατα θα έπιαναν τόπο, αφού αρκετοί από τους «αντάρτες» θα το ξανασκέπτονταν. Όσον αφορά τη στήριξη των υποψηφίων, ουδείς λόγος… Κανείς δεν ασχολείται, ούτε παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις τους. Στις περιπτώσεις μάλιστα που χρειάζεται περισσότερη βοήθεια ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς υπάρχει και «αντάρτης» υποψήφιος, οι υπουργοί και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν εμφανίζονται καν στην ουσία ψηφοθηρώντας για να έχουν και τους… δύο κοντά τους. Με αυτήν τη λογική η κυβέρνηση πορεύεται προς τις εκλογές. Και να φαντασθεί κανείς ότι σε περιπτώσεις οριακών αποτελεσμάτων θα ήταν εφικτό, όπως λένε οι γνωρίζοντες τους συσχετισμούς, να κερδηθούν δήμοι και νομαρχίες εάν η κυβέρνηση δεν αδιαφορούσε.


Σχολιάστε εδώ