Μόλις… 6.500 ευρώ τον μήνα κάθε σύμβουλος της ΕΡΤ

Το ποσό αλλά και τον νέο προσδιορισμό της ΕΡΤ, ο οποίος παραπέμπει σε άλλες εποχές… εθνικής τηλεοπτικής παλιγγενεσίας, δίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Παναγόπουλος σε ερωτήσεις του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Στέλιου Ματζαπετάκη. Ο τελευταίος με αλλεπάλληλες ερωτήσεις, προς τον πολιτικό προϊστάμενο της… «Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης», Θ. Ρουσόπουλο, ζητάει αναλυτική ενημέρωση για το έργο των συμβούλων, τα φημολογούμενα πριμ που δόθηκαν, αλλά και τη συμπεριφορά του προέδρου.

ΕΡΤ, η… «Εθνική Ραδιοτηλεόραση»

«Η ΕΡΤ ΑΕ τη χρονιά που διανύουμε κλήθηκε και θα κληθεί να απαντήσει θετικά σε πολλαπλές και μείζονες προκλήσεις. Η προετοιμασία της Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης ήταν και είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη», απαντάει μεταξύ άλλων σε ερώτηση του βουλευτή της 20ής Ιουνίου 2006 και τη συνδέει με το έργο των ειδικών συμβούλων προκειμένου προφανώς να δικαιολογήσει τις αποδοχές τους: «Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και σύμφωνα με την ως άνω διάταξη του ΓΚΠ (σ.σ. Γενικός Κανονισμός Προσωπικού) η ΕΡΤ ΑΕ έχει αυτή την περίοδο στη δύναμή της με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου 10 ειδικούς συμβούλους με συνολικό μηνιαίο κόστος 65.965 ευρώ».
Προηγήθηκε ερώτηση του βουλευτή για την απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ να αναθέσει το πρόγραμμα Eurovision Club, κόστους 102.000 ευρώ, στην εταιρεία FS Productions του Φάνη Συναδινού. Η απάντηση είναι χαρακτηριστική: «Κριτήριο της επιλογής της τηλεοπτικής παραγωγής “Ένα τραγούδι ακόμα” (Eurovision Club) ήταν η υποστήριξη με ψυχαγωγικό πρόγραμμα της διοργάνωσης από την ΕΡΤ του διαγωνισμού, αλλά και της κάλυψης των αναγκών προβολής των χορηγών». Επί της ουσίας ο πρόεδρος της ΕΡΤ παραδέχεται πως το κριτήριο για την επιδοτούμενη ΕΡΤ ήταν εμπορικό, θέση για την οποία τα ιδιωτικά κανάλια προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Αρχή ανταγωνισμού. Ο βουλευτής όμως ρώτησε και «ποιες άλλες εκπομπές έχει αναλάβει η εταιρεία αυτή από την ΕΡΤ».

Η απάντηση προκαλεί ερωτηματικά, καθώς ο πρόεδρος αναφέρει ότι «από τον Οκτώβρη 2004 έως και τον Ιούλιο 2006, ουδεμία άλλη παραγωγή είχε ανατεθεί στην ως άνω εταιρεία», ενώ «η τελευταία παραγωγή που είχε πάρει αφορούσε στην τηλεοπτική εκπομπή “Ταξίδι στον Πολιτισμό” (σύμβαση υπ. αριθμ. 114/08/12/03». Άραγε στο παρελθόν η εταιρεία του Φ. Συναδινού δεν ανέλαβε άλλες εκπομπές;

Ο βουλευτής Ηρακλείου, θεωρώντας ελλιπή την απάντηση του υπουργείου, επανέρχεται με τρεις ερωτήσεις.

Στην πρώτη (19/7/2006) μεταξύ άλλων ρωτάει αν «υπάρχουν σύμβουλοι στο ίδρυμα που λαμβάνουν 11.000 ευρώ μηνιαίως και διαμένουν μονίμως στην ιδιαίτερη πατρίδα τους» και αν «εδόθησαν ή όχι 400.000 ευρώ σε μέλη επιτροπών ή διευθυντικά στελέχη ως πριμ παραγωγικότητας». Συμπληρώνει πως σε «καταφατική περίπτωση, πώς δίδονται πριμ, όταν η ακροαματικότητα της ΕΡΤ δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση των καναλιών;». Ζητάει ακόμη τα ονόματα των ειδικών συμβούλων, αλλά και «ποιους, ονομαστικά, και με ποια μηνιαία αμοιβή δημοσιογράφους απασχολεί το ίδρυμα» με λεπτομέρειες. Στο παρελθόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η ΕΡΤ σε αντίστοιχο ερώτημα είχαν καλυφθεί πίσω από μια γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επί εποχής Σημίτη, για στέλεχος της… Cosmote.

Στη δεύτερη (20/7/2006) ρωτάει «αν υπάρχουν ή όχι σύμβουλοι στο ίδρυμα ο οποίοι λαμβάνουν 11.000 ευρώ μηνιαίως και διαβιούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους» και «ποιοι είναι αυτοί», ενώ επαναφέρει το ζήτημα των πριμ.

Τέλος, στην τρίτη (25/7/2006) θέτει και το θέμα της συμπεριφοράς του προέδρου της ΕΡΤ, επικαλούμενος μαρτυρία του πρόεδρου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, στον οποίο φέρεται να δήλωσε ότι δεν δέχεται «καμία συνάντηση με έλληνες σκηνοθέτες». Ο Σ. Ματζαπετάκης ρωτάει τον υπουργό «από ποιον είναι εξουσιοδοτημένος ο κ. πρόεδρος να συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο σε εργαζόμενους» και «πότε, συγκεκριμένα, θα του επιβάλετε να δεχθεί την επιτροπή».


Σχολιάστε εδώ