κάτω στον Πειραιά

Το παρασκήνιο της υπόθεσης είναι αρκετά ενδιαφέρον. Εδώ και 4 περίπου μήνες ο Δημ. Παρασκευόπουλος και ο Χ. Φωτίου έχουν πάρει από το… χέρι τον Φασούλα και τον… περπατάνε στον Πειραιά. Ο ίδιος ο «ψηλός» λέει παντού ότι ο Παρασκευόπουλος θα είναι ο πρώτος που θα μπει στον συνδυασμό του. Πριν από 20 περίπου μέρες ένα ανώνυμο γράμμα έφθασε στον Φασούλα και ανέφερε ότι ο Παρασκευόπουλος αγόρασε ένα ακίνητο μαζί με τον «βαρώνο της κοκαΐνης», Αγγελόπουλο! Το γράμμα αυτό το απέκρυψε ο «ψηλός» προσπαθώντας να βγάλει προφανώς ο ίδιος άκρη, κι όταν δεν… έφθασε πουθενά, το έδειξε στον Παρασκευόπουλο και του είπε ότι έχει… «βαρίδια» και δεν μπορούσε να τον συμπεριλάβει στον συνδυασμό του. Ο Παρασκευόπουλος θύμωσε, όχι επειδή δεν τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο, αλλά επειδή επί 15 μέρες του έκρυβε την επιστολή που τον αφορούσε και δεν του ζήτησε από την πρώτη στιγμή εξηγήσεις. Γι’ αυτό την επομένη κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστου στον Εισαγγελέα Πειραιά και ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει ανεξάρτητος δήμαρχος. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να… ταρακουνηθούν το ΠΑΣΟΚ και ο Φασούλας. Γιατί αμέσως ακόμα και υποψήφιοι που είχε ανακοινώσει ο Φασούλας έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα εγκαταλείψουν τον «ψηλό» και θα πάνε με τον «αντάρτη»!

Παράλληλα, φορείς των Καμινίων και των Μανιάτικων, περιοχές που ελέγχει λόγω φιλικών σχέσεων ο Παρασκευόπουλος, έσπευσαν να δηλώσουν πλήρη υποστήριξη σ’ αυτόν. Ακόμα και ο Φωτίου αποστασιοποιήθηκε και εμφανίστηκε αρκετές φορές με τον «αντάρτη»!

Όλα αυτά είχαν αποτέλεσμα να… «ζώσουν τα φίδια» το ΠΑΣΟΚ, που έβλεπε ότι χάνει την πιθανότητα να διεκδικήσει τον δήμο από την πρώτη Κυριακή. Έτσι πολλοί παράγοντες, ιστορικά στελέχη, πρώην υπουργοί κ.λπ. έπεσαν πάνω στον Παρασκευόπουλο για να μην κατέβει ανεξάρτητος. Ο ίδιος ο Π. Φασούλας σε ανακοίνωσή του που εστάλη σε όλα τα ΜΜΕ, ανέφερε ότι σέβεται και τιμά τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο, που είναι παλιός αγωνιστής και από τα πιο ηθικά στοιχεία της πόλης, κάτι που τον κάνει απαραίτητο για τον συνδυασμό του.

Έπειτα απ’ αυτά ο Δ. Παρασκευόπουλος, βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της παράταξης, έριξε τους τόνους και αναμένεται να ανακοινώσει την αποδοχή της πρόσκλησης του Φασούλα να περιληφθεί στον συνδυασμό του.

Χωρίς… Ολυμπιακούς το ψηφοδέλτιο του Φασούλα

Ενωτικό μήνυμα επιχείρησε να «περάσει» στην εντυπωσιακή εκδήλωση που έκανε για να παρουσιάσει τον συνδυασμό του ο Π. Φασούλας. Παράλληλα θέλησε να δείξει ότι έχει διείσδυση στον φιλελεύθερο χώρο και ότι ο συνδυασμός του δεν είναι του ΠΑΣΟΚ, αλλά περιλαμβάνει όλες τις τάσεις. Τον πρώτο λόγο ωστόσο στην εκδήλωση τον είχε το ΠΑΣΟΚ αφού πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη που έδωσαν βροντερό «παρών». Μεταξύ αυτών είδαμε τον Κώστα Λαλιώτη, τον Γιώργο Ανωμερίτη, τον Γιάννη Διαμαντίδη, τον Μανώλη Μπεντενιώτη, τον Δημ. Καρύδη και άλλους.

Στην ομιλία του ο Π. Φασούλας τόνισε ότι θα αξιώσει πόρους υπέρ του δήμου από την ΕΥΔΑΠ για την Ψυττάλεια και θα επαναδιαπραγματευθεί με τον ΟΛΠ τα χρήματα που εισπράττει ο δήμος με προφανή σκοπό να τα αυξήσει! Επίσης δεσμεύθηκε να δώσει αρμοδιότητες στα διαμερίσματα και ζήτησε να γίνει ο Πειραιάς πόλη της νεολαίας και της διασκέδασης για να «τραβήξει» κόσμο. Καταλήγοντας ο Π. Φασούλας τόνισε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την πολυσαλλεκτικότητα μας και την ανεξαρτησία μας. Να διαμορφώσουμε τις προοπτικές για ευρύτερες συγκλίσεις και συνεργασίες.

Όσοι είναι δύσπιστοι, ας είναι οι πιο αυστηροί κριτές μας. Όσοι γοητεύονται και συμφωνούν με μια τέτοια προοπτική, ας ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, αφού στον Πειραιά δεν περισσεύει κανείς.

Πολίτες του Πειραιά,
Εγώ όπως όλοι ξέρετε, δεν γεννήθηκα στον Πειραιά, ούτε μεγάλωσα εδώ. Στον Πειραιά όμως βρήκα το λιμάνι που ψάχνει κάθε άνθρωπος στη ζωή του.

Ο Πειραιάς μού έδωσε πολλή και ανεπιτήδευτη αγάπη, τέτοια που δεν έχω γνωρίσει ξανά στη ζωή μου.

Αυτή την αγάπη θέλω να ανταποδώσω.

Ζω και αναπνέω καθημερινά στον Πειραιά. Νιώθω κομμάτι αυτής της πόλης, και αυτό το ισχυρό συναίσθημα, αυτή τη σχέση ζωής, δεν μπορεί κανείς να την ακυρώσει».

Ο συνδυασμός

Τα πρώτα 47 ονόματα που ανακοίνωσε ο Π. Φασούλας είναι: Αβραμίδης, Αγγελόπουλος, Αναγνώστου, Αντωνάτος, Αξαρλής, Αρώνης, Βλασσοπούλου, Βουγιουκλάκης, Βουράκης, Βρόντος, Βρότσος, Γαϊτανάρος, Γιωργιάδου -Λειβαδάρου, Ν. Γιούτσος, Δ. Γκερλές, Ν. Δαφνής, Κ. Δήμτσας, Δοκός, Ιατρόπουλος, Καρύδη, Κιοσσές, Κορακάκης, Κούβαρης, Κουκουδάκη, Κουτσολιάκου-Ματιάτου, Λαμπράκης, Μακρυνός, Μαλτέζος, Μαντζουράτος, Μαστρόκαλος, Μουσελής, Μπενέτος, Μπόκοτα, Ντεντιδάκης, Ποΐλας, Ρεσβάνης, Σδρένιας, Σερεμέτη, Σορώτος, Σταμελάκη, Τετράδης, Υδραίος, Φιλαδιτάκης, Φιλιππάκος, Χαμάκος, Χαρδαβέλας και Χρυσοφάκης.

Από αυτούς οι 8 προέρχονται από τον νεοδημοκρατικό χώρο και συγκεκριμενοποιούν το «άνοιγμα» του Φασούλα προς τα… δεξιά. Όμως οι δύο είναι άνθρωποι του Πέτρου Μαντούβαλου. Αναλυτικά οι προερχόμενοι από το νεοδημοκρατικό χώρο υποψήφιοι του Φασούλα είναι:

Κατερίνα Αναγνώστου: Ήταν υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος του Αγραπίδη στις προηγούμενες εκλογές που δεν εξελέγη.

Κώστας Σορώτος: Είναι αδελφός της πρώην νομάρχη Πειραιά Μαίρης Σορώτου-Τσανάκη που είχε εκλεγεί με τη ΝΔ.

Νίκος Μουσελής: Πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πειραιά, μέλος του πολιτικού γραφείου του Π. Μαντούβαλου.

Κώστας Δήμτσας: Δεξί χέρι του Αγραπίδη κι αυτός και η σύζυγός του ολόκληρη την πρώτη τετραετία της δημαρχίας του.

Βασίλης Βουγιουκλάκης: Επί σειρά ετών αντιδήμαρχος του Αγραπίδη, και κουμπάρος του Μαντούβαλου.

Κώστας Ρεσβάνης: Εκλέγεται πάντα στο ΔΣ του δικηγορικού συλλόγου Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Ανδρέας Κιοσσές: Πρόεδρος του Συλλόγου «Φοίνικας» Πειραϊκής και προσωπικός φίλος του δημάρχου.

Άρης Ποΐλας: Δεδηλωμένος νεοδημοκράτης, που στις προηγούμενες εκλογές έκανε ψήφους στον Κουβάτσο.

Σταυρούς θα φέρουν σίγουρα οι Αντ. Αρώνης, Νίκος Γιούτσος, Κώστας Χαρδαβέλας, Δάφνη Μπόκοτα, Ελένη Ματιάτου – Κουτσολιάκου, Αθηνά Σταμελάκη και Κώστας Ρεσβάνης.

Από την «παλιά» φρουρά των συμβούλων του Μπεντενιώτη μετέχουν όλοι, δηλαδή οι Τάκης Αβραμίδης, Γ. Αξαρλής, Νίτσα Βλασσοπούλου, Βασ. Βουράκης, Δημ. Βρόντος, Δημ. Γκερλές, Λεωνίδας Κούβαρης, Γιάννης Μπενέτος, Μιχ. Ντεντιδάκης, Γιάννης Υδραίος και Μπάμπης Φιλαδιτάκης.

Είναι εμφανές σ’ αυτήν την φάση η προσπάθεια του Φασούλα να… απογαλακτιστεί η παράταξη από τον Λογοθέτη. Απέφυγε να… μπλέξει με Πιπιτσούλη και Βολυράκη. Ωστόσο δεν απέφυγε κάποια άλλα… πρωτοπαλίκαρα της διαπλοκής, όπως τον Δ. Γκερλέ, ο οποίος έτρεχε από δικαστήριο σε δικαστήριο για να υπερασπισθεί τον Λογοθέτη. Αυτά είναι σίγουρα «βαρίδια» για τον Φασούλα, που γύρευε ένεκα ποιων συμβιβασμών διατηρήθηκαν στο ψηφοδέλτιό του. Θα πει ίσως κάποιος ότι κι άλλοι σύμβουλου του Μπεντενιώτη είχαν κατέβει και με τον Λογοθέτη. Μόνο που αυτοί μόλις είδαν τις ρεμούλες -προς τιμήν τους- αποστασιοποιήθηκαν και έφθασαν να δίνουν ακόμα και στοιχεία για να αποκαλυφθεί το όργιο που γινόταν τότε στον δήμο. Έδειξαν με τη στάση τους και την εν γένει συμπεριφορά τους ότι ήταν αντίθετοι στα όσα γίνονταν στον Πειραιά και δεν έτρεχαν από δικαστήριο και δικαστήριο να υπερασπιστούν τον Λογοθέτη. Είναι άνθρωποι που δούλεψαν και δουλεύουν για τον Πειραιά και άξια ο πειραϊκός λαός τους εξέλεγε στο δημοτικό συμβούλιο, έστω και ως αντιπολίτευση. Και, για να μην κρυβόμαστε, σ’ αυτούς θα στηριχθεί τώρα και ο Φασούλας. Γιατί απ’ όσους καινούργιους ανακοίνωσε 6-7 μόνο μπορούν να «τραβήξουν» σταυρούς. Αν δεν υπήρχαν δηλαδή οι 10-11 του Μπεντενιώτη, κανένας δεν θα μπορούσε να… τραβήξει το κάρο… Γι’ αυτό και ο «ψηλός» έσπευσε να τους ανακοινώσει μαζί με τους υπόλοιπους. Γιατί αν τους δυσαρεστούσε, εμφανίζοντάς τους στη «δεύτερη δόση», σαν… δεύτερης διαλογής, θα τους έχανε. Τώρα όμως πρόλαβε, κι αυτοί είναι εκείνοι που θα βγάλουν τα… κάστανα από τη φωτιά. Γιατί κακά τα ψέματα ο συνδυασμός του Μ. Μπεντενιώτη είχε τα καλύτερα από τα στελέχη της δημοκρατικής παράταξης στον Πειραιά. Γι’ αυτό ας φροντίσει ο Φασούλας να αξιοποιήσει τα στελέχη αυτά, γιατί την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουν για τον Πειραιά δεν τα διαθέτουν οι υπόλοιποι όσο μεράκι και να έχουν για την πόλη, που δεν το αμφισβητούμε.

Μια άλλη παρατήρηση είναι η… απουσία του Ολυμπιακού από το ψηφοδέλτιο. Ο Κόκκαλης έδειξε να «γέρνει» υπέρ του Αγραπίδη, όπως είχαμε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή. Κανένας που να έχει ενεργό σχέση με την ΠΑΕ και την ΚΑΕ δεν πήγε με τον Φασούλα. Κι ας έγιναν προσπάθειες… Ο Νίκος Γιούτσος είναι παλαίμαχος, ο Αντ. Αρώνης ως πολίστας ανήκε στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, ο Άρης Ποΐλας έχει διακόψει εδώ και χρόνια τη συνεργασία του με τον σύλλογο. Ούτε καν εκπρόσωπος των οργανωμένων οπαδών δεν μετέχει στον συνδυασμό. Σίγουρα αυτό αποτελεί ένα μήνυμα.

«Άνοιξε» τα χαρτιά του λοιπόν ο Φασούλας. Και άσους έχει και… ρηγάδες. Είναι ένας συνδυασμός που φέρνει σταυρούς -υπό προϋποθέσεις- αλλά που, με τα όσα διέρρεαν, τον περίμεναν πιο «δυνατό» οι Πειραιώτες. Υπάρχουν βέβαια… ακόμα κενά αλλά και περιθώρια βελτίωσης. Εκεί «κρύβονται» προφανώς τα τελευταία «όπλα» που έχει στη… φαρέτρα του ο «ψηλός». Για να δούμε…


Σχολιάστε εδώ