Η «τυφλή» δυσαρέσκεια

Aναμφισβήτητος σύμμαχος των κυβερνητικών σχεδιασμών αναδεικνύεται η «τυφλή» δυσαρέσκεια του λαϊκού παράγοντα, για την οικονομική δυσπραγία που βιώνει. Η κρατούσα κατάσταση εκμεταλλευόμενη άριστα την επικοινωνιακή υπεροπλία της καθώς και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να προσανατολίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε αντικυβερνητική κατεύθυνση, καταφέρνει να παρατείνει την πολιτική και εκλογική υπεροχή της. Κι έτσι εκ των πραγμάτων διευκολύνονται οι εκλογικοί σχεδιασμοί της.

• Από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις στην οικονομία από την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, το καθεστώς της επιτήρησης, καθώς και η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή αποτελούν εμπόδια στην απρόσκοπτη υλοποίηση των εκλογικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, καθότι περιορίζουν τις δυνατότητες υλοποίησης των προεκλογικών της υποσχέσεων. Ταυτόχρονα, ο επερχόμενος χειμώνας θα μεγιστοποιήσει τα οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών και θα προσδώσει πολιτική δυναμική σε διάφορες διεκδικήσεις, όπως για παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης, κάτι που μπορεί να μετασχηματίσει την «τυφλή» δυσαρέσκεια σε αντικυβερνητική δυσαρέσκεια.

• Η επικοινωνιακή υπεροπλία που διαθέτει η κρατούσα κατάσταση της παρέχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει την πίεση της πολιτικής αντιπολίτευσης, όμως δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα, εάν βρεθεί αντιμέτωπη με την κοινωνική αντιπολίτευση. Πάντως, στις επιτυχίες της κυβέρνησης Καραμανλή πρέπει ν’ αποδοθεί το γεγονός ότι έχει αποτρέψει μέχρι τώρα τη συγκρότηση κοινωνικής αντιπολίτευσης.

• Προφανώς, οι εκλογικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης Καραμανλή συνδέονται ευθέως με την πορεία της οικονομίας. Τα οικονομικά μεγέθη θα καθορίσουν το πότε των πρόωρων εκλογών, με τον Γιώργο Αλογοσκούφη ν’ αναδεικνύεται σε «τροχονόμος» του πότε! Έτσι εάν τα δεδομένα της οικονομίας δεν προσφέρουν φως στο βάθος του τούνελ, ισχυροποιείται το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων.

ΥΓ.: Επειδή, ως γνωστόν, προέχουν τα μπάνια του λαού, η στήλη αναχωρεί (…) και επανέρχεται τον Σεπτέμβριο.


Σχολιάστε εδώ