Επιλογή πόλωσης ή πανικός

Η κόντρα λοιπόν μεταξύ Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και Χρύσας Αράπογλου καλά κρατεί στη Θεσσαλονίκη. Το σίριαλ ξεκίνησε μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, όταν στις αρχές Ιουλίου η Χ. Αράπογλου ανάρτησε επί πληρωμή αφίσες με μηνύματα του συνδυασμού της σε διαφημιστικές πινακίδες.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Β. Παπαγεωργόπουλου, ο οποίος θεώρησε ότι η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ παρανόμησε. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος στήριξε την καταγγελία του στο γεγονός ότι, κατά τη δική του άποψη, η προεκλογική περίοδος για την προβολή των υποψηφίων ξεκινά έναν μήνα πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Απαντώντας η κ. Αράπογλου κατέρριψε το επιχείρημα του κ. Παπαγεωργόπουλου, δίνοντας στη δημοσιότητα τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών που προσδιορίζουν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στις 14 Ιουνίου, στηρίζοντας επιπλέον την επιχειρηματολογία της σε ειδική γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Χρυσόγονου. Παράλληλα, η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον δήμαρχο για σχεδιασμένη επιχείρηση φίμωσης των συνυποψήφιων του.

Και ενώ θα περίμεναν όλοι ότι αυτή η κόντρα θα τελείωνε εκεί, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε μία από τις καθιερωμένες συνεντεύξεις Τύπου που δίνει και ενώ κυριαρχούσε στην επικαιρότητα το θέμα της πυρκαγιάς στη χωματερή των Ταγαράδων, ανέβασε εκ νέου τους τόνους, επαναλαμβάνοντας την καταγγελία του για τις αφίσες.

Στις δηλώσεις του κ. Παπαγεωργόπουλου αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα η κ. Αράπογλου, η οποία σε συνέντευξή της εκτός των άλλων κατηγόρησε τον δήμαρχο για αλλοίωση της ειδικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τα θέματα της προεκλογικής προβολής των συνδυασμών εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Κάλεσε επίσης τον κ. Παπαγεωργόπουλο να εγκαταλείψει την αφισομαχία και να συζητήσει τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο κάθε δήμου είναι υποχρεωμένο αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου να καθορίσει και να κατανείμει αναλογικά τους χώρους υπαίθριας προβολής σε όλους τους συνδυασμούς που κατέρχονται στις εκλογές.

Η Χρύσα Αράπογλου παρουσίασε τα επίσημα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, από τα οποία προκύπτει ότι η απόφαση που εκδόθηκε δεν έχει καμία σχέση με αυτά που συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο, ότι καμία πρόταση του δημάρχου δεν κατατέθηκε προς ψήφιση, πολύ δε περισσότερο δεν έγινε καμία κατανομή των υπαίθριων χώρων διαφήμισης. Για το γεγονός αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι του Σπύρου Βούγια δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Όπως διέρρευσε δε στα δημοσιογραφικά γραφεία, η περίεργη αυτή απόφαση του συμβουλίου, που είχε ημερομηνία 7 Ιουλίου, εστάλη από τον δήμο ταχυδρομικώς στην κ. Αράπογλου με ημερομηνία ταχυδρομείου 25 Ιουλίου!

Στελέχη του συνδυασμού της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ, που κλήθηκαν να σχολιάσουν το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη λήψη της απόφασης μέχρι την κοινοποίησή της στην κ. Αράπογλου, θεώρησαν ότι αυτός ο χρόνος ήταν απαραίτητος στον δήμαρχο για να μπορέσει να «μαγειρέψει» την απόφαση όπως τον βολεύει και να την «καλλωπίσει» με ολίγη νομιμοφάνεια.

Ερωτηματικά

Το θέμα λοιπόν φαίνεται να μην τελειώνει εδώ.

Η στάση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για τις αφίσες της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ προκαλεί ερωτηματικά, αφού συντηρεί ένα θέμα που καθόλου δεν ενδιαφέρει τους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να κρίνουν τους υποψήφιους για το περιεχόμενο των θέσεων και των προγραμμάτων τους. Τα ερωτηματικά αυτά γίνονται ακόμη πιο έντονα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια περίοδο που εμφανίστηκαν οι αφίσες της Χρύσας Αράπογλου σε διπλανές διαφημιστικές πινακίδες υπήρχαν αφίσες του Χάρρυ Κλυνν, υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας στην Καλαμαριά, για τις οποίες κανένας λόγος δεν έγινε.

Επίσης, από το περιβάλλον του δημάρχου διαρρέεται η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να προκληθεί με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Εκλογικών Παραβάσεων της Περιφέρειας, με την οποία θα επιβάλλεται πρόστιμο στην υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, ώστε αυτή να ποινικοποιηθεί και να «συρθεί» στις εκλογές ως παραβάτισσα της εκλογικής νομοθεσίας.

Την ώρα που έκλεινα αυτό το σημείωμα και αναχωρούσα -με την άδειά σας, κύριε διευθυντά- για ολιγοήμερες διακοπές, πληροφορήθηκα πως η εν λόγω επιτροπή ελέγχου κάλεσε τη Χρύσα Αράπογλου για να την ενημερώσει -όπως έγραφε η πρόσκληση- σχετικά με το περιεχόμενο εις βάρος της καταγγελίας από… απλό πολίτη.

Πληροφορήθηκα μάλιστα πως ο «απλός πολίτης» δεν είναι καθόλου… απλός, καθότι τυγχάνει επικεφαλής της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ της ΔΕΘ και νομικός σύμβουλος του οργανισμού της λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης.

Σημειώνω, επίσης, πως την ώρα που η επιτροπή της περιφέρειας συνεδρίαζε και αποφάσιζε την πρόσκληση της κ. Αράπογλου για… ενημέρωση (δεν τόλμησαν να αναφέρουν τη λέξη «απολογία»), ο δήμαρχος έδινε αιφνιδιαστική συνέντευξη Τύπου, στην οποία κατήγγειλε την αντίπαλό του για… αφισορρύπανση.

Κι όλα αυτά επειδή η υποψήφια δήμαρχος μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου τόλμησε να πληρώσει μια διαφημιστική εταιρεία για να τοποθετήσει διαφημιστικές πινακίδες, προκειμένου να γνωστοποιήσει τον τίτλο και να προβάλει τις θέσεις της παράταξής της.

Και μη χειρότερα! Πάντως οι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν «βούτυρο στο ψωμί τους» την απόπειρα φίμωσης στην οποία έχει επιδοθεί ο δήμαρχος, ετοιμαζόμενοι να «σηκώσουν» όσο το δυνατόν περισσότερο το θέμα.

Σημ. «Π»: Για δύο εβδομάδες ο «Λευκοπυργιώτης» θα σας λείψει... Λίγη ξεκούραση απαραίτητη, εν όψει μάλιστα του εκλογικού φθινοπώρου, όπου ποιος τον πιάνει τον «Βαρδάρη»...


Σχολιάστε εδώ