«Ελεύθερος Τύπος»: Πρώτα διακοπές και μετά δουλειά και αγορές!

Η τακτική αυτή, όπως εκτιμάται, αποτελεί εν μέρει την υλοποίηση της υπόσχεσης που η ίδια η Γιάννα Αγγελοπούλου έδωσε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όταν του είπε ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική γραμμή της εφημερίδας. Μετά τις δημοτικές εκλογές ωστόσο, όπως λένε στενοί συνεργάτες του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, θα γνωστοποιηθεί το εύρος των ανακατατάξεων στις οποίες θα προχωρήσει η νέα ιδιοκτησία, δίνοντας και το στίγμα των μελλοντικών σχεδίων για τον ρόλο που θα παίξει ο «Ελεύθερος Τύπος» στον ευρύτερο χώρο συμφερόντων του πανίσχυρου επιχειρηματικού ζεύγους. Όπως είναι λογικό, αλλαγές στο πολιτικό τμήμα ή το τμήμα των υπουργείων θα προκαλέσουν συζητήσεις.

Προς το παρόν σειρά έχουν οι διακοπές. Η Γιάννα Αγγελοπούλου επανέκαμψε στην Αθήνα τη Δευτέρα για τη δεξίωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως επέστρεψε στις διακοπές της. Η κατάσταση στην εφημερίδα δείχνει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει, με το ζεύγος Αγγελόπουλου να έχει τον πλήρη έλεγχο και με τους εφοπλιστές να διαθέτουν τυπική συμμετοχή. Για τη θέση του διευθυντή ακούγεται το όνομα του Δ. Ρίζου, τον οποίο, όπως γράφαμε, «φωτογραφίζοντάς» τον την περασμένη Κυριακή, προσέγγισε το Μαξίμου και ζήτησε την εμπλοκή του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση του «Αδέσμευτου Τύπου».

Από την έλευση του νέου ΔΣ της εταιρείας Ίδρυμα Τύπου ΑΕ, πριν από δέκα περίπου μέρες, έχουν εγκατασταθεί στο λογιστήριο της εφημερίδας και στον δεύτερο όροφο της διοίκησης οι άνθρωποι της Γιάννας Αγγελοπούλου και «ξεσκονίζουν» όλα τα οικονομικά της εκδοτικής εταιρείας. Όπως λέγεται, οι αλλαγές στην εφημερίδα θα αρχίσουν ακριβώς από το λογιστήριο και το διαφημιστικό τμήμα. Η οικονομική κατάσταση της εφημερίδας δεν είναι ρόδινη και, μέχρι την κατάθεση των προτάσεων που ζήτησε η Γιάννα Αγγελοπούλου από τους δύο διευθυντές Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Σίμο, θα επιχειρηθούν παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σχεδιάζεται να αλλάξει η εφημερίδα χαρτί και «lay out», ενώ πολλές προτάσεις γίνονται για τις προσφορές που θα διανέμει στο αναγνωστικό κοινό.

Στο μεταξύ, την προπερασμένη Παρασκευή οι δημοσιογράφοι ειδοποιήθηκαν ότι θα γίνει συγκέντρωση του προσωπικού για τη γνωριμία με τα μέλη του νέου ΔΣ της εταιρείας. Τελικά όμως αργά το απόγευμα τα μέλη του ΔΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ηλία Κουτρουμπή και τον διευθύνοντα σύμβουλο Αχιλλέα Στεργίου, πήγαν από τμήμα σε τμήμα σε όλη την εφημερίδα και γνώρισαν τους συντάκτες. Τις συστάσεις έκαναν οι δύο διευθυντές της εφημερίδας και οι κύριοι Καραμάνος και Σαρρής, πρόεδρος και εκδότης αντίστοιχα της εταιρείας με την παλιά ιδιοκτησία. Πάντως, αυτό που αξίζει προσοχής είναι ότι παρά την εγκατάσταση του νέου ΔΣ η ταυτότητα της εφημερίδας δεν έχει αλλάξει ακόμη.

Το ερώτημα είναι τι αποτέλεσμα θα βγάλει η οικονομική μελέτη των στοιχείων της εφημερίδας και τι θα γίνει με το προσωπικό. Θα γίνουν απολύσεις -και με ποια κριτήρια;- θα υπάρξει πρόταση για εθελούσια έξοδο ή δεν θα γίνει τίποτα από τα δύο; Ένα δεύτερο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο αδελφός του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παναγιώτης, ο οποίος προς το παρόν παραμένει σιωπηλός.


Σχολιάστε εδώ