Γιώργο, βάλε τάξη στο ΠΑΣΟΚ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουν μια απραξία, ένα μούδιασμα, μια χαλαρότητα στις αντιπολιτευτικές δυνάμεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω και αν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες επιδεικνύει μια σπουδή σαν άλλος υπουργός Εξωτερικών στις διεθνείς εξελίξεις του Μεσανατολικού.

Η παλαιά ρήση «έξω πάμε καλά, αλλά μέσα τι κάνουμε;» φαίνεται να ταιριάζει γάντι αυτή τη στιγμή στους νωχελικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό ορισμένα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να ταρακουνήσουν τα εσωκομματικά νερά, προκαλώντας την αντίδραση του αρχηγού τους, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση «για το τι ΠΑΣΟΚ χρειαζόμαστε».

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, μέλος του ΠΣ , ακούγοντας τα υπόλοιπα στελέχη στις συνεδριάσεις να λένε στον κ. Παπανδρέου ότι όλα βαίνουν καλώς, αντιδρά και πολλές φορές γίνεται κακός. «Ε, δεν είναι έτσι όπως σας τα λένε πρόεδρε, δεν πάμε καλά και γι’ αυτό χρειάζεται κάτι να κάνουμε», είναι η πρώτη του αντίδραση στις επαναλαμβανόμενες εισηγήσεις των στελεχών που τάσσονται υπέρ του «όλα βαίνουν καλώς».

Αυτές τις ημέρες, που οι συνεδριάσεις λιγόστεψαν λόγω του θέρους, αλλά και λόγω των διεθνών εξελίξεων και των πρωτοβουλιών του κ. Παπανδρέου σε Ρώμη και Λίβανο που τον αναγκάζουν να βρίσκεται εκτός Ελλάδας, στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν επιβεβλημένη μια κίνηση που θα βγάλει το ΠΑΣΟΚ από το σημερινό αδιέξοδο. «Δεν είναι δυνατόν ο Παπανδρέου να μην έχει τέσσερα πέντε άτομα κοντά του που να καταλαβαίνουν την ελληνική πολιτική πραγματικότητα και να κάθεται να ασχολείται με το τι λέει ο ένας και ο άλλος, που πολλές φορές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις».

Όσα από τα στελέχη υποστηρίζουν την άποψη αυτή, θεωρούν αναγκαίο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να ανασυνθέσει το επιτελείο του με στελέχη που να διαθέτουν πολιτική εμπειρία και όχι να ασχολούνται μόνο με το προσωπικό προφίλ του αρχηγού τους: «Στο τέλος, θα την πληρώσει η Μαριλίζα, που είναι η μόνη που εργάζεται περισσότερο απ’ όλους», επισημαίνουν τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που αντιδρούν στη νωχελική αντιπολιτευτική τακτική του Γιώργου.

Ωστόσο κάτι τέτοιο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται εφικτό. Ο Γιώργος περιμένει να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο, αφού πιστεύει ότι μια των ημερών θα γίνει πρωθυπουργός, υποστηρίζουν κάποιοι δικοί του άνθρωποι. Αδιαφορεί όμως για το πότε, αλλά αυτή η στάση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βλέποντας τη γενική απραξία, είναι ικανά να κάνουν τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη εξουσία που έχασαν. Ο χρόνος φαίνεται πως έχει τη δική του βαρύτητα, το πότε δηλαδή αυτά που περιμένει ο κ. Παπανδρέου θα γίνουν…

Προς το παρόν, συνεργάτες του επιμένουν ότι αυτό το διάστημα ο κ. Παπανδρέου θέλει να δει με ποιον τρόπο θα κεφαλαιοποιήσει τις πρωτοβουλίες του για τη Μέση Ανατολή, γιατί, όπως γίνεται αντιληπτό, παρόμοιες κινήσεις δεν γίνονται μόνο για τους αδικοχαμένους Παλαιστίνιους, Λιβανέζους ή και Ισραηλινούς.

Προέχει το δικό του πολιτικό όφελος και γιʼ αυτό θα το διαφυλάξουν με κάθε θυσία. Από την άλλη βέβαια επιμένουν κάποιοι να λένε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν αρχηγός μεγάλου κόμματος και πως είναι εγκλωβισμένος στα χαρακτηριστικά ενός απλού υπουργού Εξωτερικών με μεγάλη εμπειρία.

Στην πραγματικότητα όμως ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να πιστεύει -έτσι τουλάχιστον εκτιμούν οι συνομιλητές του- ότι η πολιτική εμπιστοσύνη κερδίζεται πρώτα με τη διεθνή καταξίωση και μετά όλα τα άλλα. «Βρήκε πρόσφορο έδαφος και παίζει μπάλα», σημειώνουν οι υποστηρικτές του, καθώς γνωρίζουν, όπως και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ότι στο τέλος… πληρώνεται ο λογαριασμός. Εννοούν φυσικά ότι με την απραξία που δείχνει η κυβέρνηση, αλλά και με τις δύο γραμμές που εκφράζονται ανοικτά πλέον (μία της κ. Μπακογιάννη και η άλλη του κ. Καραμανλή) στο τέλος, ωφελημένος θα βγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που θα εμφανιστεί να έχει κερδίσει τη μάχη των διεθνών εντυπώσεων.

«Μα έτσι όμως κερδίζεις εκλογές;» ρωτάνε πάλι όσοι δεν καταλαβαίνουν το σκεπτικό του κ. Παπανδρέου.

Ανατρέπεται η κυβέρνηση Καραμανλή;

Ενοποιείται το ΠΑΣΟΚ και θα μπορεί να προσβλέπει σε μια νίκη στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν;

Στα ερωτήματα αυτά κανείς από το περιβάλλον του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δεν δίνει με σαφήνεια τις απαντήσεις που χρειάζονται τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κανείς που να μπορεί να απαντήσει τι τέλος πάντως επιθυμεί και σε τι προσβλέπει ο Γιώργος.

Γι’ αυτό και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επικρατούν παρόμοιοι προβληματισμοί που αν δεν λυθούν το ταχύτερο δεν αποκλείεται να μπούμε σε άλλη πολιτική περίοδο, την οποία θα έχουν προκαλέσει με τη στάση και τη συμπεριφορά τους τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν το γρηγορότερο να έρθουν και πάλι στην εξουσία, επειδή ίσως δεν μπορούν να πιστέψουν ότι στις δημοκρατίες υπάρχει και η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία…


Σχολιάστε εδώ