Γιώργος: Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν απʼ τα (εκλογικά) πέναλτι…
Και δεν αναφερόμαστε στη «μέτρηση» της απήχησής της μέσω κάποιων δημοσκοπήσεων, αλλά στην ουσιαστική παραγωγή πολιτικών αποτελεσμάτων που μοιάζει πενιχρή. Άλλωστε οι μεν νέες σοβαρές δημοσκοπήσεις θα πραγματοποιηθούν από τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη, η δε ίδια η «αντεπίθεση» ξεκίνησε ακριβώς ένεκα των δραματικών -ποιοτικών και ποσοτικών- στοιχείων των δημοσκοπήσεων του Ιούνη…
Αυτό που επισημαίνουν με ανησυχία, ακόμα και με απογοήτευση, στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πως η περιλάλητη «αντεπίθεση» ξεκίνησε και εξελίχθηκε δίχως σοβαρό πολιτικό σχεδιασμό, αλλά στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Γιουρούσια δηλαδή σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, παρεμβάσεις του Γιώργου υπό το φανερό άγχος να μην κατηγορηθεί ότι επαναλαμβάνει τις περσινές… μακρές διακοπές, συνεντεύξεις στελεχών για να παίζουν στα τηλεοπτικά δελτία και κάποιες επικοινωνιακές τρακατρούκες προς εντυπωσιασμό, σαν αυτή για το επίδομα θέρμανσης.
Το σημαντικότερο ίσως, από λάθος χειρισμούς ή (όπερ και το πιθανότερο) εξαιτίας προσωπικής επιλογής του Γιώργου, η εικόνα που εν πολλοίς κυριάρχησε ήταν:
• Ότι την «αντεπίθεση» την εξέφρασε σχεδόν αποκλειστικά ο αρχηγός, ενώ αντίθετα τα στελέχη ήταν απόντα. Μια εικόνα δηλαδή διόλου κολακευτική για ένα κόμμα που θέλει να επιστρέψει στην εξουσία, με έναν αρχηγό «μπιζιμποντιστή» να προσπαθεί με άγχος να αναστηλώσει το προφίλ του και με στελέχη απολαμβάνοντα τις θερινές διακοπές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων…
«Χωρίς σοβαρό πολιτικό σχεδιασμό, οι αντεπιθέσεις μας είναι άνευ αντικρίσματος, δεν πείθουν και δεν παράγουν αποτελέσματα», είναι η κοινή πεποίθηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε συζητήσεις στο περιστύλιο της Βουλής ή σε κουβέντες με δημοσιογράφους ή ακόμα και βουλευτές της συμπολίτευσης.
Αυτή είναι η αίσθηση που κυριαρχεί μεταξύ των βουλευτών και στελεχών, καθώς από πουθενά δεν προκύπτουν μηνύματα ανάκαμψης. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που έχει δυσαρεστήσει όσους ανέμεναν απ’ τον Γιώργο πρωτοβουλίες υπέρβασης του εσωκομματικού βαλτώματος:
• Στο πρόσφατο δείπνο με βουλευτές ο Γ. Παπανδρέου δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την κατάσταση στο Κίνημα. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα, σαν όλα να πηγαίνουν άψογα, σαν να μην υπάρχουν προβλήματα, κρίση!
Προτίμησε να μιλήσει στους βουλευτές αποκλειστικά για την κρίση στον Λίβανο και τις διεθνείς του πρωτοβουλίες. Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η μάζωξη του αρχηγού με τους βουλευτές, οι οποίοι αποχώρησαν με την απορία, αν δείπνησαν με τον πρόεδρο του κόμματός τους ή… με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.
«Φυσικά και έπρεπε να μιλήσουμε για την κρίση στο Λίβανο. Αλλά ούτε μια κουβέντα για το κόμμα; Καλά, δεν ενδιαφέρεται για την άποψή μας για το ξεπέρασμα της κρίσης;»
Είναι το ερώτημα που έθεσαν αρκετοί εκ των βουλευτών που συνέφαγαν με τον Γιώργο, ελπίζοντας πως οι επόμενοι ίσως να είναι… πιο τυχεροί και να τους κάνει τη χάρη να τους πει την άποψή του και να ακούσει τη δική τους για τα εσωκομματικά…
Υπάρχει όμως και μια άλλη εκτίμηση σχετικά με την αφετηρία και το περιεχόμενο της «θερινής αντεπίθεσης». Σύμφωνα με αυτήν, όλη η (επικοινωνιακή) φασαρία έγινε προκειμένου ο πρόεδρος να προετοιμαστεί εν όψει των δημοτικών εκλογών του Οχτώβρη. Δεδομένου ότι, όπως έχουμε επισημάνει, αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, φοβάται έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση, θέλει να δημιουργήσει «ζώνες ασφαλείας», να περιχαρακωθεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος σε αντίθεση με πέρυσι δεν κάλεσε στη Σάμο για το «Συμπόσιο» κανένα στέλεχος. Περιορίστηκε στην πρόσκληση σε κάποιους στενούς συνεργάτες της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Ουσιαστικά τα στελέχη, ακόμα και του Πολιτικού Συμβουλίου, κρίθηκαν ανεπιθύμητα για μια τόσο σοβαρή -υποτίθεται- διαδικασία, η οποία μετετράπη σε υπόθεση του αρχηγού και του επιτελείου των στενών του συμβούλων.
Αν λοιπόν οι εκλογές του Οχτώβρη πάνε έστω σχετικά καλά για το ΠΑΣΟΚ, το κέρδος θα (προσπαθήσει να) το καρπωθεί ο Γιώργος. Αν όχι, δεν θα επιτρέψει αμφισβήτηση και λόγω της απουσίας των υπολοίπων στελεχών απ’ τη «θερινή μάχη» και επειδή έχει ήδη στρατεύσει το κόμμα στη μάχη των εθνικών εκλογών, την οποία θεωρεί βεβαία για την άνοιξη του 2007, έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται.
Έτσι κι αλλιώς εκείνη η μάχη θα είναι το μεγάλο του στοίχημα. Απ’ την έκβασή της θα κριθούν σχεδόν τα πάντα για την προσωπική πολιτική του πορεία…