Βόμβα βυθού στις μίζες

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων πολιτικών παραγόντων, μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Η αίτηση δικαστικής συνδρομής υποβλήθηκε στις 20 Μαρτίου 2006, με βάση την «αυτοπρόσωπη» προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο κ. Αθανασίου, ύστερα από παραγγελία του προϊσταμένου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων κατά την προμήθεια των συστημάτων TOR-M1 και ειδικότερα στην υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Tο όλο θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής που συστήθηκε για να διερευνήσει το θέμα της συμμετοχής πολιτικών προσώπων. Η έρευνα κατέληξε στη σύνταξη τεσσάρων πορισμάτων, σε κανένα από τα οποία (ούτε σε εκείνο της ΝΔ) δεν καταλογίζονται ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο πρόεδρος της -τότε- Εξεταστικής Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης, υποστήριζε ότι υπάρχει ένα ποσό 25 εκατ. δολαρίων, το οποίο υποπτευόταν (και υποπτεύεται) ότι μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν μίζες. Και αυτό το ποσό εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί διακινούμενο μέσω των λογαριασμών των οποίων ζητείται το άνοιγμα.

Οι κινήσεις αυτές του κ. Τραγάκη έχουν εγκριθεί από τον πρωθυπουργό, ενώ το όλο θέμα γνωρίζει πολύ καλά και η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα. Ο πρώην πρόεδρος της πρώην Εξεταστικής Επιτροπής έχει πλήρη κάλυψη στις κινήσεις του, μεταξύ των οποίων και η πρόσληψη δικηγορικού γραφείου στην Ελβετία, για το οποίο παραμένει το ερώτημα ποιος το πληρώνει.

Ο στόχος της ΝΔ και του Καραμανλή είναι να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στην προσπάθεια ανακάλυψης και του παραμικρού στοιχείου που θα ενοχοποιούσε έστω και έμμεσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο μύχιος πόθος της κυβέρνησης είναι, από το άνοιγμα των λογαριασμών, που είναι η τελευταία της δυνατότητα, να προκύψει εμπλοκή κάποιου στελέχους του ΠΑΣΟΚ ώστε να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αυτό θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποία το άνοιγμα των λογαριασμών δείξει τον τότε γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το όλο εγχείρημα έχει μεγάλο ρίσκο, διότι κανένας δεν ξέρει τι θα βγάλει το άνοιγμα των λογαριασμών, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Κι αν στην περίπτωση κατά την οποία βρεθεί μπλεγμένο στέλεχος όπως ο Γ. Σμπώκος πάμε σε Προανακριτική Επιτροπή, τι θα γίνει αν όλα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο από «αέρας κοπανιστός»; Κανονικά και εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το σθένος, θα πρέπει να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, αν αποδειχθεί ενοχή πολιτικών προσώπων, η ΝΔ μπορεί να κάνει οποτεδήποτε εκλογές και να τις κερδίσει με άνεση.

Είναι πάντως η πρώτη φορά που αναφέρονται σε επίσημο έγγραφο συγκεκριμένα ονόματα, για τα οποία ζητείται δικαστική συνδρομή, προκειμένου, αν προκύψουν στοιχεία, να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους για συγκεκριμένες κατηγορίες, οι οποίες για πρώτη επίσης φορά αναφέρονται για τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον κ. Τραγάκη ότι απέκρυψαν από τη Βουλή στοιχεία του πορίσματος του Εισαγγελέα Αθανασίου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλιστα έχει πει ότι αν και το πόρισμα πήγε στη Βουλή, έλειπαν από αυτό τέσσερις κρίσιμες σελίδες, εκείνες που αφορούν τις υπόνοιες που διατυπώνονται από τον Εισαγγελέα κατά των συγκεκριμένων προσώπων για την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων. Και διατύπωσε το ερώτημα «ποιος προσέθετε έγγραφα στην αλληλογραφία της Βουλής;». Ανέφερε επίσης ότι το έγγραφο Αθανασίου εστάλη στην Ελβετία εν αγνοία της Βουλής.

Στο έγγραφο του κ. Αθανασίου εκτός του κ. Σμπώκου αναφέρεται επίσης για πρώτη φορά και το όνομα του αναπληρωτή του Αντώνη Κάντα, για τον οποίο διερευνάται αν έχει τελέσει το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου. Το αδίκημα που ερευνάται, μέσω του ανοίγματος των λογαριασμών, για τον κ. Σμπώκο, είναι βαρύτερο και αφορά την απιστία «σχετική με την υπηρεσία», σε βάρος του Δημοσίου.

Επίσης αναφέρεται, πάλι για πρώτη φορά, αριθμός ονομάτων ελλήνων πολιτών όπως ο επιχειρηματίας Βλάσης Καμπούρογλου, ενώ υπάρχει και το όνομα του σύρου επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ. Και οι δύο θεωρούνται ύποπτοι για το αδίκημα της «παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου».


Στην αίτηση δικαστικής συνδρομής προς την αρμόδια δικαστική αρχή της Ελβετίας, ο Εισαγγελέας κ. Παν. Αθανασίου, μετά τα προκαταρτικά, γράφει τα εξής:

«Στις 26-2-1999, ο κ. Ιωάννης Σμπώκος, υπό την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ, και ο κ. Mikhail Vorobiev, ως νόμιμος εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey (Πρώτος Αντιπρόεδρος), υπέγραψαν την υπ’ αριθμ. 7/99 Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Το περιεχόμενο της Σύμβαση αυτής (άρθρα, παραρτήματα κ.λπ.) ταυτίζεται απόλυτα με αυτό του Σχεδίου Σύμβασης. Με το άρθρο 28 της εν λόγω Σύμβασης η εταιρεία Drumilan International (Hellas), Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία-Αντιπροσωπείες Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΕΕ) (Χατζηγιάννη Μέξη 5, 11528 Αθήνα,) γίνεται αποδεκτή από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (ΥΕΘΑ-Antey) για ανταλλαγή κάθε πληροφορίας και διαβίβαση εγγράφων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την Antey και αντιστρόφως. Το ιστορικό σύστασης της εταιρείας αυτής έχει ως εξής: ʽʽΣτις 10 Αυγούστου 1998, η υπεράκτια εταιρεία Drumilan International LTD με έδρα στην Πασέα Εστάτε (Pasea Estate), Road Town, Tortola, Παρθένες Νήσοι, με πληρεξούσιό της, το οποίο υπογράφουν οι Luis A. Davis και Pamela D. Hall (Πρόεδρος και Γραμματέας της εταιρείας, αντίστοιχα), δίνει εντολή στον δικηγόρο Αθηνών Δημήτριο Διακόπουλο του Νικολάου να προβεί στη σύσταση μιας Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Drumilan International (Hellas) AE και τον διακριτικό τίτλο Drumilan Hellas, με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα, ή οποιονδήποτε άλλον δήμο εντός της δικαιοδοσίας της Νομαρχίας Αθηνών και Πειραιώς, και μετοχικό κεφάλαιο 100.000.000 δραχμές. Πράγματι στις 17-8-1998 με το υπ’ αριθμ. 469/17-8-1998 συμβόλαιο σύστασης ανωνύμου εταιρείας της συμβολαιογράφου Αθηνών Μαρίνας Σταυριανού του Χρήστου, συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Drumilan International (Hellas), Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία-Αντιπροσωπείες Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Σκοπός της εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 4 του καταστατικού, είναι μεταξύ των άλλων και η διαχείριση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων Οίκων του εσωτερικού και εξωτερικού, η εμπορία ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, προϊόντων πληροφορικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η διενέργεια επενδύσεων. Το 99% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, εκ δρχ. 99.999.000, που αντιστοιχεί σε 99.999 ονομαστικές μετοχές, καλύπτεται από την εταιρεία Drumilan International Ltd και το υπόλοιπο εκ δραχμών 1.000, που αντιστοιχεί σε μία (1) μετοχή καλύπτεται από τον ανωτέρω δικηγόρο Δημήτριο Διακόπουλο. Έδρα της εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Αθηναίων (Χατζηγιάννη Μέξη 5, 11528 Αθήνα). Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας το αποτελούν οι κ.:

1) Fuad Αl Zayat (Φουάντ Αλ Ζαγιάντ) του Michel (Μισέλ) Πορτογάλος υπήκοος, επιχειρηματίας, κάτοικος Λευκωσίας Κύπρου, επί της οδού Τεμπών, αριθ. 22, γεννηθείς στη Δαμασκό Συρίας, στις 24-8-1941.

2) Βλάσιος Καμπούρογλου του Παρασκευά, Έλληνας υπήκοος, επιχειρηματίας, κάτοικος Μελισσίων Αττικής, επί της οδού Λεωφ. Πεντέλης, αριθ. 139, γεννηθείς στην Αθήνα το έτος 1951.

3) Δημήτριος Διακόπουλος του Γεωργίου, Έλληνας υπήκοος, κάτοικος Φιλοθέης Αττικής, επί της οδού Βαλαωρίτου αριθ. 10, γεννηθείς στην Αθήνα στις 31-5-1960.

4) Antoine Kayaleh (Αντουάν Καγιαλέχ) του Jean (Ζαν), Καναδός υπήκοος, οικονομολόγος, κάτοικος Λευκωσίας Κύπρου, επί της οδού Λαμπούσα αριθ. 9, γεννηθείς στο Tahwitet el Nather Λιβάνου.

5) Δημήτριος Διακόπουλος του Νικολάου, Έλληνας υπήκοος, κάτοικος Φιλοθέης Αττικής, επί της οδού Φωκίωνος Νέγρη αριθ. 16, γεννηθείς στην Αθήνα στις 21-9-1964.

Η θητεία τους ορίζεται μέχρι την πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Με το πρακτικό No 1 περί «συγκρότησης σε σώμα του πρώτου ΔΣ της εταιρείας» ορίζεται ως Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος ο κ. Βλάσιος Καμπούρογλου και ως Αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτριος Διακόπουλος του Γεωργίου. Στις 30-6-2000 συγκαλείται η πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας και εκλέγεται νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο και συγκροτείται σε σώμα σύμφωνα με το από 30/6/2000 πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται ο κ. Fuad Αl Zayat (Φουάντ Αλ Ζαγιάντ) του Michel (Μισέλ), Αντιπρόεδρος ο κ. Antoine Kayaleh (Αντουάν Καγιαλέχ) του Jean (Ζαν) και Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Βλάσιος Καμπούρογλου του Παρασκευά. Η ανωτέρω εταιρεία λειτούργησε από τις 17-8-1998 μέχρι τις 31-12-2003, οπότε και λύθηκε με απόφασή της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων τηςʼʼ.

Στις 8 Μαρτίου 2000, η ελληνική εταιρεία Drumilan International Hellas AEE, ενεργώντας για λογαριασμό της Antey, ζητεί με το υπ’ αριθμ. 2000/23/8 Μαρτίου 2000 έγγραφό της από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να χορηγηθούν οι πιστώσεις που προβλέπονται στις Συμφωνίες No 1, No 2, No 3, No 4, και No 5, της Σύμβασης ΑΩ No 7/99. Το αίτημα της αυτό γίνεται δεκτό από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ και με το υπ’ αριθμ. Φ.095.4/473225/Σ.153/ 24 Απρ. 2000 έγγραφο που υπογράφεται από τον τότε Αναπληρωτή Γενικό Δ/ντή της ΓΔΕ, κ. Αντώνιο Κάντα, πιστώνεται στον λογαριασμό ΑΩ της εταιρείας Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey το ποσό των διακοσίων πενήντα εκατομμυρίων οκτακοσίων δεκαεπτά χιλιάδων πεντακοσίων εβδομήντα ενός δολαρίων ΗΠΑ (# 250.817.571 # USD) (δηλ. ονομαστική-πραγματική αξία 25 εκατ. δολάρια περίπου) έναντι των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη σύμβαση ΑΩ 7/99. Αξιοσημείωτο είναι ότι και στα δύο αυτά έγγραφα αποφεύγεται ʽʽεπιμελώςʼʼ και από τις δύο πλευρές να επισημανθεί ότι πρόκειται περί ʽʽπιστωτικών προκαταβολώνʼʼ. Μάλιστα στην παρ. 2 του απαντητικού εγγράφου του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ (24 Απρ. 2000) σημειώνεται: ʽʽΜετά την παραπάνω πίστωση σας γνωρίζουμε ότι οι υπολειπόμενες αντισταθμιστικές υποχρεώσεις, όσον αφορά στην υπόψη Σύμβαση ανέρχονται σε # 567.878.112,9 # USD πιστωτικά, δηλαδή, 857.522.168 – 250.817.571ʼʼ. Ωστόσο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, λαμβανομένου υπόψη, ότι τα τμήματα των σχετικών Προγραμμάτων ΑΩ, που αφορούσαν οι χορηγούμενες πιστώσεις, δεν είχαν υλοποιηθεί, εφόσον επρόκειτο περί πιστώσεων που είχαν δοθεί προκαταβολικά.

Στις 2-6-2000 συστήνεται στην Κύπρο στον Έφορο Εταιρειών της Κυπριακής Δημοκρατίας με αριθμό εγγραφής C 67141 σαν ʽʽυπεράκτια εταιρείαʼʼ η εταιρεία DRUMILAN OFFSET PROGRAMME LTD. Διευθυντής της εταιρείας αυτής ορίζεται ο Fuad Αl Zayat (Φουάντ Αλ Ζαγιάντ) του Michel, Πορτογαλικής υπηκοότητας με διεύθυνση στο Λονδίνο. Στις 12-6-2000 η εν λόγω εταιρεία κάνει αίτηση για άνοιγμα λογαριασμού στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, για ξένο συνάλλαγμα σε δολάρια Αμερικής. Πράγματι ανοίγεται τραπεζικός λογαριασμός με αριθμό 00133-142-388 στο Κεντρικό Κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου. Δικαίωμα υπογραφής του λογαριασμού αυτού έχουν και οι υπάλληλοι του Fuad Αl Zayat (Φουάντ Αλ Ζαγιάντ), Σόφη Μιχαηλίδου και Κώστας Κελογρηγόρης.

Στις 11-7-2000 η Drumilan International Hellas AΕE, ζητεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εγκριθεί αυτή ως ʽʽΑΠΟΔΕΚΤΟ ΜΕΡΟΣʼʼ (eligible party) για την υλοποίηση της Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 7/99 και για τις Συμφωνίες No 1 έως No 6. Το ΥΠΕΘΑ με το Φ.095.4/474759/Σ.363/10 Οκτ. 2000 έγγραφό του, που υπογράφεται από τον τότε Γενικό Δ/ντή της Γ.Δ.Ε, κ. Γεώργιο Κολίρη, εγκρίνει το αίτημα αυτό και αποδέχεται να αποτελεί η ως άνω εταιρεία το «ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΜΕΡΟΣ» (eligible party) με αρμοδιότητες διαχείρισης των ΑΩ και διακίνησης της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Προμηθευτή Concern Antey.

Στις 18-7-2000 ο κ. Mikhail Vorobiev, ως εκπρόσωπος της εταιρείας Industrial Company Concern Antey και ο κ. Fuad Αl Zayat (Φουάντ Αλ Ζαγιάντ), ως εκπρόσωπος της εταιρείας Drumilan Offset Programme Ltd, υπογράφουν την υπ’ αριθμ. ΚΑ/300-0401. Με τη σύμβαση αυτή η Κρατική Ρωσική εταιρεία Concern Antey εξουσιοδοτεί την εταιρεία (Drumilan Offset Programme Ltd), όπως αναλάβει την υποχρέωση να συμφωνήσει επί των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας, να παράσχει νομικές υπηρεσίες και να προβεί σε οιεσδήποτε άλλες ενέργειες προς όφελος της Antey, οι οποίες θα εξασφάλιζαν την πλήρη εκπλήρωση των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων εκ μέρους της. Για τον λόγο αυτόν η εταιρεία Antey αναλαμβάνει (με τη σύμβαση) την υποχρέωση να καταβάλει στην εταιρεία (Drumilan Offset Programme LTD), ποσοστό ίσο με το 10% της αξίας της βασικής σύμβασης και της πιστωμένης αξίας των αντισταθμιστικών προγραμμάτων, δηλαδή 81.869.568.00 δολάρια ΗΠΑ. Οι οικονομικοί διακανονισμοί μεταξύ των μερών, στα πλαίσια της ανωτέρω σύμβασης, αναφορικώς με το ποσό των 25.081.757,00 δολαρίων ΗΠΑ, ορίζεται ότι θα διεκπεραιώνονται από την εταιρεία Antey με τον τύπο της τραπεζικής μεταφοράς (εμβάσματος) σε λογαριασμό της Drumilan Offset Programme Ltd για παρεχόμενες de facto υπηρεσίες, η καταβολή δε αυτών (25.081.757,00 δολαρίων ΗΠΑ) θα πραγματοποιείται με την εμφάνιση ως απόδειξη τιμολογίων τα οποία θα παρουσιάζει η Drumilan Offset Programme Ltd, με συνημμένη επίσημη αναφορά (επίκληση) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την επίτευξη από την εταιρεία (Antey) των αντισταθμιστικών της υποχρεώσεων (επιβεβαίωση πίστωσης σε αντισταθμιστικό λογαριασμό της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Antey). Οι οικονομικοί διακανονισμοί μεταξύ των μερών, στα πλαίσια της παρούσας σύμβασης, αναφορικώς με το ποσό των 56.787.811,00 δολαρίων ΗΠΑ, ορίζεται ότι θα διεκπεραιώνονται από την εταιρεία Antey με την έκδοση ανέκκλητης τεκμηριωμένης εγγυητικής επιστολής υπέρ της εταιρείας Drumilan Offset Programme LTD. Τέλος στην ίδια σύμβαση ορίζεται ότι η εταιρεία Drumilan Offset Programme LTD είναι θυγατρική εταιρεία της Drumilan Offset Programme LTD.

Μετά παρέλευση δύο (2) μηνών περίπου και συγκεκριμένα στις 27-9-2000, εμβάζεται στον υπ’ αριθμ. 00133-142-388 λογαριασμό που διατηρεί η εταιρεία Drumilan Offset Programme Ltd στο Κεντρικό Κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, το ποσό των 21.081.757 δολαρίων ΗΠΑ, το οποίο και πιστώνεται στο λογαριασμό αυτόν. Το έμβασμα αυτό έρχεται από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από την τράπεζα Bank for Forcing Economic Affairs of the USSR The Moscow Russia μέσω της International Moscow Bank και ανταποκρίτρια τράπεζα την Bank of New York. Εντολέας του εμβάσματος είναι η ρωσική εταιρεία JSC Industrial Company Antey Moscow Russia. Από τον προαναφερόμενο λογαριασμό στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου εμβάζονται, κατόπιν εντολών του Fuad Αl Zayat, νομίμου εκπροσώπου της Drumilan Offset Programme Ltd, τα ακόλουθα ποσά στους παρακάτω λογαριασμούς:

α) Στις 28/9/2000, το ποσό των 300.000 δολαρίων ΗΠΑ στο λογαριασμό 00133-141-837, που διατηρούσε ο κ. Ιωάννης Διαμαντάκος στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου.

β) Στις 28/9/2000, το ποσό των 2.500.000 δολαρίων ΗΠΑ στο λογαριασμό 1258780, που διατηρούσε η εταιρεία Drumilan International Ltd στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στη Γενεύη -Ελβετία.

γ) Στις 28/9/2000 το ποσό των 16.857.229, 90 δολαρίων ΗΠΑ στο λογαριασμό 1258781S, που διατηρούσε η εταιρεία Drumilan International Ltd στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στη Γενεύη -Ελβετία.

δ) Στις 2/10/2000 το ποσό των 1.000.000 δολαρίων ΗΠΑ, στο λογαριασμό 1258781S, που διατηρούσε η εταιρεία Drumilan International Ltd στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στην Γενεύη -Ελβετία.

ε) Στις 2/10/2000 το ποσό των 406.302,36 δολαρίων ΗΠΑ, σε λογαριασμό που διατηρεί στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου η εταιρεία SAMAYA, με δικαιούχο τον κ. Fuad Αl Zayat (γίνεται εσωτερική μεταφορά χρημάτων).

Τέλος, στις 2-11-2000 καταβάλλεται, από τη Ρωσική εταιρεία Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey, το ποσό των 4.000.000 δολαρίων ΗΠΑ, στην εταιρεία Drumilan International Ltd, στο λογαριασμό 1258781S, που διατηρούσε η τελευταία στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στη Γενεύη -Ελβετία. Ως έδρα της εταιρείας Drumilan International Ltd αναγράφεται η οδός Χατζηγιάννη Μέξη 5 στην Αθήνα, που ωστόσο φερόταν και ως έδρα της Ελληνικής Drumilan International Hellas AEE.

III. Από την εκτίμηση και αξιολόγηση όλων των παραπάνω προκύπτουν τα εξής:

1) Είναι προφανές ότι το ποσό των 250.817.571 δολαρίων HΠA. (ονομαστική-πραγματική αξία 25 εκατ. δολάρια περίπου) που πιστώθηκε προκαταβολικά από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ, στις 24 Απριλίου 2000, στο λογαριασμό ΑΩ της Κρατικής Ρωσικής Εταιρείας Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey έναντι των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τη σύμβαση ΑΩ 7/99, δεν χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση των προγραμμάτων της σύμβασης ΑΩ 7/99 των TOR-Μ1, αλλά για την εκταμίευση χρημάτων (25.000.000 δολαρίων ΗΠΑ) από το ταμείο της ως άνω Ρωσικής Εταιρείας προκειμένου να εξυπηρετηθεί εγκληματικό σχέδιο, δηλαδή η διάθεση του ποσού αυτού για πληρωμές «εικονικών υπηρεσιών τρίτων» (Ιωάννη Διαμαντάκου και προσώπων που κρύβονται πίσω από τους υπ’ αριθμ. 1258780, 1258781S λογαριασμούς της Drumilan International Ltd στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez Suisse SA στη Γενεύη -Ελβετίας). Επίσης, είναι προφανές ότι το εγκληματικό αυτό σχέδιο δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί αν δεν πιστωνόταν προκαταβολικά από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ στον λογαριασμό ΑΩ της εταιρείας Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey το ποσό των 250.817.571 $ ΗΠΑ. Τα συμπεράσματα αυτά ενισχύονται άμεσα και από την από 4 Απριλίου 2005 καταδικαστική απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κουντσέφσκι (kuntsevski) της Δυτικής Περιφέρειας της Μόσχας. Με την απόφαση αυτή οι κ.κ. Μιχαήλ Βικτόροβιτς Βορομπιώφ (Mikhail Vorobiev) και Βαλεντίν Αλεξέεφ καταδικάστηκαν στο όνομα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε φυλάκιση τεσσάρων (4) ετών έκαστος, για καταπάτηση του άρθρου 201 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και μάλιστα για κατάχρηση εξουσιών. Οι ρώσοι δικαστές στην απόφασή τoυς αυτή σημειώνουν μεταξύ των άλλων ότι:

«Εξυφάνθηκε ένα πονηρό και εγκληματικό σχέδιο κατά το οποίο πληρώθηκαν για εικονικές υπηρεσίες 25 εκατομμύρια δολάρια. Ότι ο Μ. Β. Βορομπιώφ, ως Αντιπρόεδρος Α΄, αρμόδιος επί της Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Εταιρείας και από 01.11.2000 και ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Α΄, αρμόδιος επί Οικονομικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Αλλοδαπή και ο Β. Β. Αλεξέεφ, ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Α΄, αρμόδιος επί των Οικονομικών, είναι υποκείμενα του εγκλήματος που προβλέπεται από το άρθρο 201 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δεδομένου ότι ήταν επιφορτισμένοι με αρμοδιότητες που τους επέτρεπαν να διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κρατικής Εταιρείας Antey, ιδρυτής της οποίας είναι η Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να προβαίνουν σε οποιαδήποτε συναλλαγή σε σχέση με τις δραστηριότητες άντλησης κέρδους. Ότι έκαστος των εναγομένων (Μ. Β. Βορομπιώφ και Β. Β. Αλεξέεφ) προέβη σε ενέργειες που δεν ήταν σύμφωνες με τα έννομα συμφέροντα της Εταιρείας, προξενώντας υλική ζημία και έχοντας ως επακόλουθο σοβαρές συνέπειες. Ότι οι Μ. Β. Βορομπιώφ και Β. Β. Αλεξέεφ εκμεταλλεύτηκαν την εξουσία που τους είχε εκχωρηθεί δυνάμει των διοικητικών τους καθηκόντων και πιο συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν τις νόμιμες δυνατότητές τους προκειμένου να προβούν σε συναλλαγή παροχής πίστωσης, γεγονός που προκάλεσε ζημία στην περιουσία του της Εταιρείας. Έτσι, στις 26 Φεβρουαρίου 1999, ο Μ. Β. Βορομπιώφ, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Α΄ αρμόδιος επί της Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Κρατικής Εταιρείας Antey, προέβη στη σύναψη της σύμβασης 009Α /99 με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ελλάδα ύψους άνω των 800.000.000 δολαρίων ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, υπέγραψε τη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων υπ’ αριθμ. 7/99 δυνάμει της οποίας η Antey θα εκπλήρωνε τις αντισταθμιστικές της υποχρεώσεις προς όφελος της Ελλάδας. Δυνάμει του άρθρου 12 της Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και της έγγραφης επιβεβαίωσης εκ μέρους της Διεύθυνσης Στρατιωτικού Εξοπλισμού του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας την 10η Οκτωβρίου 2000, η Ελληνική εταιρεία Drumilan International Hellas AEE, ορίστηκε ως αποδεκτός συμβαλλόμενος με αρμοδιότητα την εφαρμογή των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων και την περάτωση της σχετικής αλληλογραφίας. Η Εταιρεία έπρεπε να πραγματοποιήσει πληρωμή έναντι της παρασχεθείσης εργασίας από τα κεφάλαια που υφίσταντο στο λογαριασμό καταθέσεων της Επιχείρησης κατόπιν της έκδοσης τιμολογίων από την ως άνω εταιρεία και βεβαίωσης αυτών από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας. Εντούτοις, ο Μ. Β. Βορομπιώφ, εκμεταλλευόμενος το επίσημο αξίωμά του με σκοπό την άντληση κέρδους και οφελών προς τρίτους και εσκεμμένα παραβαίνοντας τις νόμιμες διαδικασίες της συναλλαγής, την 18η Ιουλίου 2000 σύναψε την υπ’ αριθμ. ΚΑ/300-0401 Σύμβαση με άλλη εταιρεία και συγκεκριμένα με την Κυπριακή Εταιρεία Drumilan Offset Programme Ltd, σχετικά με την οποία ουδέποτε υπήρξε συναίνεση εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας να τη χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Δυνάμει της σύμβασης αυτής η Εταιρεία (Antey) εξουσιοδότησε την εταιρεία Drumilan Offset Programme Ltd και αυτή ανέλαβε τις υποχρεώσεις να συμφωνήσει επί των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας, να παράσχει νομικές υπηρεσίες και να προβεί σε οιεσδήποτε άλλες ενέργειες προς όφελος της Εταιρείας (Antey), οι οποίες θα εξασφάλιζαν την πλήρη εκπλήρωση των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων εκ μέρους της. Για τον λόγο αυτόν ο Όμιλος Επιχειρήσεων (Antey) ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στην εταιρεία αυτή (Drumilan Offset Programme Ltd) ποσοστό ίσο με το 10% της αξίας της βασικής σύμβασης και της πιστωμένης αξίας των αντισταθμιστικών προγραμμάτων, δηλαδή 81.869.568.00 δολαρίων ΗΠΑ. Δυνάμει της ως άνω σύμβασης, ο Μ. Β. Βορομπιώφ στην πραγματικότητα παραβίασε σκοπίμως τις νόμιμες διαδικασίες της συναλλαγής και αντικατέστησε την Ελληνική Εταιρεια Drumilan International Hellas AEE με την Κυπριακή Εταιρεία Drumilan Offset Programme Ltd, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας σχετικά με τη συνεργασία με την τελευταία στο πλαίσιο των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων».

2) Αναφορικά με τη σχέση των προαναφερόμενων εταιρειών Drumilan International Ltd και της Ελληνικής Drumilan International Hellas AEE, προέκυψε ότι μεταξύ των δύο αυτών εταιρειών υφίσταται άμεση σχέση. Πρόκειται περί εταιρειών που στην ουσία ήταν των ιδίων συμφερόντων και επιπλέον η Drumilan International Ltd ήταν μητρική της δεύτερης, λαμβανομένου υπόψη ότι κατείχε το 99% των μετοχών της. Καταλυτικό μάλιστα για τη σχέση των δύο εταιρειών είναι και το γεγονός ότι στο σχετικό έμβασμα για την καταβολή των 4.000.000 δολαρίων ΗΠΑ, από τη ρωσική εταιρεία Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey, προς την Drumilan International Ltd, στο λογαριασμό 125878IS, που διατηρούσε η τελευταία στην ελβετική τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στη Γενεύη -Ελβετία αναγράφεται ως έδρα της «Drumilan International Ltd» η οδός Χατζηγιάννη Μέξη 5 στην Αθήνα. Ωστόσο η διεύθυνση αυτή φερόταν ως έδρα μόνο της Ελληνικής Drumilan International Hellas A.E.E, από την έρευνα δε που διενεργήθηκε δεν διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε ποτέ εκεί την έδρα της και η Drumilan International Ltd. Στην εταιρεία Drumilan International Hellas AEE, κατά τον επίμαχο χρόνο που είχε αναλάβει την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των TOR-M1 για την ελληνική πλευρά, νόμιμος εκπρόσωπος και Δ/νων Σύμβουλος ήταν ο Βλάσιος Καμπούρογλου. Η δράση του τελευταίου εμφανίζεται καταλυτική και ενδεχομένως ποινικά αξιόλογη, εφόσον τα χρήματα (τα 4.000.000 δολάρια ΗΠΑ) έπρεπε να τα πάρει η ελληνική Drumilan International Hellas ΑΕΕ, με έδρα την Αθήνα (οδός Χατζηγιάννη Μέξη 5). Αντίθετα εμφανίζεται να εισπράττει τα χρήματα η Drumilan International Ltd, η οποία δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα συγκεκριμένα αντισταθμιστικά προγράμματα, αλλά ωστόσο κατέχει το 99% των μετοχών της Drumilan International Hellas ΑΕΕ. Συνεπώς καθίσταται φανερός ο ρόλος του κ. Καμπούρογλου ως συνδέσμου μεταξύ των δύο εταιρειών (που εξυπηρετούσαν στην ουσία τα ίδια συμφέροντα), μέσω του οποίου φαίνεται να έχουν διακινηθεί χρήματα για παράνομη δραστηριότητα (δωροδοκία δημοσίων λειτουργών μέσω της πιθανής διοχέτευσης χρημάτων από τον επίμαχο λογαριασμό 125878IS στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez Suisse SA στη Γενεύη), που προέρχονται από τη δήθεν υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που αφορούσαν σε ελληνικό αμυντικό πρόγραμμα προμηθείας οπλικών συστημάτων. Βεβαίως σε αυτό το σημείο της έρευνας και με τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποιο πρόσωπο συγκεκριμένα δωροδόκησε και με ποιο συγκεκριμένο ποσό ο κ. Καμπούρογλου. Για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να αρθεί το απόρρητο των ως άνω επίμαχων τραπεζικών λογαριασμών (1258780 και 1258781S) που διατηρούσε η εταιρεία Drumilan International Ltd στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στη Γενεύη – Ελβετία. Η θεμελίωση μάλιστα πράξεων δωροδοκίας πιθανολογείται βάσιμα, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η ίδια η ανάθεση της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στην Drumilan International Hellas Α.Ε.Ε, γεννά πολλαπλά ερωτηματικά, επειδή η εν λόγω εταιρεία δεν παρείχε τα εχέγγυα που όφειλε να παρέχει μια εταιρεία που πρόκειται να αναλάβει την υλοποίηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Σύμφωνα με το άρθρο 12 της υπ’ αριθμ. 7/99 Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ), δικαίωμα στην διαχείριση της υλοποίησης των προγραμμάτων ΑΩ που απορρέουν από τη σύμβαση έχουν, πλην του Προμηθευτή, ο οποίος και διατηρεί πλήρως την τελική ευθύνη της υλοποίησής τους και τα παρακάτω – ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΜΕΡΗ : α) οι μητρικές και θυγατρικές εταιρείες του Προμηθευτή β) οι υπεργολάβοι κυρίων υποσυστημάτων του υπό προμήθεια υλικού) και γ) Εκπρόσωπος του Προμηθευτή που προτείνεται με αίτησή του. Ο Προμηθευτής θα πρέπει με αίτησή του να προτείνει στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ τα ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΜΕΡΗ. Στην αίτηση απαιτείται να περιγράφεται η δραστηριότητα κάθε προτεινόμενου μέρους και οι δραστηριότητες που αναλαμβάνει στα πλαίσια υλοποίησης της σύμβασης ΑΩ. Οι εταιρείες και οι υποκατασκευαστές τους που θα αναλάβουν την εκτέλεση του έργου στα πλαίσια της συμβάσεως ΑΩ αυτής θα πρέπει να έχουν την αντίστοιχη με το έργο που θα αναλάβουν διαβάθμιση βιομηχανικής ασφάλειας, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού (για εθνικά εμπιστευτικό ή απόρρητο έργο αντίστοιχη εθνική διαβάθμιση, για έργο NATO αντίστοιχη ΝΑΤΟϊκή διαβάθμιση). Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές, οι υπεργολάβοι ή υποκατασκευαστές τους δεν είναι ανάλογα εθνικά διαβαθμισμένοι, θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν έγκαιρα στην ΓΔΕ/ΔΠ & ΔΜ, έτσι ώστε να μεριμνήσει για τη διαβάθμισή τους, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του ισχύοντος Κανονισμού Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως ήδη προαναφέρθηκε, η εταιρεία Drumilan International Hellas Α.Ε.Ε, (Χατζηγιάννη Μέξη 5, 11528 Αθήνα) αρχικά έγινε αποδεκτή από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη (ΥΕΘΑ-Antey) μόνο για ανταλλαγή κάθε πληροφορίας και διαβίβαση εγγράφων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την Antey και αντιστρόφως (άρθρο 28 της 7/99 Σύμβασης ΑΩ). Η εν λόγω εταιρεία δεν υπήρξε ποτέ μητρική ή θυγατρική εταιρεία της Προμηθεύτριας εταιρείας Antey ή υπεργολάβος κυρίων υποσυστημάτων του υπό προμήθεια υλικού ούτε βεβαίως διέθετε την απαραίτητη τεχνογνωσία, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό έτσι ώστε να αναλάβει επιτυχώς το έργο της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Στο από 11-7-2000 έγγραφό της προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με το οποίο ζητεί να εγκριθεί αυτή ως «ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΜΕΡΟΣ» (eligible party) για την υλοποίηση της ανωτέρω Σύμβασης ΑΩ, ουδόλως προσδιορίζονται από την Προμηθεύτρια εταιρεία Antey οι δραστηριότητες που θα αναλάμβανε (η Drumilan International Hellas Α.Ε.Ε) στα πλαίσια υλοποίησης της σύμβασης. Παρά ταύτα ο τότε Γενικός Δ/ντής της ΓΔΕ, κ. Γεώργιος Κολίρης, με σχετικό έγγραφό του εγκρίνει το αίτημα αυτό και αποδέχεται να αποτελεί η ως άνω εταιρεία το «ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΜΕΡΟΣ» (eligible party) με αρμοδιότητες διαχείρισης των ΑΩ.

3) Αναφορικά με το έμβασμα των 21.081.757 δολαρίων ΗΠΑ (στις 27-9-2000) από τη ρωσική εταιρεία JSC Industrial Company Antey Moscow Russia προς την εταιρεία Drumilan Offset Programme Ltd με έδρα την Κύπρο και στον λογαριασμό (00133-142-388) που διατηρούσε η τελευταία στη Λαϊκή Τράπεζα στη Λευκωσία της Κύπρου, θα πρέπει να επισημανθεί και πάλι ότι η εταιρεία Drumilan Offset Programme Ltd δεν ήταν αντισυμβαλλόμενη ούτε είχε οποιαδήποτε σχέση με την προαναφερόμενη ρωσική εταιρεία που ήταν η προμηθεύτρια των TOR-M1 για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τόσο η εταιρεία αυτή όσο και η εταιρεία Drumilan International Ltd δεν εμπλέκονται φανερά και νόμιμα στη σύμβαση για την προμήθεια των TOR-Μ1 και την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων αυτών. Μόνη συμβαλλόμενη για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών των TOR-Μ1 ήταν η εταιρεία Drumilan International Hellas ΑΕΕ με έδρα την Αθήνα (Χατζηγιάννη Μέξη 5). Για τον λόγο αυτόν είναι ύποπτη η αποστολή του εμβάσματος από τη Ρωσική εταιρεία στην Drumilan Offset Programme Ltd με έδρα την Κύπρο, αντί της αποστολής του εμβάσματος αυτού στην Drumilan International Hellas Α.Ε.Ε με έδρα την Αθήνα. Στη συνέχεια μάλιστα η τμηματική μεταφορά του συνόλου σχεδόν του ποσού των 21.081.757 δολαρίων ΗΠΑ, στους λογαριασμούς με αριθμούς 1258780 και 125878IS, στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στη Γενεύη – Ελβετία και με δικαιούχο την εταιρεία Drumilan International Ltd, η οποία εμφανίζεται ως η μητρική των δύο προαναφερόμενων Drumilan (της Κύπρου και των Αθηνών), καθιστά ύποπτο το προαναφερόμενο έμβασμα, ως προϊόν παράνομης διακίνησης χρηματικών ποσών και δωροδοκίας. Η ανωτέρω όμως διακίνηση των ποσών είναι επιπλέον ύποπτη και για τον λόγο ότι το ποσό των 25.081.757 δολαρίων ΗΠΑ που συνολικά εμβάστηκε στους παραπάνω λογαριασμούς στην Τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA στην Γενεύη-Ελβετία και με δικαιούχο την εταιρεία Drumilan International Ltd, είναι ακριβώς το 10% του συνολικού ποσού των 250.810.757 δολαρίων ΗΠΑ, που πιστώθηκε προκαταβολικά από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ, στις 24 Απριλίου 2000, στο λογαριασμό ΑΩ της Κρατικής Ρωσικής Εταιρείας Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey έναντι των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη σύμβαση ΑΩ 7/99. Ο λόγος βεβαίως για τον οποίο τα χρήματα μεταφέρθηκαν από την Drumilan Offset Programme Ltd της Κύπρου στην Drumilan International Ltd θα αποκαλυφθεί σε όλη του την έκταση, μόνο όταν ανοιχθούν οι δύο επίμαχοι λογαριασμοί. Στην παρούσα φάση αυτό που βάσιμα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος είναι ότι η διακίνηση αυτή των χρημάτων υποδηλώνει προφανώς μια προσπάθεια συγκάλυψης των ιχνών και των στοιχείων ταυτότητας αποστολέα – λήπτη των χρημάτων αυτών, γεγονός που προσδίδει βασιμότητα στη σκέψη ότι πρόκειται για προϊόν αξιόποινης πράξης (πιθανότατα δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών μέσω της πιθανής διοχέτευσης χρημάτων από τους επίμαχους λογαριασμούς 125878IS 1258780, που διατηρούσε στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez Suisse SA στη Γενεύη -Ελβετία η εταιρεία Drumilan International Ltd. Ακόμη, στην παρούσα φάση της έρευνας δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποια πρόσωπα συγκεκριμένα δωροδοκήθηκαν και με ποιο ακριβώς ποσό. Για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό, παρίσταται άμεση ανάγκη ελέγχου της διακίνησης και διάθεσης των χρηματικών αυτών ποσών και τούτο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς 1258780 και 125878IS, που ανοίχθηκαν στην τράπεζα Credit Agricole Indosuez (Suisse) SA και στα παραστατικά έγγραφα διάθεσης αυτών.

Όλοι οι ύποπτοι

IV. Με την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούμε ερευνούμε κυρίως αν τελέσθηκαν τα παρακάτω αδικήματα:

α) Το αδίκημα της «απιστίας σχετικής με την υπηρεσία» σε βάρος του Δημοσίου, από την οποία η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 50.000.000 δραχμών ή 150.000 ευρώ περίπου (αρθρ. 256 εδ. γ (ββ) Π.Κ και αρθρ. 1 του ν. 1608/1950, «Περί αυξήσεως ποινών των προβλεπόμενων διά τους καταχραστάς του Δημοσίου». Σύμφωνα με τα παραπάνω άρθρα «Υπάλληλος που κατά τον προσδιορισμό, την είσπραξη ή τη διαχείριση οποιωνδήποτε εσόδων, ελαττώνει εν γνώσει του και για να ωφεληθεί ο ίδιος ή άλλος, τη δημόσια, τη δημοτική ή κοινοτική περιουσία, της οποίας η διαχείριση του είναι εμπιστευμένη, τιμωρείται με την ποινή της κάθειρξης (δηλ. σε βαθμό κακουργήματος), όταν το αδίκημα στρέφεται κατά του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 50.000.000 δραχμών ή 150.000 ευρώ περίπου». Η τέλεση της αξιόποινης αυτής πράξης αποδίδεται στους Έλληνες Υπηκόους Γιαννόπουλο Γεώργιο του Παναγιώτη, Ευάγγελο Παπά του Νικολάου, Ιωάννη Ζυμπελούδη του Ευαγγέλου, Γκίκα Προκόπιο του Αναστασίου, Ιπποκράτη Δασκαλάκη του Αθανασίου και Σταματίνα Λιάπη του Δημητρίου. Πιο συγκεκριμένα, τα πρόσωπα αυτά κατηγορούνται ότι κατά το χρονικό διάστηκα από 11/1/1999 έως 28/1/1999 (κ. Γιαννόπουλος Γεώργιος, Ευάγγελος Παπάς, Ιωάννης Ζυμπελούδης και Προκόπιος Γκίκας), ως μέλη Επιτροπής διαπραγματεύσεων, για τη βελτίωση των όρων της αρχικής προσφοράς Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) και την κατάρτιση Σχεδίου Σύμβασης ΑΩ, που αφορούσε στην προμήθεια (21) Α/Α Συστημάτων Βραχέως Βεληνεκούς TOR-Μ1, με δικαίωμα προαίρεσης (Option) για την προμήθεια έως είκοσι εννέα (29) επιπλέον συστημάτων TOR-Μ1, με τους εκπροσώπους της κρατικής ρωσικής εταιρείας Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey, καθώς και κατά το χρονικό διάστημα από 14 Σεπ. 1999 έως 29 Φεβρουαρίου 2000 (οι κ.κ. Γιαννόπουλος Γεώργιος, Ιωάννης Ζυμπελούδης, Προκόπιος Γκίκας, Ιπποκράτης Δασκαλάκης και Σταματίνα Λιάπη), ως μέλη Επιτροπής για τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με την ίδια ως άνω εταιρεία για τη συγκεκριμενοποίηση των προγραμμάτων ΑΩ της ανωτέρω σύμβασης και τη σύνταξη της 1ης Τροποποίησης ΑΩ της Σύμβασης ΑΩ No 7/99 εκ της άσκησης OPTION επιπλέον έξι (6) συστημάτων, μολονότι γνώριζαν ότι, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Σχεδίου Σύμβασης και της Σύμβασης ΑΩ No 7/99, για να πιστωθεί ένα πρόγραμμα ΑΩ απαιτείται προηγουμένως να έχει υλοποιηθεί το σχετικό πρόγραμμα ΑΩ ή το τμήμα για το οποίο αιτείται η πίστωση και να έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά στο ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ, παρά ταύτα, συναποδέχθηκαν και… συνυπέγραψαν με τον εκπρόσωπο της ρωσικής εταιρείας (Mikhail Vorobiev) οκτώ (8) συνολικά Συμφωνίες ΑΩ (No 1 έως No 8) που αφορούσαν την υλοποίηση οκτώ (8) προγραμμάτων ΑΩ στις έξι (6) εκ των οποίων, δηλ. τις No 1, No 2, No 3, No 4, No 5 και No 6, οριζόταν, μεταξύ των άλλων, εν αντιθέσει προς το παραπάνω άρθρο, ότι πιστώνεται προκαταβολικά το 40% ενός εκάστου αναφερόμενου προγράμματος ΑΩ, ελαττώνοντας έτσι εν γνώσει τους με τον τρόπο αυτό κατά τη διαχείριση εσόδων (δηλ. των αντισταθμιστικών ωφελημάτων), τη δημόσια περιουσία, εφόσον πίστωσαν στη ρωσική εταιρεία Joint Stock Corporation Industrial Company Concern Antey, τμήματα προγραμμάτων ΑΩ, τα οποία αυτή δεν είχε προηγουμένως υλοποιήσει. Η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο από τη πράξη τους αυτή ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 25.000.000 δολαρίων ΗΠΑ περίπου. Επίσης η τέλεση της αξιόποινης αυτής πράξης αποδίδεται και στους Έλληνες υπηκόους κ Διονύσιο Φραγκιαδάκη του Κων/νου, Νικήτα Μοιρόπουλο του Παναγιώτη, καθώς και στον κ. Ιωάννη Σμπώκο του Γεωργίου, οι οποίοι ως μέλη της Ιεραρχίας του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ/ΔΑΩ, το Φεβρουάριο του 1999, ενέκριναν τις ενέργειες των παραπάνω μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων ΑΩ.

β) Το αδίκημα της «ψευδούς βεβαίωσης» σε βάρος του Δημοσίου από την οποία η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 50.000.000 δραχμών ή 150.000 ευρώ περίπου (αρθρ. 242 § 1 Π.Κ και αρθρ. 1 του ν. 1608/1950 «Περί αυξήσεως ποινών των προβλεπόμενων διά τους καταχραστές του Δημοσίου». Σύμφωνα με τα παραπάνω άρθρα «υπάλληλος που στα καθήκοντά του ανάγεται η έκδοση ή η σύνταξη ορισμένων δημοσίων εγγράφων, αν σε τέτοια έγγραφα βεβαιώνει ψευδώς περιστατικό που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, τιμωρείται με την ποινή της κάθειρξης (δηλ. σε βαθμό κακουργήματος), όταν το αδίκημα στρέφεται κατά του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 50.000.000 δραχμών ή 150.000 ευρώ περίπου». Ύποπτος τέλεσης του εν λόγω αδικήματος θεωρείται ο Έλληνας υπήκοος κ. Αντώνιος Κάντας του Νικολάου, ο οποίος την 24 Απριλίου 2000, υπό την ιδιότητά του Αναπληρωτή Γενικού Δ/ντή της ΓΔΕ, ύστερα από σχετικό αίτημα της Ελληνικής εταιρείας Drumilan International Hellas AEE, να χορηγηθούν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη ρωσική εταιρεία Antey, οι πιστώσεις που προβλέπονται στις Συμφωνίες No 1, No 2, No 3, No 4, και No 5, της Σύμβασης ΑΩ No 7/99, εξέδωσε το υπ’ αριθμ. Φ.095.4/473225/Σ.153/ 24 Απρ. 2000 έγγραφο, με το οποίο πιστωνόταν στον λογαριασμό ΑΩ της εταιρείας “Joint Stock Corporation Industrial Company “Concern Antey” το ποσό των διακοσίων πενήντα εκατομμυρίων οκτακοσίων δέκα επτά χιλιάδων πεντακοσίων εβδομήντα ενός δολαρίων ΗΠΑ (# 250.817.571 # USD) (δηλ. ονομαστική- πραγματική αξία 25 εκ. δολάρια περίπου) έναντι των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη σύμβαση ΑΩ 7/99 και στο οποίο σημειωνόταν μεταξύ των άλλων ότι «Μετά την παραπάνω πίστωση σας γνωρίζουμε ότι οι υπολειπόμενες αντισταθμιστικές υποχρεώσεις, όσον αφορά στην υπόψη Σύμβαση ανέρχονται σε # 567.878.112,9 # USD πιστωτικά, (δηλ. 857.522.168 – 250.817.571)» γεγονός βεβαίως που δεν ανταποκρινόταν στη πραγματικότητα, εφόσον γνώριζε πολύ καλά ότι τα τμήματα των σχετικών Προγραμμάτων ΑΩ που αφορούσαν οι χορηγούμενες πιστώσεις δεν είχαν υλοποιηθεί, δηλ. επρόκειτο περί πιστώσεων που είχαν δοθεί προκαταβολικά. Η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο από την πράξη του αυτή ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 25.000.000 δολαρίων ΗΠΑ περίπου.

γ) Τα αδικήματα της «παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας» σε βάρος του Δημοσίου από τα οποία η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 50.000.000 δραχμών ή 150.000 ευρώ περίπου (αρθρ. 235 και 236 Π.Κ και αρθρ. 1 του ν. 1608/1950 «Περί αυξήσεως ποινών των προβλεπόμενων διά τους καταχραστές του Δημοσίου». Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο (235 Π.Κ) ο υπάλληλος ο οποίος, κατά παράβαση των καθηκόντων του ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, για τον εαυτό του ή για τρίτο, ωφελήματα οποιασδήποτε φύσης ή δέχεται την υπόσχεση τούτων προκειμένου να προβεί σε ενέργεια ή παράλειψη που ανάγεται στα καθήκοντά του ή αντίκειται σε αυτά, τιμωρείται με την ποινή της κάθειρξης (δηλ. σε βαθμό κακουργήματος), όταν το αδίκημα στρέφεται κατά του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 50.000.000 δραχμών ή 150.000 ευρώ περίπου».

Ύποπτοι τέλεσης του εν λόγω αδικήματος θεωρούνται όλοι οι ανωτέρω υπό στον γ- (IV.a) προαναφερόμενοι Έλληνες Δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι με την προεκτεθείσα ως άνω συμπεριφορά τους ωφέλησαν την προμηθεύτρια Ρωσική εταιρεία «Antey», και αντιστοίχως ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα δε, με το δεύτερο άρθρο (236 Π.Κ), όποιος υπόσχεται ή παρέχει σε υπάλληλο, άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, οποιασδήποτε φύσης ωφελήματα για τον εαυτό του ή για τρίτο, προκειμένου ο υπάλληλος κατά παράβαση των καθηκόντων του να προβεί σε ενέργεια ή παράλειψη που ανάγεται στα καθήκοντά του ή αντίκειται σε αυτά τιμωρείται με την ποινή της κάθειρξης (δηλ. σε βαθμό κακουργήματος), όταν το αδίκημα στρέφεται κατά του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και η ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 50.000.000 δραχμών ή 150.000 ευρώ περίπου». Ύποπτοι τέλεσης του εν λόγω αδικήματος, θεωρούνται, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν υπό στοιχ. (III), οι κ. 1) Fuad Αl Zayat (Φουάντ Αλ Ζαγιάντ) του Michel (Μισέλ) Πορτογάλος υπήκοος, επιχειρηματίας, κάτοικος Λευκωσίας Κύπρου, επί της οδού Τεμπών, αριθ. 22, γεννηθείς στη Δαμασκό Συρίας, στις 24-8-1941 και 2) Βλάσιος Καμπούρογλου του Παρασκευά, Έλληνας υπήκοος, επιχειρηματίας, κάτοικος Μελισσίων Αττικής, επί της οδού Λεωφ. Πεντέλης, αριθ. 139, γεννηθείς στην Αθήνα το έτος 1951.

δ) Της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» (άρθρα 1 και 2 του Ν. 2331/ 23/24.8.1995, όπως αυτά τροποποιήθηκαν με άρθρα 1 και 2 Ν. 3424/2005, ΦΕΚ Α305/13-12-2005. Επισυνάπτονται φωτοτυπίες του κειμένου των άρθρων αυτών). Ως ύποπτος τέλεσης του εν λόγω αδικήματος έχει ήδη εξετασθεί ο κ. Ιωάννης Διαμαντάκος του Αλεξίου, Έλληνας Υπήκοος, Στρατιωτικός (Αντισυνταγματάρχης ε.α.). Όπως ήδη προαναφέρθηκε, υπό στοιχ. (II), στις 28/9/2000, κατόπιν εντολής του Fuad Αl Zayat, νομίμου εκπροσώπου της Drumilan Offset Programme LTD, εμβάστηκε στο λογαριασμό 00133-141-837, που διατηρούσε στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, το ποσό των 300.000 δολαρίων ΗΠΑ. Ωστόσο το ποσό αυτό ήταν μέρος του εμβάσματος των 21.081.757 δολαρίων ΗΠΑ, το οποίο εμβάστηκε στις 27-9-20000 από τη Ρωσική εταιρεία JSC Industrial Company Antey Moscow Russia προς την εταιρεία Drumilan Offset Programme Ltd με έδρα την Κύπρο και στο λογαριασμό (00133-142-388) που διατηρούσε η τελευταία στη Λαϊκή Τράπεζα στη Λευκωσία της Κύπρου και το οποίο ήταν προϊόν της αξιοποίνου πράξεως (κατάχρηση εξουσιών, 201 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας) που τέλεσαν οι κ Μιχαήλ Βικτόροβιτς Βορομπιώφ (Mikhail Vorobiev) και Βαλεντίν Αλεξέεφ, σε βάρος της περιουσίας της κρατικής ρωσικής εταιρείας Joint Stock Corporation Industrial Company “Concern Antey”. Ακόμη, ύποπτοι τέλεσης του εν λόγω αδικήματος θεωρούνται επίσης και όλοι οι παραπάνω υπό στοιχ. (ΙV.α) προαναφερόμενοι Έλληνες Δημόσιοι λειτουργοί.

V. Επειδή, ενόψει όλων των ανωτέρω, είναι απολύτως αναγκαία η άρση απορρήτου των ως άνω τραπεζικών λογαριασμών (1258780 και 1258781S), για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από δικαστικής πλευράς η Τράπεζα (Credit Agricole Indosuez Suisse SA στην Γενεύη Ελβετίας) οφείλει να μας παραδώσει όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με τους συγκεκριμένους λογαριασμούς καθώς και κάθε συναφή πληροφορία για τη διακίνηση και διάθεση των χρηματικών ποσών.

Τέλος, παρακαλώ να δεχτείτε την έκφραση θερμών ευχαριστιών για την πρόθυμη ανταπόκρισή σας στο αίτημα για τη δικαστική συνεργασία και σας διαβεβαιώνω ότι με την ανάλογη προθυμία και υπηρεσιακή φροντίδα θα ανταποκριθούμε κι εμείς σε κάθε ανάλογο δικό σας αίτημα.

Με τιμή
Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών
Παναγιώτης Αθανασίου


Σχολιάστε εδώ