Από την αγγλική βάση της Κύπρου πήγε ο Γιώργος στον Λίβανο!

Συγκεκριμένα ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο, όπου είχε επαφές και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της σκληρά δοκιμαζόμενης χώρας, να κάνει την εξής (αεροπορική) διαδρομή:

• Αθήνα – Λάρνακα – αγγλική βάση του Ακρωτηρίου και από κει με ελικόπτερο στον Λίβανο.

Αγνόησε δηλαδή, μάλλον περιφρόνησε, τη δυνατότητα να ταξιδέψει στον Λίβανο από δύο διαύλους τους οποίους με περισσή ευελιξία και ύστερα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες και διαβουλεύσεις είχε πετύχει να ανοίξει η κυβέρνηση της Κύπρου για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο Λίβανο:

• Το αεροδρόμιο της Λάρνακας και τη στρατιωτική (αεροπορική) βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Λιλλήκας είχε προβεί σε έναν έντονο διπλωματικό μαραθώνιο ακριβώς για να πετύχει να χρησιμοποιούνται αυτά τα δύο αεροδρόμια για όλες τις πτήσεις για τον Λίβανο και εξασφάλισε επιπλέον με λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς την ασφάλεια των πτήσεων.

Επιπλέον, ο προηγούμενος υπουργός Άμυνας Κυρ. Μαυρονικόλας είχε ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνουμε επιπλέον ότι:

• Τη Λάρνακα χρησιμοποίησε για να πάει στον Λίβανο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις με ελικόπτερο (μάλιστα εκεί την υποδέχτηκε ο κ. Λιλλήκας ως ομόλογός της).

• Την Πάφο, τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», χρησιμοποίησε για τον ίδιο λόγο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

Και δεν χρειάζεται βέβαια να αναλυθεί με πολλά λόγια η σκοπιμότητα που υπαγόρευσε στην κυβέρνηση της Κύπρου να προβεί σε διπλωματικούς μαραθώνιους και εύστοχους διπλωματικούς χειρισμούς και ελιγμούς για να πετύχει κάτι τέτοιο.

Αρκεί να αναφερθεί και να επισημανθεί ότι η Τουρκία, η Κύπρος και η Βρετανία για τη μεγάλη βάση της στο Ακρωτήρι διεκδίκησαν μέσω παρασκηνιακής μάχης τη δυνατότητα να γίνουν το βασικό «κέντρο» διακίνησης προς τον χειμαζόμενο Λίβανο. Και είναι προφανές πως όποιος το πετύχαινε θα αποκτούσε σοβαρά πλεονεκτήματα (πολιτικά, διπλωματικά, στρατηγικά) και ρόλο στα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή, τα οποία θα αξιοποιηθούν και στη μετά τον πόλεμο εποχή. Και η Κύπρος, για λόγους που είναι κατανοητοί ακόμα και σε έναν απλό πολίτη, έχει μεγάλη ανάγκη μια τέτοια παρουσία.

Φαίνεται ωστόσο πως αυτό που αντιλαμβάνονται άπαντες αγνοήθηκε προκλητικά απ’ τον Γ. Παπανδρέου, επειδή, επαναλαμβάνουμε, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να του καταλογίσουμε… αφέλεια ή άγνοια.

Σοβαρό ατόπημα

Το δε ατόπημα που διέπραξε είναι σοβαρό και πολλαπλό.

• Έδωσε πόντους στους Άγγλους.

• Υπονόμευσε ντε φάκτο τις προσπάθειες και επιτυχίες της κυπριακής κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του υπουργού της Λιλλήκα.

• Ακόμα και συναισθηματικά αν προσεγγίσει κάποιος το όλο θέμα, θα σκεφτεί ότι αγνόησε και τη βάση που φέρει το όνομα του αείμνηστου πατέρα του και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Είναι δε χαρακτηριστικό της ύπουλης τακτικής της Βρετανίας και το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες οι Άγγλοι προσπάθησαν να περάσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο μέσω των κατεχομένων. Δεν το πέτυχαν λόγω της αντίδρασης της κυβέρνησης της Κύπρου…

Σύμφωνα εξάλλου με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, ο Γ. Παπανδρέου δεν απευθύνθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση για την εξασφάλιση πτητικού μέσου για να πάει στον Λίβανο, συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα ότι… δεν είχε πτητικό μέσο για να ταξιδέψει μέσω Λάρνακας ή Πάφου. Αυτή η (τουλάχιστον) περίεργη συμπεριφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει προξενήσει, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δυσαρέσκεια και πίκρα στην Κύπρο και ιδιαίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι κυπριακές εφημερίδες έγραψαν ότι ο Γ. Παπανδρέου ταξίδεψε στον Λίβανο μέσω της αγγλικής βάσης.

Βεβαίως δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αντίδραση δημοσίως διατυπωμένη, ακριβώς επειδή οι Κύπριοι σέβονται τον θεσμικό ρόλο του έλληνα αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο που αυτός είναι ο γιος του Ανδρέα.

Όμως το ερώτημα παραμένει:

• Γιατί ο Γιώργος πέρασε απ’ την Κύπρο σαν «ξένος» για να πραγματοποιήσει μια τόσο σπουδαία διπλωματική αποστολή;


Σχολιάστε εδώ