XΡΗΜΑτιστήριο

→ Εν μέσω νευρικότητας στις διεθνείς αγορές, σημαντικές απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο τη προηγούμενη Δευτέρα, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 3.506,72 μονάδες, μειούμενος κατά 3,10%. Οι επιμέρους δείκτες στο σύνολό τους κατέγραψαν απώλειες, όταν τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε αυτός των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος υποχώρησε κατά 4,67%. Την επομένη επικράτησαν ανοδικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,32% στις 3.553,09 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης 1,16%, της μεσαίας κέρδισε 1,30% και της μικρής σημείωσε άνοδο 1,41%. Aκολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία, εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, επικράτησαν οριακά αρνητικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 3.548, με απώλειες 0,12%. Θετικό πρόσημο για Alpha, Ελληνικά Πετρέλαια και Ιντρακόμ, σημαντικές απώλειες για Εμπορική, ΔΕΗ και ΚΑΕ. Tην επομένη επικράτησαν και πάλι ανοδικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές επανατοποθετήθηκαν σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,92% στις 3.617,07 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 257,2 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 209 ενισχύθηκαν, 59 υποχώρησαν και 125 παρέμειναν αμετάβλητες.

→ Η αρχή της συντηρητικότητας των πιθανών ζημιών, ο υποχρεωτικός σχηματισμός τεχνικού αποθεματικού από τις ασφαλιστικές και οι εκτός ΣΟΕΛ επιλογές ορκωτών είναι κάποια από τα ενδιαφέροντα σημεία του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΑΝ.

→ Όχι στο ξεπούλημα χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Πώς θα σας φαινόταν η θέσπιση ορίου στην απόκτηση ποσοστών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, πάνω από το οποίο θα χρειαζόταν ειδική έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές;

→ Ποιοι λόγοι οδήγησαν τον κ. Μπογδάνο στην πώληση δικαιωμάτων ψήφου της ΑΚΤΙΒ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΕΕΧ; Μήπως ήταν οικονομικοί; Λέτε να είχαν να κάνουν με τα ποσοστά των άλλων μετόχων;

→ Μεγαλύτερη δεν γινόταν, από ό,τι φαίνεται όμως είχε πολλούς αποδέκτες! Η αναφορά μας στην ανακοίνωση της ΕΛΤΟΝ σχετικά με την είσπραξη αποζημίωσης από τις δύο ασφαλιστικές εταιρείες.

→ Σαν πολλά δεν είναι τα 718.876 ευρώ, 578.573 ευρώ και 547.821 ευρώ που καλούνται να καταβάλουν ως εισφορά Επικουρικού οι εταιρείες Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, APEX ΑΧΕΠΕΥ και Fortius Finance;

→ Τι θα την κάνει όλη αυτή την ρευστότητα; Ποια τράπεζα έχει βάλει στο μάτι; Οι συνεχείς εκδόσεις ομολογιακών δανείων από την Πειραιώς αποτελούν προάγγελο επιχειρηματικών εξελίξεων! Από ό,τι φαίνεται πάντως η «ύπαιθρος», που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του κ. Σάλλα, εξακολουθεί να ψηφίζει ΑΤΕbank.

→ Εντάξει δεν λέμε το ύψος του δημόσιου ελλείμματος, πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, όχι όμως και με στάση πληρωμών για δημόσια έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί επιτυχώς από τους εργολάβους.

→ Αυτό σημαίνει χρηστή διαχείριση; Αληθεύει ότι οι περισσότεροι από τους έλληνες θεσμικούς, κυρίως τους κρατικά εποπτευόμενους, για να αποφύγουν οποιαδήποτε μελλοντική τους εμπλοκή επενδύουν ακολουθώντας πιστά τις εκθέσεις των ξένων επενδυτικών οίκων;

→ Ευτυχώς που την προηγούμενη εβδομάδα κράτησε το στόμα του κλειστό και έτσι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι! Ο λόγος για τον πλουσιοπάροχα αμειβόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Από την στενοχώρια του, ούτε τον ρυθμό αύξησης δανεισμού των νοικοκυριών δεν σχολίασε ο άνθρωπος.

→ Απίστευτο και όμως αληθινό! Εκτεθειμένος είναι για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς κάτοχος ποσοστού 51% εισηγμένης εταιρείας δεν υποχρεώθηκε να κάνει δημόσια προσφορά, γιατί άκουσον άκουσον δεν αύξησε το ποσοστό του κατά περισσότερο του 3%.

→ Είναι γεγονός ότι σε μια ρηχή αγορά, όπως είναι η Σοφοκλέους, οι τιμές των μετοχών επηρεάζονται ευκολότερα από τους «παραγωγάδες»; Ναι, κυρίως στη λήξη των ΣΜΕ την τρίτη Παρασκευή του μήνα.

→ Ας μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο καλάθι! Η έξαρση της φοροδιαφυγής δείχνει και κάτι άλλο, ότι δηλαδή υπάρχουν έντιμοι, νομοταγείς πολίτες, οι οποίοι απλώς αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό Δημόσιο!

→ Πώς μπορεί να γίνονται πιστευτές οι θέσεις του υπουργείου Οικονομίας για αύξηση των κερδών των εισηγμένων εταιρειών το 2006, όταν η Merrill Lynch προβλέπει μειώσεις και αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας;

→ Ποια να είναι η πραγματική μεσοσταθμική αύξηση στις καλοκαιρινές τιμές των ξενοδοχείων; Όπως και να έχουν τα πράγματα, δεν παύει να αποτελεί νέα αφαίμαξη του οικογενειακού προϋπολογισμού.

→ Πόσο τυχαία μπορεί να ήταν η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να μπερδέψει; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι στην παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης του Οικονομικού υπουργείου, έπεσαν στο τραπέζι θέματα όπως η φοροδιαφυγή, οι καταπατημένες εκτάσεις και τόσα άλλα;

→ Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα; Τι είναι άραγε αυτό; Ουραγός, μεταξύ των 25 μελών της Ευρώπης, είναι η πλέον χώρα μας και αυτό δεν τιμά κανένα από την κυβέρνηση.

→ Τι πρωτότυπο! Μια τράπεζα, με προσβάσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα προτείνει αγορές τραπεζικών μετοχών καθώς «βλέπει» τις αποτιμήσεις τους χαμηλές!

→ Νέα δικαίωση της εφημερίδας μας, καθώς το ΠΑΣΟΚ στην εξαγορά της Π&Κ από την Εθνική κατηγορεί ευθέως την ΝΔ για συνδιαλλαγή! Οι αιχμές τους εστιάζονται, όχι άδικα, στην υπερχρεωμένη εταιρεία και τα στελέχη της που λαμβάνουν παχυλούς μισθούς και έχουν πολλούς κυβερνητικούς φίλους. Τώρα όσον αφορά τις απόψεις του κ. Παπακωνσταντίνου για το ίδιο θέμα, αυτό του έλειπε να μην υποστηρίξει τον άνθρωπο που του χρύσωσε το χάπι!

→ Λίγη τσίπα και φιλότιμο, ρε παιδιά! Ο λόγος για τη διοίκηση της εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων, η οποία αντί να δεσμευτεί για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, όπως διαβεβαίωνε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, έστειλε εξώδικο που στρέφεται κατά του σωματείου.

→ Τι θα κάνουν όλα εκείνα τα εγχώρια λαμόγια τα οποία «φυγάδευσαν» τα κλεμμένα της Σοφοκλέους στο εξωτερικό, σε περίπτωση που «κλείσει» ο φορολογικός παράδεισος του Λουξεμβούργου;

→ Ο Όμιλος της Εθνικής αγοράζει Τουρκία και πουλάει Ελλάδα! Στο σφυρί, νόμιμα φυσικά, τα περιουσιακά στοιχεία της Soulis AE από την Εθνική Κεφαλαίου.

→ Έτσι οφείλουν να είναι οι εταιρικές ανακοινώσεις; Μετά τις αρχικές τυμπανοκρουσίες, η Euromedica απλά και λυτά «ενημέρωσε» το επενδυτικό κοινό για την διακοπή των συζητήσεων με την Patron Capital.

→ Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι αποχώρησης της Κούμπας ΑΕ από το μετοχικό κεφάλαιο της Σάρρος ΑΧΕΠΕΥ; Τόσο μεγάλη ανάγκη για 288.000 ευρώ;

→ Και νέα δικαίωση, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, καθώς ήμασταν από τις λίγες εφημερίδες που καυτηρίασαν το deal μεταξύ Cosmote και Γερμανού. Από όσα ακούστηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επισημαίνουμε τις μετακινήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών από τη μια εταιρεία στην άλλη, καθώς και την αύξηση, κατά 20%, της τιμής της μετοχής της δεύτερης, από τότε που άρχισαν οι επαφές με την πρώτη. Πού είναι άραγε κρυμμένοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί;

→ Κάποιοι ευθύνονται για το αλαλούμ που επικρατεί, κάποιοι πρέπει να πάνε σπίτια τους! Η Κύπρου εγκατέλειψε τον αγώνα διεκδίκησης της Εμπορικής, η κυβέρνηση δεν εξετάζει σοβαρά την προσφορά που αυτή είχε καταθέσει, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απορρίπτει το αίτημα για ανάκληση της δημόσιας πρότασής της!

→ Καλά που υπάρχουν και οι ευρωπαϊκές επιτροπές, αλλιώς… Να ανοίξουν τα δίκτυά τους και σε άλλους operators, ζητά η αρμόδια κοινοτική επίτροπος από τις εταιρείες Mastercard και Visa.


Σχολιάστε εδώ