19 εκατ. ευρώ βούτηξε ο προϊστάμενος Καταθέσεων!

Το αίτημα της τράπεζας θα συζητηθεί στις 28 του μηνός στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Είναι αμφίβολο όμως αν θα… παρίσταται ο κ. Μπλόντζος, ο οποίος από τις 6/7/2006, οπότε αποκαλύφθηκε η παρανομία του, υπέβαλε την παραίτησή του στη Διεύθυνση Προσωπικού της τράπεζας και εξαφανίστηκε!

Το «κόλπο» που έκανε ο Λ. Μπλόντζος ήταν εξαιρετικά απλό: ανέγραφε καταθέσεις μεγάλων ποσών σε λογαριασμό ταμιευτηρίου της τράπεζας χωρίς να υπάρχει εντολή.

Ταυτόχρονα χρέωνε με το ίδιο ποσό τον λογαριασμό γενικής λογιστικής της τράπεζας και έκανε εκταμίευση, τοποθετώντας τα ποσά (πραγματικά πλέον και όχι λογιστικά) σε λογαριασμό στην Eurobank στο Αιγάλεω.
Όπως αναφέρει στην αίτησή της προς το Πρωτοδικείο η τράπεζα, η παρανομία του Λ. Μπλόντζου διαπιστώθηκε με αφορμή το εξής περιστατικό:

«Την 6/7/2006 μετά από έλεγχο που διενήργησε η αρμόδια Διεύθυνση Γενικής Επιθεώρησης της τράπεζας στο κατάστημα Αιγάλεω διαπιστώθηκε ότι την 5/7/2006 είχε γίνει κατάθεση ποσού 1.332.315,13 ευρώ σε τηρούμενο στην τράπεζα λογαριασμό ταμιευτηρίου με αιτιολογία “ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ DIASTRANSFER” και ταυτότητα πράξεως 669G002. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις εισερχόμενες εντολές του καταστήματος μέσω του διατραπεζικού συστήματος DIASTRANSFER την 5/7/2006 διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοια εντολή και η αιτιολογία της κατάθεσης ήταν ψευδής.

Από το ημερολόγιο κινήσεων του ταμείου Νο 6669 προέκυψε ότι η κατάθεση στον ως άνω λογαριασμό αντικρίζεται με πραγματοποιηθείσα την 5/7/2006 ισόποση χρέωση 1.332.315,13 ευρώ του λογαριασμού γενικής λογιστικής με αριθμό 39.89.100 με την ένδειξη “Λ/ΜΟΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ”, ο οποίος έχει ως δικαιούχο την ίδια την τράπεζα.

Όπως εξακριβώθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Πληροφορικής της τράπεζας, οι ανωτέρω πράξεις πραγματοποιήθηκαν από τερματικό, του οποίου χρήστης ήταν ο υπάλληλος του καταστήματος Αιγάλεω κ. Μάνθος Αθανασίου, ο οποίος, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την υπόθεση, δήλωσε ότι οι ανωτέρω κινήσεις λογαριασμών δεν έγιναν από τον ίδιο αλλά από τον πρώτο των καθών η αίτηση προϊστάμενο καταθέσεων Λάμπρο Μπλόντζο, ο οποίος του ζήτησε να κάνει κάποιες πράξεις από το τερματικό του.

Ο πρώτος των καθών η αίτηση εκλήθη από τη Διεύθυνση Γενικής Επιθεώρησης της τράπεζας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Όχι μόνο δεν αμφισβήτησε ότι είχε προβεί στις ανωτέρω πράξεις, αλλά παρέδωσε, προς κάλυψη της ζημιάς της τράπεζας, στον διευθυντή της ως άνω Διεύθυνσης δύο τραπεζικές επιταγές με αριθμούς 02699197-7 και 02699198-5 ποσού 700.000 ευρώ και 600.000 ευρώ αντίστοιχα, πληρωτέες επί της Τράπεζας EFG Εurobank (κατάστημα Αιγάλεω), οι οποίες κατά πληροφορίες εξεδόθησαν με εντολή του δευτέρου των καθών. Περαιτέρω, ο πρώτος των καθών η αίτηση ομολόγησε ότι έχει προβεί και άλλες φορές σε αντίστοιχες αντικανονικές και παράνομες ενέργειες, αποκρύπτοντας ενίοτε και τα σχετικά παραστατικά, ανεβάζοντας το ύψος αυτών των συναλλαγών πάνω από το ποσό των 6.200.000 ευρώ και υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει τη ζημιά της τράπεζας και θα προσκομίσει όσα παραστατικά είχε στην κατοχή του (ταμιακά και ημερολόγιο), πράγμα το οποίο δεν έπραξε. Σημειώνεται ότι ο πρώτος των καθών υπέβαλε την 6/07/2006 την παραίτησή του στη Διεύθυνση Προσωπικού της τράπεζας και εξαφανίσθηκε».

Το θέμα από δω και πέρα είναι πολύ σοβαρό για την ίδια την τράπεζα. Γιατί ο τρόπος που «έκαναν φτερά» τόσο μεγάλα ποσά είναι κυριολεκτικά απλοϊκός και θα έπρεπε να είχε εντοπισθεί η παρανομία μέσα σε 15 μέρες το πολύ. Το ότι η κλοπή αποκαλύφθηκε μετά από πέντε μήνες σημαίνει ότι οι έλεγχοι στην Τράπεζα Αττικής είτε δεν γίνονται καθόλου είτε γίνονται για… πλάκα! Τραπεζικοί παράγοντες μάλιστα έλεγαν ότι το ποσό που υπεξαιρέθηκε πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο των 19 εκατ. ευρώ!

Να σημειώσουμε ότι ο Λ. Μπλόντζος μέχρι πριν από δύο μήνες, οπότε παραιτήθηκε, ήταν διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Αιγάλεω, γι’ αυτό και κάποιοι παράγοντες του ποδοσφαίρου υποστηρίζουν ότι η υπόθεση μπορεί να σχετίζεται με τα παράνομα στοιχήματα, την ιστορία με τον Πανιώνιο και τη ΦΙΦΑ κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ