Όταν η Γιάννα «ψωνίζει», δεν σταματά σε ένα ταγέρ και δυο εσάρπες

Ένα είναι το συμπέρασμα. Σʼ αυτή τη χώρα όλα πουλιούνται. Μέχρι κι ο Στάθης του Da Capo λέει χαμογελώντας πως, αν έχει μια καλή προσφορά, το πουλάει το μαγαζί, να πίνουν η Γιάννα με τον Θόδωρο τον εσπρέσο τους και να βάζουν αλάτι αντί για ζάχαρη, κάθε πρωί, στον καφέ του Ψυχάρη. Ε, ρε, γέλια…

Επειδή, όμως, εγώ είμαι «ψαγμένος» και δεν πέφτω σε λούμπες, αυτό που θεωρώ κρίσιμο είναι εάν υπάρχει πολιτικό ντιλ πίσω από τη στρατηγική αγορά της «ναυαρχίδας» της Δεξιάς. Ο εκδότης μου υποστηρίζει πως υπάρχει και πως η Ντόρα είναι μέσα στο κόλπο. Επικροτώ και επαυξάνω. Συμπληρώνω, όμως, πως η Κυρία (με κάππα κεφαλαίο, εφεξής, για να συνεννοούμαστε) δεν παίζει μόνο σε ένα ταμπλό αλλά σε πολλά. Για την ακρίβεια, μάλιστα, παίζει στο δικό της ταμπλό με πολλές παραλλαγές.

Προς το παρόν, η εξαγορά βολεύει αρκετούς. Τον Καραμανλή γιατί στέλνει μήνυμα στους εκδότες. Η τακτική λέγεται «διαίρει και βασίλευε». Πώς το σκέφτεται ο ισχυρός του Μαξίμου; Σου λέει, εντάξει δικός μας ο Αλαφούζος, αλλά πάντοτε απρόβλεπτος. Μια δικός μας μια όχι ο ΔΟΛ (ή για την ακρίβεια ένα κομμάτι του), αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να αλλάξει. Κι ο Μπόμπολας μπορεί να δείχνει καλή συμπεριφορά -αφού ο ΑΚΤΩΡ σαρώνει πάλι όλα τα έργα- αλλά ουδείς γνωρίζει τι έπεται.

Έτσι η Γιάννα, ως νέος παίκτης στην αγορά του Τύπου, δημιουργεί νέες ισορροπίες, νέες εξαρτήσεις και νέους συσχετισμούς δυνάμεων. Και ο Καραμανλής που σκέφτεται στρατηγικά εκτιμά πως κάτι τέτοιο είναι βολικό, για να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Άλλωστε όλους αυτούς τους κρατάει με τις τηλεοπτικές άδειες και τον νόμο για τη συγκέντρωση, ο οποίος μπήκε στο ντουλάπι του Ρουσόπουλου μέχρι νεωτέρας.

Αυτός που είναι εξοργισμένος είναι, φυσικά, ο Βαρδινογιάννης, που διακατέχεται, ως γνωστόν, από άσβεστο μίσος για τη Γιάννα (κυρίως) και τον Θόδωρο. Τώρα, μάλιστα, μπορεί να την έχει και στα… πόδια του αφού η Κυρία μέσω του «ΕΤ» διαθέτει ποσοστό 6% στο Star (4% το Ίδρυμα Τύπου και 2% το Ίδρυμα Βουδούρη). Προς το παρόν, η ομάδα Μαλέλη κρατά αποστάσεις, και δεν σημειώθηκε κάποια σοβαρή επίθεση κατά των Αγγελόπουλων όπως συνέβαινε στο παρελθόν για… ψύλλου πήδημα (πολλοί θυμούνται εκείνα τα ανεκδιήγητα ρεπορτάζ για το κομμωτήριο στο οποίο χτενίζεται η Γιάννα, την πυρκαγιά στο δασάκι της Φιλοθέης που είχε γίνει σίριαλ κ.ά.). Ο Βαρδής ετοιμάζει αντεπίθεση με την έκδοση εφημερίδας το φθινόπωρο (με τον Χρήστο Μουλίνο που πήρε από το «Πρώτο Θέμα»), ενώ μοιράζεται την ανησυχία του και με τον Αλαφούζο.

Στην αγορά, πάντως, επικρατεί αναβρασμός και αμηχανία. Όλοι περιμένουν να δουν τις επόμενες κινήσεις των Αγγελόπουλων, και ακούγονται διάφορα σενάρια. Όπως ότι θα αγοράσει τον Alpha ή το Κανάλι 9. Δεν αποκλείεται, αλλά μην ξεχνάτε πως ο Αγγελόπουλος δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να σκορπίσει λεφτά, χωρίς να βεβαιωθεί πως μπορεί να φέρει τα… μαγαζιά του τουλάχιστον ίσα βάρκα ίσα νερά.

Στους Τράχωνες, πάντως, παίζεται χοντρό παιχνίδι, αφού υπάρχουν δύο ομάδες που έχουν βγάλει τα μαχαίρια. Ο Νίκος Σίμος παίζει προς το παρόν διαμεσολαβητικό ρόλο. Είναι κουμπάρος (ένας από τους πολλούς, αλλά είναι…) του Καραμανλή, εμφανίζεται να μιλάει με το Μαξίμου, αλλά υπάρχουν κι άλλοι στο μαγαζί που μιλούν περισσότερο και πιο άμεσα. Λέγεται πως ο Σίμος δεν θέλει με τίποτα τον Μπάμπη Κούτρα (διευθυντή του καθημερινού φύλου), αλλά αυτόν τον εκτιμά η Γιάννα (όπως, άλλωστε, και μεγάλη μερίδα της δημοσιογραφικής πιάτσας) και του διαμήνυσε ότι παραμένει. Στην άλλη όχθη βρίσκονται κάποιοι αρχισυντάκτες, πολιτικοί και διπλωματικοί συντάκτες που φλέρταραν με την πλευρά Αλαφούζου κι έπαθαν κλακάζ, όταν έμαθαν ότι θα έχουν αφεντικό τη Γιάννα. Ορισμένοι απ’ αυτούς, μάλιστα, είχαν γράψει μερικά πολύ σκληρά «πονήματα» επί ΑΘΗΝΑ 2004, λέγοντας, τότε, πως εκφράζουν το Μαξίμου. Η Γιάννα τα θυμάται όλα αυτά, αλλά δεν πρόκειται να εμφανιστεί εκδικητική. Πάντως, όλοι αυτοί θα βρεθούν εκτός εσωτερικών ισορροπιών.

Το πρόβλημα που βλέπουν ορισμένοι είναι διάφοροι παρατρεχάμενοι που έχουν ήδη ενσκήψει υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια. Στους Τράχωνες διάβασαν με ενδιαφέρον το εγκωμιαστικό άρθρο του Κύρτσου στην εφημερίδα του, την επομένη των υπογραφών και σκέπτονται μήπως γίνει η μεγάλη επιστροφή. Η αλήθεια είναι πως ο Γιώργος Κύρτσος έχει κλείσει αρκετά από τα μέτωπα που είχε με την κυβέρνηση και έχει προσεγγίσει το Μαξίμου. Το ερώτημα που θέτουν ορισμένοι είναι αν μπορεί ο Κύρτσος να είναι… υπάλληλος της Γιάννας ή θα θεωρεί πως η εφημερίδα τού ανήκει; Μπορεί να είναι φίλοι οι δυο τους, αλλά θα συνυπάρξουν εύκολα;

Η ίδια η Κυρία, πάντως, τα ακούει όλα αυτά και χαμογελά με νόημα. Τις λύσεις τις έχει, τους ανθρώπους που θα χρησιμοποιήσει τους ξέρει, απλώς περιμένει να εφαρμόσει το σχέδιό της από το φθινόπωρο. Προς το παρόν κάλεσε μόνο δυο νομικούς συμβούλους εμπιστοσύνης που είχε στην ΑΘΗΝΑ 2004 και τους τοποθέτησε στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ το δεξί χέρι του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο Θόδωρος Παπαπετρόπουλος (μπατζανάκης του υφυπουργού Σπύρου Ταλιαδούρου και με καλή σχέση με τον Καραμανλή), έχει αναλάβει να διερευνήσει τα οικονομικά…


Σχολιάστε εδώ