Υποβολείο-πυροβολείο προς την κυβέρνηση!

Απ’ αυτούς που πραγματικά μας κυβερνούν. Απ’ τους πραγματικούς «αφέντες» αυτής της χώρας, πέρα από κόμματα, κυβερνήσεις και (λοιπούς) θεσμούς. Ήτοι απ’ τους «νταβατζήδες» των εξοπλισμών, οι οποίοι για λίγο μόνο καιρό ξαπόστασαν (κι αν ξαπόστασαν…) και ξανά… προς τη δόξα της μίζας τραβούν.

Εν όψει και της επικείμενης παραγγελίας των νέων μαχητικών αεροσκαφών έχουν βγει τα μεγάλα μαχαίρια κι έχουν αρχίσει τα χτυπήματα, τα καρφώματα. Όλοι εναντίον όλων! Εννοούμε τους εμπόρους όπλων και τους ντίλερ, από όλους τους χώρους: τον πολιτικό, τον επιχειρηματικό, τον εκδοτικό, τον δημοσιογραφικό!

Θύματα πολιτικοί εμπλεκόμενοι και μη (για παράδειγμα ο Ρουσόπουλος, τον οποίο έχουν βάλει στο στόχαστρο πολύ συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα…), εκδότες που ο ένας καρφώνει και προσπαθεί να αχρηστεύσει τον άλλον, γενικώς γίνεται της… προμήθειας! Και επειδή τα λεφτά είναι πάρα πολλά, ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος θα συνεχιστεί, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει την αγορά του νέου μαχητικού αεροσκάφους. Θα έχουμε νέα επεισόδια, σπαρταριστά και… ζουμερά, άσχετο αν κάποιοι εκτίθενται ως ντίλερ…

Στο μεταξύ, συμβαίνουν και διάφορα περίεργα (;) που μπλέκουν το τοπίο ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, ενώ ο εκδότης του «Βήματος» Στ. Ψυχάρης έχει κατηγορηθεί (από τους δημοσιογράφους Μπουγάτσου και Μπότσαρη στον Σκάι και εμμέσως και από το «Πρώτο Θέμα» των Αναστασιάδη -Τριανταφυλλόπουλου) ότι προωθεί την αγορά των Eurofighter, αίφνης το «Βήμα» την περασμένη Τρίτη 18/7 με το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του, το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, εγράφη διά χειρός Λαμπράκη, αφενός έκανε λόγο για πιέσεις κυρίως πολιτικών παραγόντων από την Ευρώπη (συνεπώς ενδιαφερόμενων για τα Eurofighter…) και αφετέρου καλεί την κυβέρνηση να μην αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη, γιατί δεν τα χρειάζεται:

• «Ήδη η κυβέρνηση Καραμανλή καλείται (αφού εν τω μεταξύ αγόρασε με συνοπτικές διαδικασίες μια σειρά αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη) να κάνει την επιλογή της, την οποία, φυσικά, επιχειρούν να ποδηγετήσουν είτε πολιτικοί παράγοντες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών είτε εκπρόσωποι άλλων συμφερόντων. Ενώπιον αυτής της καταστάσεως η κυβέρνηση Καραμανλή έχει, πρέπει να έχει, μία και μόνο επιλογή:
ʽʽΌχιʼʼ στην αγορά πολεμικών αεροσκαφών τα οποία ΔΕΝ χρειάζεται η χώρα».

Άσχετα τώρα από αυτό το άρθρο-παρέμβαση του «Βήματος», πληθαίνουν οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες ότι υπάρχει σε πολλά επίπεδα παρέμβαση των Αμερικανών προκειμένου να πάει πίσω η ελληνική παραγγελία για νέα πολεμικά αεροσκάφη, ώστε να προλάβουν να βγάλουν στην αγορά το νέο, τέταρτης γενιάς, μαχητικό, το JFK. Είπαμε, χρησιμοποιούνται ήδη όλα τα όπλα που ο καθείς διαθέτει και τα χτυπήματα θα συνεχιστούν…

Χρειαζόμαστε νέα μαχητικά…

Πάντως, κορυφαία στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, γνώστες του όλου θέματος, εκτιμούν μετά λόγου γνώσεως πως η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε νέα μαχητικά αεροσκάφη. Και κάνουν λόγο για την ανάγκη προμήθειας 90 σύγχρονων αεροσκαφών.

Μετά την αγορά των 30 F-16 οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν πως επείγει η παραγγελία τουλάχιστον 30 αεροσκαφών άμεσα. Μεταξύ άλλων σοβαρών λόγων και για να καλυφθούν οι απώλειες αεροσκαφών εξαιτίας του ακήρυχτου καθημερινού «πολέμου» με την Τουρκία που κοστίζει πρώτα σε ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια και σε αεροσκάφη…

Επ’ αυτού, της ανάγκης δηλαδή αγοράς τουλάχιστον 30 μαχητικών άμεσα και 60 μεσοπρόθεσμα, υπάρχει και σχετική μελέτη της ΠΑ. Επισημαίνεται δε, ενδεικτικό της ανάγκης άμεσης παραγγελίας, ότι από τη στιγμή που θα αρχίσει η διαπραγμάτευση μέχρι τη στιγμή που η παραγγελία θα αρχίσει να υλοποιείται απαιτούνται κατά μέσον όρο τρία χρόνια…

Η θέση της εφημερίδας μας είναι ότι οι ανάγκες της ΠΑ θα πρέπει να καλυφθούν για ευνόητους λόγους, αλλά:
• Χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων όπλων που επιβαρύνουν το τίμημα και δημιουργούν πολλών ειδών εξαρτήσεις και διαπλοκές.
Σημειώνουμε ότι σε απόρρητη έκθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς ενημέρωση των κομμάτων, εν όψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, επισημαίνεται ότι η Τουρκία και κατά την προσεχή δεκαετία θα παραμένει η κύρια, μόνιμη και ορατή απειλή κατά της χώρας μας, αποσκοπώντας στην ανατροπή του στάτους κβο στο Αιγαίο και στη Θράκη και στη συρρίκνωση του Ελληνισμού στην Κύπρο. Επισημαίνεται ακόμα η ανάγκη διασφάλισης της αμυντικής επάρκειας της Ελλάδας, της διατήρησης της ισορροπίας δυνάμεων, της ικανότητας άμεσης αντίδρασης και της ενεργού συμμετοχής στην άμυνα της Κύπρου.

Αερομαχίες… συμφερόντων

Στο μεταξύ και μετά την επιλογή να μην αγοραστούν άμεσα τα νέα μαχητικά αεροσκάφη, οι εκπρόσωποι εδώ των ενδιαφερομένων κινητοποιήθηκαν. Για παράδειγμα, ο αντιπρόσωπος των Eurofighter αναχώρησε εσπευσμένα για το Λονδίνο, στη συνέχεια πήγε στη Γερμανία, ενώ αξιοσημείωτη δραστηριότητα παρατηρήθηκε στις ενδιαφερόμενες πρεσβείες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και φυσικά των ΗΠΑ… Παράλληλα, στο πλαίσιο των «αερομαχιών» γύρω από τις προμήθειες και την αγορά του νέου μαχητικού είχαμε και έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπηρέτηση συμφερόντων και τάχθηκε με όσους δεν ήθελαν την αγορά των νέων αεροσκαφών άμεσα, στην ουσία δηλαδή τάχθηκε κατά της προμήθειας των Eurofighter. Για να απαντήσει ο υπουργός Άμυνας Β. Μεϊμαράκης, ότι η απόφαση για την αγορά των Eurofighter ελήφθη σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το 1999, στο οποίο συμμετείχε και ο Γ. Παπανδρέου.

Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με το παρελθόν, προχωρά σε διακρατικές συμφωνίες για τις προμήθειες και έτσι αποκλείονται οι μεσάζοντες. Γεγονός πάντως είναι πως το σίριαλ θα έχει πολλές συνέχειες, όπως προαναφέραμε, αφού τα συμφέροντα είναι τεράστια και εμπλέκονται σε αυτά πολιτικοί, μεσάζοντες, εκδότες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι…

Και δεν θα έχει απλώς και μόνο πολλές συνέχειες. Θα έχει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού στη διάρκειά του και στα διάφορα (πολλά) επεισόδιά του θα απολαύσουμε και σπαρταριστές αποκαλύψεις!
Όπως, ποιοι πολιτικοί προωθούν την αγορά των αμερικανικών μαχητικών, ποιοι εκδότες «παίζουν» με τα γαλλικά, ποιοι δημοσιογράφοι «ντιλάρουν» το ευρωπαϊκό, ποιες συμμαχίες γίνονται, γιατί ορισμένοι… βιάζονται και κάποιοι άλλοι παίζουν… καθυστέρηση.

Γενικώς, ποιος είναι με ποιον και ποιος τα παίρνει από πού! Αποκαλύψεις που εδώ που τα λέμε έχουν ξεκινήσει. Αρκεί κάποιος να μπορεί να διαβάζει πίσω από γραμμές, ερωτήσεις και δηλώσεις…


Σχολιάστε εδώ