Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
Ούτε είναι σύνηθες μεσούντος του Ιουλίου και με μάλλον αρνητικό διεθνές περιβάλλον να γινόμαστε μάρτυρες έντονων συνεδριάσεων (όπως αυτές της Τετάρτης και της Πέμπτης), με αρκετά αυξημένο τζίρο και κυρίως με πολλά χαρτιά να μπαίνουν στον… χορό.
Ίσως τελικά οι επενδυτικές ευκαιρίες, που σίγουρα υπάρχουν σε κάθε έκφανση της αγοράς, να εντοπίζονται ευκολότερα -από την κινητικότητα των τίτλων, των εντολών και κυρίως από τη… διάθεση πολλών ΑΧΕ να «περάσουν» εντολές- αλλά από την άλλη ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του εγκλωβισμού σε τίτλους που είτε δεν θα δικαιώσουν τις… φήμες ή θα έχουν σηματοδοτήσει την όποια πορεία τους πολύ αργά για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή!
Ας μην ξεχνάμε πως σε καμία περίπτωση η Σοφοκλέους δεν… ξεχνά τις συνήθειές της. Κάτι που έγινε απολύτως σαφές στο ξεκίνημα της εβδομάδας, όταν το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε έντονα πτωτικά, καταγράφοντας τελικά πολλαπλάσιες απώλειες σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Και το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στις σπασμωδικές κινήσεις των εγχώριων διαχειριστών, οι οποίοι αντί να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες απλώς προσπαθούν να… μαντέψουν τις προσεχείς κινήσεις των ξένων επενδυτών. Το γνωστό παλιό σενάριο…
Στον συνολικό προβληματισμό μας για τη συνέχεια πρέπει να προσθέσουμε δύο στοιχεία. Πρώτον, ότι ο υψηλός σχετικά τζίρος της εβδομάδας που τελείωσε οφείλεται εν μέρει σε σημαντικά πακέτα που πέρασαν σε τραπεζικά χαρτιά, κάτι που ίσως συνεχιστεί πάντως την επόμενη εβδομάδα, αν αποδειχθεί πως οι ισορροπίες μεταξύ Κύπρου και Πειραιώς εξαρτιούνταν από την έκβαση της «υπόθεσης Εμπορική». Δεύτερον, πως οι αγορές σε τίτλους εκτός 20άρη αφορούσαν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα χαρτιά και για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Όπερ σημαίνει πως κάλλιστα η εικόνα αυτή μπορεί να μεταστραφεί, αν τα σενάρια δεν… βγουν ή αν η «αναγκαιότητα» αυτών των τοποθετήσεων εκλείψει!
Αν πιστέψουμε τους αναλυτές, τεχνικά δεν έχει αλλάξει η εικόνα της αγοράς -ούτε καν τώρα που το όριο των 3.600 μονάδων δοκιμάστηκε επιτυχώς- κι αυτό γιατί πάντα τον πρώτο λόγο έχουν οι ξένοι και η εικόνα στις διεθνείς αγορές, γεωπολιτικά ή αμιγώς επιχειρηματικά. Κι αν πριν από κάποια καλοκαίρια ο Dow Jones και οι 11.000 μονάδες του ήταν αφορμή για πάρτι, τώρα οι βόμβες στον ουρανό της Μέσης Ανατολής και ειδήσεις όπως το κλείσιμο -λόγω διαρροών (!)- πετρελαιοπηγών της ΒΡ στην Αλάσκα ίσως είναι παράγοντες ικανοί να μας χαλάσουν τις διακοπές…
ΥΓ.: Η λήξη των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Παραγώγων κρύβει πάντα απαντήσεις. Εν προκειμένω κάποιοι έσπευσαν να δικαιολογήσουν τη θετική αντίδραση του ΧΑ στα τέλη της εβδομάδας με το γεγονός πως στη λήξη αυτής της σειράς ΣΜΕ (Ιουλίου) ήταν ανοιχτές πολλές θέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Και αρκετές είχαν μετακυλίσει στην επόμενη σειρά. Μη βιαστείτε πάντως να βγάλετε συμπεράσματα. Τα παθήματα μαθήματα είπαμε…
Π. Γ.