Προκαλεί ο Ερντογάν
Αντιθέτως, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες της εσωτερικής συγκυρίας και επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για τις υποτιθέμενες δύσκολες μέρες που αναμένουν την Τουρκία τον Οκτώβριο στην ΕΕ, έδωσε στην επίσκεψή του κάθε δυνατή προβολή και πολιτική σημασία, περιλαμβάνοντας στην αντιπροσωπεία έξι υπουργούς. Μιλώντας στη σχετική τελετή, προέβαλε ως κύριο στόχο και επιδίωξη της Τουρκίας την άρση του «αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων» και την παράλληλη ενίσχυση της πολιτικής δομής του ψευδοκράτους.
Η άνεση που ένιωσε φέτος ο τούρκος πρωθυπουργός δεν είναι, βεβαίως, άσχετη με την αρωγή που του παρέχουν οι κραταιοί σύμμαχοί του, ΗΠΑ και Βρετανία, αλλά και η ανεξάντλητη υπομονή, η «καλή θέληση» και «ευελιξία» της επίσημης ελληνικής πλευράς. Τι να φοβηθεί ο τούρκος πρωθυπουργός, όταν την επέτειο της τουρκικής εισβολής ο έλληνας ομότιμός του δεν θεωρεί καθόλου απαραίτητο να καταγγείλει τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, αλλά να μιλήσει για «επανένωση» της Κύπρου «που θα αναιρέσει» δήθεν την τουρκική κατοχή! Όταν λίγες μέρες πριν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου το μόνο που βρήκε να πει, υπονοώντας την πολιτική του αγωνιζομένου κυπρίου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, είναι ότι «η στασιμότητα οδηγεί στη διχοτόμηση»! Όταν ο ίδιος δεν αναθεώρησε ούτε εκ των υστέρων, την πολιτική του Σχεδίου Ανάν και της επιδιαιτησίας, που αποενοχοποίησαν την Τουρκία και επιτρέπουν σήμερα στον τούρκο πρωθυπουργό να κομπάζει στην κατεχόμενη Κύπρο και να παρουσιάζει ως θύματα τους Τουρκοκυπρίους!
Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού συνέπεσε με την παρουσία στην Κύπρο, μετά την Άγκυρα και την Αθήνα, του αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιους Μπράιζα, που ανέλαβε ενεργό ρόλο για να πουλήσει στην ελληνική πλευρά το «απευθείας εμπόριο» και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους με δόλωμα την επιστροφή της Αμμοχώστου.
Κύρια επιδίωξη του κ. Μπράιζα, που κατέφθασε αμέσως μετά την πραγματοποίηση της συναντήσεως του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ, ήταν η εξίσωση των δύο ηγετών, στο πλαίσιο της γνωστής αμερικανικής πολιτικής των δύο «ίσων μερών», που πρέπει να εξομαλύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις και να συνενωθούν σε μια «ενωμένη Κύπρο».
Ο κ. Μπράιζα, παρά τις προειδοποιήσεις της κυπριακής κυβερνήσεως, συνάντησε τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο», επιδιώκοντας να δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλους ηγέτες που επισκέπτονται την Κύπρο.
Ο κύπριος Πρόεδρος αρνήθηκε να τον συναντήσει και τον παρέπεμψε σε χαμηλότερο επίπεδο. Ο κ. Μπράιζα συνάντησε τον διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής και γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.
Η αμερικανική πλευρά επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τις απόψεις και τον ρόλο του ΑΚΕΛ, ιδιαίτερα για τη διζωνική ομοσπονδία, την «πολιτική ισότητα» και την «προσέγγιση με τους Τουρκοκυπρίους», που αποτελούν θέσεις του ΑΚΕΛ και πόλους συσπειρώσεως της μερίδος ιδίως του ΑΚΕΛ που υπεστήριξε το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα.
Ο κ. Μπράιζα συνάντησε επίσης μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα. Τόσο ο υπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκαναν σαφές στον αμερικανό επίσημο ότι δεν τίθεται θέμα συνδέσεως μεταξύ των προσπαθειών που καταβάλλονται για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών και των υποχρεώσεων της Τουρκίας που αφορούν την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Συνδέσεως.
Έκαναν επίσης σαφές ότι δεν τίθεται θέμα αποδοχής από την ελληνική πλευρά προτάσεων όπως το άνοιγμα του λιμένος της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα που θα ισοδυναμούσαν με ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σε ό,τι αφορά ειδικά τον λιμένα της Αμμοχώστου, η ελληνική πλευρά αποδέχεται διαπραγματεύσεις με βάση τους γνωστούς όρους που πρότεινε η λουξεμβουργιανή προεδρία.
Είναι εκπληκτική η κατάσταση στην οποίαν έχουν περιέλθει οι κατά την επίσημη εκδοχή «άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις». Οι επίσημοι αμερικανοί εκπρόσωποι βυσσοδομούν κυριολεκτικά κατά της Κύπρου χωρίς καμιά ουσιαστική ελληνική διαμαρτυρία. Αντιθέτως, οι «προσπάθειες» αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του «κοινού στόχου» για απεγκλωβισμό της Τουρκίας από τις υποχρεώσεις της τον Οκτώβριο! Μέχρι και το εμπάργκο όπλων, που εφαρμόζεται άτυπα κατά της Ελλάδος από τις ΗΠΑ ως «τιμωρία» της Ελλάδος για αποστολή όπλων αμερικανικής προελεύσεως στην Κύπρο, περνάει σχεδόν απαρατήρητο. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ ματαίωσαν, με τη στάση τους, τη μεταβίβαση στην Ελλάδα 51 αυτοκινουμένων πυροβόλων Μ109, τα οποία είχε συμφωνήσει η Γερμανία να παραχωρήσει στην Ελλάδα ως αντισταθμιστική προσφορά για την αγορά των αρμάτων Λέοπαρντ ΙΙ. Η μεταβίβαση απαιτούσε τη συγκατάθεση των ΗΠΑ λόγω της αμερικανικής προελεύσεως της τεχνολογίας των πυροβόλων.
Είναι ένα δείγμα ακόμη του πού οδηγεί η συνεχιζόμενη πολιτική στα ελληνοτουρκικά και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και για τους κινδύνους που περικλείει για τα ελληνικά συμφέροντα.