ο Δαίμονας των δημαρχείων

Καλά που γίνονται εκλογές και αποφάσισαν κάποιοι τοπάρχες να ανανεώσουν ή μάλλον να πάρουν χαμπάρι ότι διαθέτει ο δήμος τους και ιστοσελίδα. Παρακολουθώ καθημερινά αρκετές ηλεκτρονικές σελίδες που διατηρούν οι δήμοι. Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν πεθάνει και κανένας δεν μπήκε στον κόπο να σβήσει το όνομα του συχωρεμένου. Το χάλι όμως που επικρατεί στην ιστοσελίδα που διατηρεί ο δήμος Πεύκης δεν έχει προηγούμενο. Ζητάει ακόμη συμμετοχές για τα καλοκαιρινά μπάνια του… 2004! Διαφημίζει εκδηλώσεις που θα γίνουν το… 2005! Απίστευτη τραγικότητα. Η αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο. Α, τώρα που το θυμήθηκα, να σας ενημερώσω και για μια πολιτική απρέπεια που έκανε ο φίλτατος δήμαρχος Πεύκης. Παρουσίασε προ ημερών ένα μέρος του συνδυασμού του, κάνοντας μια εκδήλωση στη βεράντα του δημαρχείου. Εκλογικό κέντρο έκανε το δημαρχείο; Βάλε το χεράκι στην τσέπη και νοίκιασε ένα μαγαζί.

Οι γκρίνιες και οι φαγωμάρες φαίνεται ότι ξεκίνησαν για τα καλά στον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη που διεκδικεί με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας τον δημαρχιακό θώκο στο Μαρούσι. Όλοι μιλούν για έναν Μιχάλη που κάνει κουμάντο επί παντός επιστητού! Αυτός αποφασίζει ποιοι θα μπουν στον συνδυασμό και ποιοι όχι. Πολλοί τού αποδίδουν και ιδιοτελείς σκοπούς που εγώ όμως δεν θέλω να πιστέψω. Η αλήθεια πάντως είναι, όπως μου λένε στελέχη του συνδυασμού, ότι για να δεις τον Πατούλη πρέπει πρώτα να μιλήσεις με τον Μιχάλη. Αν όλα αυτά είναι αλήθεια, αγαπητέ Γιώργο, μάλλον δεν ξεκίνησες καλά. Θα έλεγα καθόλου καλά.

Ο «πόλεμος» που έχει ξεκινήσει μεταξύ «γαλάζιων» στελεχών στη Νέα Σμύρνη δεν έχει προηγούμενο. Φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να «χωνέψουν» με τίποτα τον ουρανοκατέβατο υποψήφιο που πήρε το χρίσμα από τη Ρηγίλλης. Οι επιστολές διαμαρτυρίας πάνε και έρχονται. Όσοι δεν εναντιώνονται στην υποψηφιότητα «δουλεύουν» για να εκλεγεί ο Κουτελάκης. Απίστευτο και όμως αληθινό. Όπως δείχνουν τα πράγματα, στο τέλος θα αποδειχθεί ότι η επιλογή της κυβερνητικής παράταξης για τον συγκεκριμένο δήμο θα είναι η πιο ατυχής μετά τη μεταπολίτευση. Άλλο να τα διαβάζετε και άλλο να τα ζείτε. Λες και η επιλογή αυτή έγινε για να επανεκλεγεί ο νυν δήμαρχος Γιώργος Κουτελάκης που στηρίζεται από τον Συνασπισμό. Πάντως, από την άλλη πλευρά, η Νόρα Κατσέλη, η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, έχει καταφέρει, όπως μαθαίνω, να μαζέψει γύρω της, τα πιο δυνατά στελέχη της περιοχής, γεγονός που δεν αποκλείει την εκλογή της και από την πρώτη Κυριακή.

Η… συγκάλυψη της αλεπούς γίνεται στο περιβόητο περιβαλλοντικό πάρκο των Αγίων Αναργύρων. Φαίνεται ότι για κάποιους το πάρκο αυτό υπήρξε η κότα που έκανε τα χρυσά αβγά. Η έκταση αυτή, που δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια ως πρότυπος χώρος περιπάτου και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, περίπου εκατόν πενήντα στρέμματα, εποπτεύεται διοικητικά από το ΥΠΕΧΩΔΕ, διαμέσου ενός συμβουλίου που το απαρτίζουν εκπρόσωποι των όμορων δήμων. Πριν, πρόεδρος του ΔΣ ήταν ο δήμαρχος Άνω Λιοσίων Κουκουβίνος και σήμερα, αφού άλλαξε η κυβέρνηση, πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Κώστας Τρίγκας. Μου λένε λοιπόν ότι διάφοροι επιτήδειοι χρησιμοποίησαν την «ταυτότητα» του πάρκου ως περιβαλλοντικού χώρου και άρπαξαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεκάδες εκατομμύρια δραχμές. Όλοι γνωρίζουν ποιοι τα πήραν και πώς, αλλά κανένας δεν μιλάει. Μέχρι και τα πέντε αναψυκτήρια που υπάρχουν μέσα στο πάρκο πληρώνουν το ενοίκιο όταν το θυμηθούν, αφού, όπως φαίνεται, έχουν εξασφαλίσει τη διαχρονική ανοχή των τέως και των νυν. Κάθε άλλη άποψη δεκτή. Ο Αποστόλης Ζέρβας τι λέει; Δεν πρέπει να υπάρξει κάποιος έλεγχος και απολογισμός για το πού πήγαν οι επιχορηγήσεις από την ΕΕ;

Τελικά ο αγαπημένος μου τοπάρχης Παπάγου, Βασίλης Ξύδης, θα πρέπει να μοιράζει μαζί με το προεκλογικό του φυλλάδιο και την ταινία «Ο γυμνός βασιλιάς». Από τους δώδεκα δημοτικούς συμβούλους που εξέλεξε η παράταξή του, πριν από τέσσερα χρόνια, μόνο πέντε παραμένουν πιστοί. Όλοι οι άλλοι είτε αυτονομήθηκαν είτε έχουν προσχωρήσει στην υποψήφια δήμαρχο Σοφία Χρήστου.

Απέσυρε την υποψηφιότητά του για τον δήμο Παλλήνης ο Βασίλης Σαμέλης. Ο λόγος είναι ότι ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή Οικονομικής Επιθεώρησης στο υπουργείο Οικονομικών. Κυκλοφορεί ότι ήταν το αντάλλαγμα για την απόσυρση…

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένας έλεγχος σχετικά με κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα που διαχειρίστηκε ο δήμος Μαραθώνα. Αν η πληροφορία μου είναι σωστή, το πόρισμα του ελέγχου κατατέθηκε στον εισαγγελέα. Μόλις το πάρω στα χέρια μου, θα σας πω νεότερα. Λίαν συντόμως.

Παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος του συνδυασμού του ο δήμαρχος Κορωπίου, Θεόδωρος Αθανασόπουλος. Η συγκέντρωση ήταν καλή. Μέσα σε όλα όμως περίμενα να ακούσω και μια κουβέντα για τα διαβόητα πλαστά και εικονικά τιμολόγια που βρήκε το ΣΔΟΕ στη δημοτική επιχείρηση. Η έκθεση ελέγχου δεν αφορά την περίοδο του νυν αλλά του τέως, πλην όμως έγινε τώρα. Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε. Το κοινό σε αυτή την υπόθεση είναι μόνο ότι αυτός που ήταν διευθυντής στην επιχείρηση τότε παραμένει και τώρα και μάλιστα με ανανεωμένη θητεία. Δεν υπονοώ απολύτως τίποτα, απλώς το επισημαίνω. Το πόρισμα πάντως είναι «καταπέλτης».

Τα παράπονα των κατοίκων του δήμου Βούλας είναι αυτονόητα σχετικά με τις αυθαιρεσίες δύο τριών παραλιακών μαγαζιών. «Ο μόνος που δεν τις βλέπει είναι ο δήμαρχος. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του», μας λένε οι κάτοικοι. Η πλάκα είναι ότι αρκετές φορές σε αυτά τα μαγαζιά πίνω την Κυριακή το πρωί το καφεδάκι μου, διαβάζοντας το «ΠΑΡΟΝ». Τη θάλασσα την πιάνω με τη χούφτα. Η μισή καρέκλα είναι μέσα. Δύο τρεις φορές έχω δει τον τοπαρχάρα να απολαμβάνει τον χυμό του. Ποιος ξέρει. Μπορεί να νόμιζε ότι ήταν σε… κατάστρωμα πλοίου. Δεν έδειχνε ανησυχία για τις εξόφθαλμες παρανομίες. Θα έχει τους λόγους του.

Φαίνεται ότι η πίκρα του άτυχου συνδιεκδικητή του χρίσματος στην Ηλιούπολη από τη Νέα Δημοκρατία, Τάσου Ευσταθίου, τώρα αρχίζει να εκδηλώνεται. Ο αγαπητός Τάσος, αν και πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης στην περιοχή, απέχει από κάθε ενεργό υποστήριξη προς τον Αναγνώστου. «Δεν τραβάει ο άνθρωπος. Τι θέλετε να κάνω;», λέει σε φίλους του δεξιά και αριστερά. Πάντως, ως δικαιολογία για τον ελάχιστο χρόνο που αφιερώνει στις δημοτικές εκλογές επικαλείται τα καθήκοντά του ως αντιπροέδρου στον ΟΣΕ.

Τα κατάφερε ο δημοτικός σύμβουλος Ιλίου Αλέξανδρος Λυκουρέσης να στρέψει όλο το δημοτικό συμβούλιο επάνω του. Συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Αιτία ήταν μια μήνυση, όπως ισχυρίζονται οι δημοτικοί σύμβουλοι, που κατέθεσε εναντίον τους, επειδή ψήφισαν αύξηση των δημοτικών τελών. Τώρα όλοι έχουν κληθεί, σαν κοινοί εγκληματίες, να πάνε στον εισαγγελέα να απολογηθούν. Ο δήμαρχος, πάντως, ήταν από τις λίγες φορές που έχασε τον έλεγχο, όταν πήρε τον λόγο γι’ αυτό το θέμα: «Είσαι απαράδεκτος. Ντροπή σου, φτου σου!». Τελικά κάποια στιγμή για όλα υπάρχει εξήγηση. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι από τους έξι δημοτικούς συμβούλους που εξέλεξε ο συνδυασμός του φίλτατου Αλέξανδρου έχει μείνει μόνο ένας.

Για περίεργα οικονομικά παρατράγουδα καταγγέλλει τον δήμο Πετρούπολης ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ. Σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες ημέρες είπε ότι ο δήμος τού χρωστάει χρήματα για τις περσινές παραστάσεις στο φεστιβάλ του Θεάτρου Πέτρας και αρνείται να του τα δώσει. Το θέμα, όπως ήταν φυσικό, κουβεντιάστηκε και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά επί της «ταμπακιέρας» ο δήμαρχος δεν είπε τίποτα. Άφησε κάτι υπονοούμενα για «μεσολαβητές», αλλά τίποτα συγκεκριμένο. Εγώ, πάντως, σας το έχω πει. Τα περιβόητα καρναβάλια που γίνονται κάθε χρόνο και τα πολυδιαφημισμένα δημοτικά φεστιβάλ τραγουδιού έχουν χτίσει πολλές βίλες στο Λαγονήσι. Ίσως τη μόνη εξαίρεση να αποτελεί το φεστιβάλ του Βύρωνα που γίνεται με χορηγούς και κατατίθεται πλήρης εισπρακτικός απολογισμός. Όλα τα άλλα άσ’ τα να πάνε.

Επισκέφθηκα πριν από λίγες μέρες το Γενικό Κρατικό Νίκαιας για να δω κάποιο φιλικό μου πρόσωπο. Όταν έφευγα, είδα ένα ασθενοφόρο, διαφορετικό στην όψη από τα συνηθισμένα, να μπαίνει στο νοσοκομείο με μεγάλη ταχύτητα. Μου έκανε εντύπωση και σταμάτησα να δω τι ασθενοφόρο είναι. Είδα, λοιπόν, ότι έγραφε «Δήμος Μεταμόρφωσης». Μετέφερε μια ηλικιωμένη κυρία που φαινόταν πολύ άσχημα. Αφού οι τραυματιοφορείς του νοσοκομείου παρέλαβαν την άτυχη γριούλα, έπιασα κουβέντα με τον οδηγό του ασθενοφόρου. Μου είπε ότι η υπηρεσία αυτή λειτουργεί στον δήμο εδώ και τρία χρόνια με πλήρη βάρδια. «Έχουμε μεταφέρει περίπου 600 περιστατικά». Νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά. Αυτός είναι ο ρόλος της σύγχρονης αυτοδιοίκησης. Όχι μόνο τα σκουπίδια και οι οδοσημάνσεις… Μπράβο, δήμαρχε!

Ποιος τον πιάνει τον δήμαρχο Αυλώνα, Άγγελο Σύρμα, μετά την επιτυχία του (στις τόσες άλλες) να γίνει υπόγεια γέφυρα κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Ήταν πάγιο αίτημα, χρόνια τώρα, γιατί η γραμμή κόβει την πόλη στα δύο (!) και βέβαια ο κόσμος κινδυνεύει την ώρα που προσπαθεί να περάσει… Επιτυχία που σημαίνει ότι η επανεκλογή του δημάρχου θεωρείται σίγουρη…

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Άμα δείτε τον ξάδελφο σε κανένα νησί, κεράστε τον παγωτό. Περνάει άσχημα ο φουκαράς ο λευκωματάρχης. Κάθε δύο μέρες σφραγίζεται και μια επιταγή του.


Σχολιάστε εδώ