Η στροφή του Καραμανλή και το παρασκήνιο των δισ.
Βαρύνοντα ρόλο στην κυβερνητική αναδίπλωση έπαιξαν ο υπουργός Άμυνας και η Ντόρα Μπακογιάννη. Αμφότεροι εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να απεμπλακεί από την ιστορία, γιατί οι πιέσεις είναι έντονες και μπορεί να εκδηλωθούν και «αντίποινα», κυρίως από την πλευρά των Αμερικανών.
Οι Γερμανοί ήθελαν «απόφαση εδώ και τώρα» και πίεζαν συγκεκριμένους υπουργούς να ανάψει «πράσινο φως» το ΚΥΣΕΑ, στο μοτίβο των αποφάσεων που είχε λάβει επί κυβέρνησης Σημίτη υπέρ των ευρωπαϊκών μαχητικών.
Μου είπαν μάλιστα πως δύο κύριοι με γερμανικά ονόματα (για να μην πάει αλλού ο νους σας) ζήτησαν πιεστικά συναντήσεις, τις τελευταίες εβδομάδες, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά βρήκαν κλειστές τις πόρτες, διότι… όποιος έχει καεί με τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ καραδοκούσε και δεν θα ήταν ό,τι καλύτερο για τον Καραμανλή να βρεθεί υπόλογος για σκάνδαλο την ώρα που προσπαθεί να στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή με την υπόθεση των TOR M1.
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός είχε στο γραφείο του δύο επιστολές από Ντομινίκ Ντε Βιλπέν και Πέρσον που ζητούσαν να γίνει διαγωνισμός, επειδή πιστεύουν πως τα γαλλικά Ραφάλ και τα σουηδικά Γκρίπεν και φθηνότερα είναι και καλά αντισταθμιστικά πακέτα μπορούν να προτείνουν.
Μέσα σε όλα αυτά υπήρχε και η ευθεία απειλή των Αμερικανών πως, εάν προτιμήσουμε τα Eurofighter, θα αντιδράσουν ποικιλοτρόπως. Άλλωστε και οι δικοί μας ειδικοί, αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, στην εισήγησή τους -που έχει στο συρτάρι του ο Μεϊμαράκης- μιλάνε με πολύ θετικό τρόπο για τα αμερικανικά JSF (που είναι τα μόνα τέταρτης γενιάς, όπως λένε) και θυμίζουν πως θα τα προμηθευτούν και οι Τούρκοι, γεγονός που θα ανατρέψει τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο.
Το σοβαρότερο, όμως, που έπρεπε να αποφύγει ο Καραμανλής ήταν να μη φανεί, πως υποκύπτει σε εγχώριες πιέσεις (ο νοών νοείτω), απ΄ όποια πλευρά κι αν προέρχονταν.
Έτσι βρέθηκε η φόρμουλα απεμπλοκής από το πολύ σοβαρό ζήτημα. Η Ντόρα διαμήνυσε στον πρωθυπουργό πως «μοναδική λύση είναι ο διεθνής διαγωνισμός», το ίδιο περίπου είπε και ο Μεϊμαράκης κι έτσι ο Καραμανλής διάλεξε τη «σολομώντειο» λύση: παρέπεμψε το ζήτημα στο 2008, ίσως και το 2009. Τότε, όπως πιστεύουν στο Μαξίμου, η δεύτερη κυβέρνηση της ΝΔ θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις, αφού εξετάσει το τοπίο που θα έχει διαμορφωθεί.
Τώρα, τα «στρατόπεδα» ετοιμάζονται. Οι Γερμανοί κρατούν ως κρυφό χαρτί την πρότασή τους για εξαγορά της ΕΑΒ και την ένταξή της στο γαλλο-αγγλικό-ισπανικό κονσόρτσιουμ της EADS. Έτσι πιστεύουν πως η προσφορά τους θα είναι ελκυστική, αφού η κυβέρνηση θα πάρει και ζεστό χρήμα και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, αφού στο ντιλ προσφέρεται και η κατασκευή ή συναρμολόγηση τμημάτων των αεροσκαφών στην Ελλάδα.
Οι Αμερικανοί βλέπουν πως ανοίγουν προοπτικές για τα JSF, ειδικά εάν μέχρι τότε έχουν κλείσει οριστικά τις συμφωνίες με την Άγκυρα (ελπίζοντας να μας παρασύρουν), οι δε Γάλλοι και Σουηδοί ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι.
Οι εγχώριοι μεσάζοντες παραμένουν με το όπλο παρά πόδας και ετοιμάζονται για τις προσφορές τους για φρεγάτες, κανόνια και άλλα όπλα που έχει εποφασιστεί να αγοράσουμε. Λέγεται, μάλιστα, πως στην προμήθεια φρεγατών λίγο ή πολύ οι ίδιες ομάδες συμφερόντων εμπλέκονται…