Αναδιανομή πλούτου

Η κυβέρνηση Καραμανλή, εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2007, οφείλει να αντιληφθεί την αναγκαιότητα υιοθέτησης πολιτικών αναδιανομής του πλούτου υπέρ των πολλών. Μισθωτοί και συνταξιούχοι αδυνατούν πλέον να σηκώσουν για άλλη μια χρονιά το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ και τα μεσαία εισοδήματα «στενάζουν» κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησής τους. Το ροκάνισμα του οικογενειακού εισοδήματος από την ακρίβεια, από τον «φόρο» που πληρώνουν για τη «δωρεάν Παιδεία», καθώς και τη «δωρεάν Υγεία», έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας, που αδυνατούν πια να τα βγάλουν πέρα. Κοντά σε αυτά έρχεται και η αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου, καθώς και ο πανάκριβος δανεισμός εκ μέρους των εγχώριων τραπεζών, για να ολοκληρωθεί η αφαίμαξη του εισοδήματος των νοικοκυριών.

• Επειδή η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει με το έμπα του φθινοπώρου, όταν τα νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα «έκτακτα» έξοδα, για τη θέρμανση των σπιτιών τους και την εκπαίδευση των παιδιών τους, γίνεται επιτακτική η αναγκαιότητα ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος κι αυτό ανεξαρτήτως των εκλογικών σχεδιασμών της κυβέρνησης Καραμανλή. Ασφαλώς κανείς δεν κλείνει τα μάτια στο υπαρκτό πρόβλημα της επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως και κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια στην οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών. Οφείλει η κυβέρνηση Καραμανλή να βρει το κατάλληλο μείγμα στην οικονομική πολιτική, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών. Προς αυτή την κατεύθυνση η υιοθέτηση πολιτικών αναδιανομή του εθνικού πλούτου υπέρ των πολλών είναι η ενδεδειγμένη λύση.

• Έπειτα η κατάσταση των νοικοκυριών μπορεί να βάλει μπουρλότο στους εκλογικούς σχεδιασμούς των κρατούντων. Μέχρι τώρα η αγανάκτηση των πληττομένων είναι «τυφλή» και δεν μετασχηματίζεται σε πολιτική αποδοκιμασία της κυβέρνησης Καραμανλή, ωστόσο ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα και τότε το κόστος για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλο. Άρα η κρατούσα κατάσταση, εκτός των άλλων, έχει και πολιτικο-εκλογικό συμφέρον να προχωρήσει σε αναδιανομή του εθνικού πλούτου, υπέρ των πολλών.


Σχολιάστε εδώ