Άφαντη η ηγεσία της πόλης μπροστά στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή

Tο αποτέλεσμα είναι δραματικό. Βλαβερά αέρια (διοξίνη και φουράνιο) εκπέμπονται και ρυπαίνουν τον αέρα. Επιβλαβή στραγγίδια που περιέχουν βαριά μέταλλα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Η λυματολάσπη που προέρχεται από τον βιολογικό καθαρισμό χύθηκε στο ρέμα της περιοχής και πλημμύρισε παρακείμενα σπίτια.

Οι δήμαρχοι της περιοχής προειδοποιούσαν και ανέμεναν με αγωνία την αντίδραση των αρμόδιων φορέων και των θεσμοθετημένων με νόμους οργάνων. Αντ’ αυτού εισέπρατταν την πλήρη ασυνεννοησία, την έλλειψη συντονισμού και τον ερασιτεχνισμό στους χειρισμούς.

Με καθυστέρηση πέντε ημερών συγκαλούνται τα όργανα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και επιβεβαιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο το μέγεθος της καταστροφής. Εκδίδουν πρωτοφανείς απαγορεύσεις που πρέπει να ακολουθούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Να μην πιάνουν χώμα. Να μην επιτρέπουν την ελεύθερη βοσκή των ζώων. Να μην πίνουν γάλα που προέρχεται από κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Ποιος όμως ευθύνεται για την καθυστέρηση στην αντίδραση του κράτους και των οργάνων του; Ποιος ευθύνεται για το χάσιμο πολύτιμου χρόνου; Ποιος ευθύνεται για την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης μιας τέτοιας καταστροφής;
Ο κ. Ζουρνάς αρκείται στην καταγγελία αυτών που αποκάλυψαν τον κίνδυνο και ζήτησαν τη λήψη έκτακτων μέτρων. Χρεώνει αβίαστα πολιτικές σκοπιμότητες εν όψει των δημοτικών εκλογών. Θαρρείς και η οικολογική καταστροφή έχει κομματικό χρώμα. Ο λαλίστατος πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ, του φορέα που διαχειρίζεται τη χωματερή, ομολογεί ότι τέτοιες πυρκαγιές είναι συνηθισμένο φαινόμενο και επιβεβαιώνει σε συνέντευξη Τύπου τον κίνδυνο μόλυνσης του Θερμαϊκού κόλπου για τα επόμενα εκατό χρόνια. Αλλά για την ταμπακιέρα ούτε λόγος. Αρκείται στην κλασική ρήση «εμείς κάναμε σημαντικό έργο και δεν πρέπει να μιλούν αυτοί που δεν γνωρίζουν».

Δεν απαντά όμως στο ερώτημα, αφού ένα τέτοιο γεγονός είναι συνηθισμένο, άρα και πιθανό να συμβεί οποτεδήποτε, γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισής του. Γιατί δεν αξιοποίησε τη χρηματοδότηση της ΕΥΑΘ για την κατασκευή υποδομών που σχετίζονται με την εναπόθεση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού. Γιατί, ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών εξακολουθούν να εναποτίθενται στη χωματερή.

Ο επίδοξος μητροπολιτικός δήμαρχος κ. Παπαγεωργόπουλος προβαίνει στην πρωτοφανή δήλωση ότι οι Ταγαράδες δεν ανήκουν στα διοικητικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης και ομολογεί με απίστευτη κυνικότητα ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό του. Αγνοεί όμως ότι ο μεγαλύτερος όγκος των σκουπιδιών που εναποτίθενται στη χωματερή των Ταγαράδων προέρχονται από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ξεχνά ότι η μόλυνση του Θερμαϊκού αφορά πρώτα απ’ όλα τη Θεσσαλονίκη. Ξεχνά την ιδιότητα του προέδρου της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης. Δεν ενδιαφέρεται για να μην τσαλακώσει το ατσαλάκωτο προφίλ του. Και όταν καλείται ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ στη συνεδρίαση του αρμόδιου νομαρχιακού οργάνου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, δεν συμμετέχει και στέλνει εκπρόσωπό του, ενώ επιλέγει την ίδια ώρα να επιθεωρεί πλακάκια σε κάποιον δρόμο της πόλης. Θεωρεί ότι η προβολή του είναι πιο σημαντική από τη συμβολή του στην αντιμετώπιση μιας καταστροφής που επηρεάζει όλους τους Θεσσαλονικείς.

Η δημοτική τηλεόραση και το ραδιόφωνο αποσιωπούν ή υποβαθμίζουν επί ένα πενθήμερο το γεγονός και επιλέγουν να μεταδίδουν τα ακαλαίσθητα «προεκλογικά» σποτάκια του κ. Παπαγεωργόπουλου και να καλύπτουν με εκτενή ρεπορτάζ την επίσκεψή του στα πλακόστρωτα της οδού Β. Όλγας.

Ποια είναι επιτέλους η ηγεσία αυτής της πόλης; Ο δηλών αναρμοδιότητα περιφερειάρχης; Ο απών νομάρχης Θεσσαλονίκης; Ο κρυπτόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης;

Εννοείται πως το πρωτοφανές κενό διοίκησης της πόλης έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, με πρώτη και καλύτερη τη Χρύσα Αράπογλου που επέδειξε εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Πρώτη επισκέφθηκε τους Ταγαράδες, λίγη ώρα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Πρώτη επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ Γιάννη Ζουρνά και του ζήτησε να διακόψει τις διακοπές του και να αναλάβει δράση. Πρώτη παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τους κινδύνους από τη συνέχιση της πυρκαγιάς (οι εκτιμήσεις της επιβεβαιώθηκαν μέρες μετά από τους επιστημονικούς φορείς, όταν επιτέλους συγκλήθηκαν τα όργανα της πολιτείας). Πρώτη απαίτησε την ενεργοποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας. Πρώτη ανακοίνωσε πως θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου (την κατέθεσε την Πέμπτη στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης).


Σχολιάστε εδώ