«Άδεια» από τις ΗΠΑ για να ανοίξει μέτωπο στο Ιράκ ζητά η Τουρκία!

Αυτό που φοβούνται στην Αθήνα διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι είναι το άνοιγμα ενός ακόμα μετώπου -με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή- στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, φοβούνται άνοιγμα μετώπου στο Βόρειο Ιράκ, μέσω εκτεταμένων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά κούρδων ανταρτών του PKK που έχουν βάσεις στην περιοχή.

Δύο φορές ήδη τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Άγκυρα με τον πιο επίσημο τρόπο ζήτησε από τους Αμερικάνους την «άδεια» για να αρχίσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων. Κεντρικό επιχείρημα των Τούρκων ήταν και είναι το «δικαίωμα αυτοάμυνας», αυτό δηλαδή που επικαλέστηκε το Ισραήλ και του αναγνωρίστηκε για να κτυπήσει την Χεζμπολάχ στον Λίβανο. «Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλοι να έχουν το δικαίωμα αυτοάμυνας και άλλοι όχι», υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση προς την Ουάσινγκτον αναφορικά με το αίτημά της να αρχίσει επιχειρήσεις κατά των κούρδων ανταρτών του PKK. Στόχος των Τούρκων είναι οι διεισδύσεις επίλεκτων στρατιωτικών μονάδων στο Βόρειο Ιράκ και ταυτόχρονος βομβαρδισμός από αέρος περιοχών όπου βρίσκονται Κούρδοι. Στη συνέχεια οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας» εντός του ιρακινού εδάφους (που θα ελέγχει ο τουρκικός στρατός), προκειμένου να αποτραπεί στο μέλλον η ανασύσταση των ομάδων του PKK και οι διεισδύσεις τους σε τουρκικό έδαφος. Οι Αμερικάνοι για την ώρα τουλάχιστον δεν ικανοποιούν το αίτημα αυτό των Τούρκων, αφού στις επιχειρήσεις στο Ιράκ κατά του Σαντάμ Χουσεΐν είχαν στο πλευρό τους κούρδους αντάρτες. Αντιπροτείνουν στην Άγκυρα τριμερή διάσκεψη για το θέμα του κουρδικού, με συμμετοχή των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ιράκ. Πέραν τούτων, όμως η Τουρκία έχει αναπτύξει μια έντονη διπλωματική κινητικότητα και σημαντικές πρωτοβουλίες με αφορμή την κρίση στη Μέση Ανατολή, σε αντίθεση με τον υποτονικό τρόπο που κινείται η ελληνική κυβέρνηση και την έλλειψη εκ μέρους της πρωτοβουλιών και κινήσεων που ενδυνάμωναν τη διεθνή θέση και παρουσία της στην περιοχή. Όπως λένε μάλιστα πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, «αυτή τη φορά η Τουρκία υποκατέστησε την Ελλάδα στον ρόλο που μεχρι τώρα είχε στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, αλλά και τους δυτικούς».

Η σημαντικότερη κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν ήταν η μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχθές με τον αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, όπου ετέθη το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ συζήτησαν εκτεταμένα και με λεπτομέρειες την επικείμενη μετάβαση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζας Ράις, στην Μέση Ανατολή, ενώ και πάλι από τουρκικής πλευράς ετέθη το θέμα των Κούρδων του PKK και της ανάγκης να αντιμετωπίσει η Τουρκία αυτή την «απειλή». Τις αμέσως προηγούμενες μέρες ο κ. Ερντογάν είχε συνομιλίες με τον σύριο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ για το θέμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διπλωματική κίνηση, αφού Τουρκία και Συρία έχουν «ψυχρές σχέσεις» και εδώ και χρόνια δεν υπάρχει μεταξύ τους δίαυλος συνομιλιών σε ηγετικό επίπεδο. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η συνομιλία του Ερντογάν για το Μεσανατολικό και με τον Πρόεδρο του Ιράν. Και αυτά την ώρα που ο έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και η υπουργός Εξωτερικών δεν είχαν καμία υψηλού επιπέδου επαφή ή συνομιλία με ξένους παράγοντες για το «καυτό» θέμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.


Σχολιάστε εδώ