Οι κατάσκοποι δεν γλιτώνουν

Το πρόστιμο αυτό είναι το ανώτατο το οποίο προβλέπει η νομοθεσία (ν. 703/1997) που συγκεκριμένα αναφέρει ότι σε περιπτώσεις παραβάσεων όπως αυτή της Vodafone επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 1% του ετήσιου τζίρου.

Να σημειώσουμε ότι έχουν καταγραφεί από την ΑΔΑΕ κι άλλες έξι σοβαρότατες παραβάσεις κατά της Vodafone με αποτέλεσμα να της επιβληθούν μέσα στις επόμενες μέρες ισάριθμα πρόστιμα που θα είναι κι αυτά ιδιαίτερα… «τσουχτερά» λόγω της σοβαρότητας των παραπτωμάτων της εταιρείας.

Στο μεταξύ, η ΑΔΑΕ κατέθεσε στη Βουλή τα νούμερα των τηλεφώνων από τα οποία γινόταν η κατασκοπία. Σίγουρα δεν μπορεί κανένας να βρει άκρη από αυτά σε πρώτη φάση, αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να βγάλει ο έλεγχος της κάθε τηλεφωνικής γραμμής, ο οποίος θα είναι ενδελεχής και σχολαστικός. Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει πάντως είναι ότι οι τηλεφωνικές γραμμές ήταν αχρησιμοποίητες και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τους κατασκόπους. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι σ’ ένα από τα τηλέφωνα είχε γίνει δορυφορική κλήση από τη Ρωσία!

Όπως εκτιμούσαν όμως έμπειροι κοινοβουλευτικοί, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα με ποια κριτήρια έγινε από την ΑΔΑΕ ο διαχωρισμός σε ομάδες των ονομάτων εκείνων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών και πώς έγινε η αξιολόγησή τους από τις αρχές ασφαλείας.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης ο τρόπος που επιλέχθηκε για να διασφαλιστεί το απόρρητο του υλικού που προσκόμισε η ΑΔΑΕ στη Βουλή, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις θύμιζε… αστυνομική ταινία! Συγκεκριμένα, οι φάκελοι με τα ονόματα των χρηστών των τηλεφώνων από τα οποία γινόταν η κατασκοπία ήταν σε χρηματοκιβώτιο, το οποίο ανοίγει με τρεις κωδικούς που θα πρέπει να συμπέσουν!

Εξπέρ ο Τσαλικίδης

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από το υπόμνημα της ΑΔΑΕ είναι ότι ο Τσαλικίδης, αντίθετα με όσα είχε ισχυριστεί ο Κορωνιάς στις καταθέσεις του, ήταν ενήμερος για τις υποκλοπές!

Όπως αποκαλύπτεται στη σελίδα 15 του υπομνήματος, ο πρώην υπάλληλος της Vodafone είχε παραλάβει από την Ericsson τη δισκέτα με την περιγραφή του συστήματος συνακρόασης R9.1 από τις 31/1/2002.

Δηλαδή το επίμαχο διάστημα των υποκλοπών είχε την τεχνογνωσία που απαιτείτο για να γνωρίζει ποιος έκανε υποκλοπή και πότε!

Όπως μάλιστα ανέφεραν έγκυροι κύκλοι του τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο Τσαλικίδης ήταν από τα δυνατά στελέχη της Vodafone και ήταν σε θέση να γνωρίζει πολλά. Ήταν εξπέρ στη δουλειά του και ο ρόλος του στην εταιρεία και τις δραστηριότητές της ουσιαστικός.

Κάθε άλλο δηλαδή παρά τυχαίο πρόσωπο ήταν, όπως ήθελε να τον παρουσιάζει ο Κορωνιάς. Επειδή ακριβώς ήταν τόσο ενημερωμένος, οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, φοβούμενος τις μελλοντικές συνέπειες και… παρενέργειες του θέματος. Ωστόσο, άποψη των βουλευτών είναι πως αν θέλουμε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης της κατασκοπίας μέσω των τηλεφωνικών υποκλοπών, θα πρέπει να συσταθεί σχετική επιτροπή, η οποία έχει τις δυνατότητες και τις εξουσίες ανακριτικής αρχής. Και πέραν των ερευνών μπορεί να διατάξει και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε όποια πρόσωπα θεωρεί ύποπτα ή ότι δεν πρέπει να… απομακρυνθούν από το πεδίο των δραστηριοτήτων τους.


Σχολιάστε εδώ